Вхід | Реєстрація

Пристрасті навколо старост

Пристрасті навколо старост

Кілька днів тому на офіційному сайті Кобеляцької міської ради були опубліковані розпорядження, підписані виконуючим обов’язки міського голови Василем Фещенком. Ними в громаді були призначені вісім старост. Після цього в соцмережах розгорілися неабиякі пристрасті. Жителі деяких старостинських округів висловили свою публічну незгоду із призначеннями. Обіцяють навіть звернутися до суду.

Нагадаємо, що із 6 лютого в громаді свої обов’язки почали виконувати вісім старост.

Старостою Вільховатського округу стала Тетяна Коваленко, Красненського — Галина Зайченко, Канавського — Інна Прихідько, Сухинівського — Ігор Рябека, Підгорянського — Олександр Брейко, Шенгурівського — Наталія Камінська, Озерського — Наталія Синяговська, Придніпрянського — Володимр Лебедєв.

Найбільш «гаряча» дискусія в соцмережах розгорнулася навколо призначення Наталії Синяговської.

До редакції «ЕХО» також надійшли кілька листів від жителів Шенгурівського старостинського округу. Вони були направлені через Телеграм та на електронну пошту. У цих документах йшлося про те, що проведене серед місцевих жителів опитування засвідчує, що більше чотирьохсот жителів навколишніх сіл бажають, аби старостою у них був Сергій Кузема. Нижче друкуємо листа в скороченому редакцією вигляді. Потрібно відзначити, що прізвище відправника чи відправників не вказано.

«….Розпорядженням Кобеляцького міського голови № 17 від 31.01.2023 (станом на 02.02.2023 рішення на сайті не опубліковано!) всупереч вимогам статті 54–1 Закону України «Про місцеве самоврядування» з 01.02.2023 Синяговську Наталію Іванівну було призначено старостою Озерського старостинського округу.

Відповідно до статті 54–1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» староста затверджується міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного міського голови, що вноситься за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю), проведеного в межах відповідного старостинського округу…

…Змін до цієї статті у законодавстві не було, однак в. п. Кобеляцького міського голови пан Василь Фещенко вирішив, що має право приймати будь-які рішення, навіть якщо вони суперечать закону.

Частина 9 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначає, що в період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова може призначати осіб на посади та звільняти з посад у органах місцевого самоврядування в порядку, визначеному частинами п’ятою, шостою статті 10 цього Закону, а саме: у період дії воєнного стану особи призначаються на посади в органах місцевого самоврядування сільським, селищним, міським головою без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

Однак на посаду старости Закон і не передбачає проведення конкурсу, там інша процедура, передбачена ст. 54–1 ЗУ «Про місцеве самоврядування», тому міський голова перевищив свої повноваження прикриваючись воєнним станом.

21 січня 2023 року ініціативна група Озерського старостинського округу на особистому прийомі в пана В. Фещенка подала колективне звернення, яке підписало 438 жителів громади!!! (а це, зважаючи, що в громаді проживає близько 1500 жителів, складає близько 30 % усіх жителів, а якщо брати до уваги кількість виборців, то відповідно відсоток ще вище!). У даному зверненні громада попросила в. п. міського голови дотриматися законної процедури, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») та поставити на громадське обговорення кандидатуру старости Кузему Сергія Віталійовича, 1990 року народження, одруженого, з вищою освітою, що користується повагою та авторитетом жителів. Оскільки жителі округу не хочуть бачити на цій посаді Синяговську Наталію Іванівну, яка близько 20‑ти років займала посаду сільського голови, але не сприяла жодним позитивним змінам у селах. На даний час вона є пенсіонеркою й не зрозуміло, чому цю посаду не довіряють молоді?

Та головне питання, яке хвилює зараз жителів округу, — це перевищення повноважень міським головою, адже тепер жителі громади повинні оскаржувати це рішення до суду, а це зайві витрати, як на сплату судового збору, так і на правову допомогу, та й дістатися до Полтави можна лише власним транспортом, адже транспортного сполучення з обласним центром села Озера, Морози, Прощуради, Поводи не мають уже декілька років.

Під час особистого прийому пан Фещенко завірив людей, що одноособово приймати рішення не буде, це ж саме він говорив і журналістам, зокрема про це він вказував і в публікації у «Тижневику ЕХО» від 12 січня цього року під назвою «Василь Фещенко: «Одноосібно я рішення приймати не буду»».

Водночас до редакції особисто приїхав житель цього ж старостинського округу Оленксандр Повод. Він привіз листа на підтримку кандидатури Наталії Синяговської. У листі вісім підписів. Олександр Повод пояснив:

— Насправді, цей лист могли б підписати набагато більше людей. Але я, на відміну від тих, хто «стоїть» за Куземою, активною агітацією не займався. Просто мені хочеться, аби люди знали, що існує й інша точка зору, що не всі підтримують Кузему. Як на мене, то кращого старости, аніж Синяговська, важко й знайти. Вона має досвід, має вміння, вона вже дуже багато зробила для наших сіл. І може зробити більше.

У листі перераховано (теж друкуємо у скороченому вигляді):

«…Це і капітально відремонтована лікарня в Озерах, і ФАП у Морозах, ремонти в клубах, капітально відремонтована група в дитсадку, прокладений водогін і пробурена нова артсвердловина, це і вуличне освітлення, і функціонування пожежної частини, яка обслуговує 24 села, це і створення нових робочих місць на громадських роботах

Коментуючи листа, Олександр Повод резюмував:

— Якби Наталія Іванівна погано справлялася із своїми обов’язками, її б люди на виборах п’ять разів не підтримали б. Впевнений, що й зараз би обрали.

У принципі, у редакції немає підстав сумніватися в тому, що й Наталія Синяговська, і Сергій Кузема мають підтримку серед тієї чи іншої чистини жителів Озерського старостинського округу.

Але якщо не брати до уваги емоційну складову, яка превалює в соцмережах, то проблема залишається виключно в юридичній площині.

Прихильники Сергія Куземи вважають, що процедура призначення старост не була змінена навіть під час військового стану. І Василь Фещенко не мав права призначати Наталію Синяговську та й інших старост своїм розпорядженням.

Але у міській раді говорять про інше.

Аліна Деркач, керівник юридичного відділу Кобеляцької міської ради, запевнила, що в даному питанні влада закон не порушувала. Аліна Олегівна аргументувала:

— Так, ми знаємо про те, що певна частина жителів Озір та прилеглих населених пунктів хотіли б бачити на посаді старости іншу людину. І вони вважають, що мали б пройти громадські слухання і кандидатуру старости мали б затвердити на сесії депутати. Але люди не враховують того, що ми зараз живемо у військовий час. І внесені законодавцями зміни в Закон України «Про правовий режим воєнного стану» дає можливість виконуючому обов’язки міського голови призначити старосту без згаданих процедур. Тільки-но завершиться дія військового стану, будуть проведені громадські слухання. Це — перше. По-друге, старост затвердять своїм голосуванням і міські депутати. По третє, враховуючи реакцію суспільства, міська рада звернулася із офіційним запитом щодо даної ситуації в Національне агентство України з питань державної служби. Нам відповіли, що ми діяли в межах чинного законодавства. Більше того, із запитом до агенції звернувся і один із діючих Народних депутатів України. І йому надали аналогічну відповідь.

Чи звернуться озеряни до суду і яким буде вердикт Феміди в разі звернення, ми обов’язково повідомимо читачам.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 лютого 2023, 17:52 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації