Вхід | Реєстрація

З Іллею Кивою мене звів Павло Гунжель

З Іллею Кивою мене звів Павло Гунжель

Фермер із Вишневого Юрій Коба розкрив несподівані подробиці свого звернення за захистом до екс-нардепа, зрадника України.

Днями автор цих рядків зустрівся і мав розмову із Юрієм Кобою, місцевим аграрієм, який у свій час постраждав від нападу невстановлених і до цього часу осіб. Зловмисники спалили і пошкодили техніку фермера.

До редакції потрапило відео підпалу двохрічної давності. А після цього відбулася зустріч і розмова із Юрієм Кобою.

Вперше про історію, продовження якої буде викладене нижче, заговорили у вересні 2021 року після того, як на віртуальних сторінках обласного ресурсу «Полтавщина» з’явилася публікація під назвою «Нардеп Кива: банда Дорошенка забрала в кобеляцького фермера техніку та землю».

У публікації мова йшла про те, що «банда Дорошенка», як її називає автор статті та Коба і тодішній нардеп Ілля Кива, тероризує фермера Юрія Кобу примушуючи того віддати нібито неіснуючий борг. А в 2020 році кобеляцькі «бандити» ймовірно й спалили техніку Коби, що стояла в нього в ангарі.

Публікація наробила чимало галасу. Щоправда, її автор навіть не спробував зв’язатися із людьми, яких він знічев’я називає бандитами. Натомість редакція «ЕХО» це зробила. І 21 лютого 2022 року з’явилася стаття під назвою «Юрій Коба: жертва чи шахрай?». У ній ми надали можливість висловити своє бачення скандально-кримінальної ситуації вже знаменитим кобеляцьким «бандитам» Олегу Пастухову і Миколі Єгоренку. Ті розповіли, що ніколи не мали неприязні до Юрія Коби і навіть у свій час допомагали йому в аграрному бізнесі.

Ще через кілька місяців стало відомо, що Кобеляцький районний суд задовольнив позов «бандита» Віталія Дорошенка до Юрія Коби. «ЕХО» про це повідомило в статті від 20 серпня під назвою «Чи допоможе Кобі Кива?». У залі суду встановили, що Коба таки був винен Віталію Дорошенку сто тисяч доларів, які має повернути. Хоча апеляційну скаргу інший суд не розглянув і до сьогодні.

Ще тоді в 2022‑му році один із фігурантів, описаних у кількох статтях сюжетів, пообіцяв:

— Ця історія завершиться обов’язково. І люди дізнаються всю правду. І, вона, ця правда, буде шокуючою для багатьох.

«Мене привезли, як кота у мішку»

Минули ще кілька місяців. До редакції потихеньку надходила різна інформація стосовно тієї колись гучної кримінальної справи, про яку більшість земляків уже й забули.

Не так давно ми отримали відео підпалу техніки Юрія Коби. А потім, досить несподівано, зустрітися і поговорити погодився і сам Юрій. Тут потрібно зазначити, що майже рік Коба ображався на «ЕХО» та автора цієї статті, напевне, підозрюючи в упередженості. Хоча ми й неодноразово пропонували йому висловитися на сторінках газети.

…Поки що Коба зголосився розповісти лише про окремі деталі печальної і повчальної для нього історії, у яку «влип» два роки тому.

Щодо підпалу, то він пам’ятає лише таке:

— Я коли побачив, що горить ангар, у якому стояла техніка, спочатку подумав, що на «ГАЗелі» щось «коротнуло». Була там проблемка. Забігаю, дивлюся, а там і трактор горить. А далі — і «Газон» палає. Діти зі мною плачуть, кричать. Я в шоці, не знаю, кого чи що спершу рятувати. У результаті, врятувати вдалося лише комбайн. Та й то, дощ допоміг, що тоді йшов. Відео моя камера зняла. Я його одразу віддав поліцейським. Яких тільки «високих» чинів у мене тоді не було. Усі обіцяли знайти злочинців. Та й до сьогодні шукають. Я коли відео передивлявся, був впевнений, що впізнаю одних людей серед паліїв. А тепер зовсім про інших думаю.

Щодо «захисту» від екс-нардепа Киви, то Коба розповів, що організував ту зустріч депутат Білицької громади Павло Гунжель.

Феремер розповідає:

— Гунжель мені запропонував: «Давай я тобі допоможу. Організую зустріч із чоловіком, який твою справу «заворушить».

Звичайно ж я погодився. Хто той чоловік, Гунжель мені не сказав. Дав номер телефону. Я подзвонив. Потім поїхав у Полтаву. Там мене зустрів один чоловік, підвів до другого. Той повіз у центр Полтави. Взагалі мене, як того кота у мішку, везли. Передавали один одному по ланцюжку. Гунжель — до одного, і далі, далі. Спочатку була зустріч із якимось чоловіком у торговельному комплексі Метрополітен, що навпроти обласної лікарні. А потім мене відвезли у партійний офіс Киви. Я не знав до останнього, що то буде Ілля Кива. Мене зустрів не один лише нардеп, була ще й купа репортерів. Мене знімали на відеокамери. Я був страшенно розгублений. Навіть на фото це видно. Потім ми із Кивою поїхали в обласне управління внутрішніх справ. Там він теж виступив і написав заяву в поліцію. Після цього із посади зняли слідчого Топчія, який вів справу і… І все.

До речі, один із сімейства Коб розповів, що після цього виконував роботи у Гунжеля. Збирав пізні зернові. Коли справа дійшла до розрахунку за виконану роботу то "безкорисливий" громадський діяч Павло Олександрович пояснив:

– Я потратився на допомогу. Так що я вам нічого не винен.

Щодо першої, найгучнішої, публікаціїу виданні "Полтавщина" стосовно банди Дорошенка, Юрій Коба сказав:

– Звісно до рішення суду з обвинувальним вироком ні я, ні нардеп Кива, ні будь-хто інший не мали права називати Дорошенка, Пастухова чи Єгоренка бандитами. Тут емоції взяли гору над розумом. В принципі, я готовий вибачитися перед цими людьми. Я все-таки вірю в те, що все таємне стане явним., а закон і справедливість торжествують. Думаю, що у цій історії ще дуже рано ставити крапку.

Коба визнав, що дуже розчарований як бездіяльністю поліцейських, так і «допомогою» від місцевих та київських політиків.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 лютого 2023, 19:16 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації