Вхід | Реєстрація

Вакцини від сказу дійсно немає

Вакцини від сказу дійсно немає

Настала весна. І знову жителі та гості Кобеляцької громади почали активно обговорювати тему безпритульних тварин.

Підтвердженням того, що людей дуже хвилюють проблемні питання, пов’язані з безпритульними тваринами, стала велика кількість коментарів під повідомленням Кобеляцької міської ради, розміщеним у Вайбері.

Міська рада 10 березня через свій офіційний сайт та соцмережі звернулася до громадян із закликом приділити більше уваги дотриманню правил утримання домашніх тварин. Зокрема, не випускати їх із дворів і не вигулювати без намордників.

Як причина такого звернення вказана велика кількість скарг від жителів міста. Люди стверджують, що зграї собак створюють загрозу для їх здоров’я.

Потрібно зазначити, що зазвичай подібні повідомлення від влади, нехай і дійсно важливі, не викликають надто великого резонансу. Люди прочитали, взяли до відома та й по тому. В цьому ж випадку у Вайбері на сторінці міської ради розгорілася справжня дискусія. Читачі написали аж 12 коментарів.

Їх автори говорять і про загальну незадовільну ситуацію в місті, вулиці якого заполонили зграї собак, і про те, що ніхто не займається ні стерилізацією, ні щепленням безпритульних тварин.

Той факт, що в Кобеляках існує ледве не «вічна» проблема із бродячими собаками, не є якоюсь таємницею. Навіть у більш благополучні мирні часи вона не була вирішена. А зараз може лише загостритися.

Ми вирішили дізнатися, чи є у влади та волонтерів хоча б якісь плани вирішення проблеми безпритульних тварин.

Заступник міського голови Олена Стаднікова підтвердила, що в міській раді знають про проблеми із безпритульними тваринами. І говорить, що влада займається не лише розміщенням звернень.

Олена Володимирівна пояснила:

— Кардинально вирішити проблему можна. Для цього потрібно, по-перше, підвищити загальну культуру людей, які утримують тварин. Ні для кого ж не є секретом, що часто котиків та собачок купляють чи беруть, аби «погратися». А потім викидають на вулицю. Друге — держава має прийняти ряд нових законів і визначити служби, які відповідають за їх виконання. У Європі, в яку ми всі так пригнемо потрапити, громадянин не може просто взяти і купити собаку чи кота. Людина перед тим має оформити купу дозволів. І податки за все це заплатити. Саме через це і не «заводять» так собачок знічев’я. І третє, що стосується саме міської влади, — у Кобеляках має бути спеціальний притулок для тварин. Якщо виходити із сьогоднішній воєнних реалій, то одразу хочу акцентувати — притулок ми відкрити не зможемо. Для цього необхідно мати «зайві» кошти в бюджеті, яких немає, і ще пройти довгу і складну бюрократичну процедуру.

Та водночас все вищесказане не означає, що Кобеляцька міська рада самоусунулась від вирішення проблеми із безпритульними тваринами. Ми хочемо і думаю, що зможемо провести стерилізацію і вакцинацію тварин, які опинилися на вулицях. Я сама займалася цим питанням і зіткнулася із несподіваною проблемою. Ми вирішили скористатися досвідом колег із Решетилівки. Там селищна рада запросила спеціальну фірму, заплатила їй за послуги, і співробітники тієї компанії за кілька днів виловили, стерилізували, вакцинували усіх безпритульних собак. Ми в Кобеляках планували зробити те ж саме. Але, як виявилося, ця харківська фірма, у зв’язку із війною, припинила свою діяльність. Зараз шукаємо іншу.

Щодо вакцинації собаки і котів, передусім домашніх, від сказу, ми звернулися до керівника місцевого підрозділу Держпродспоживслужби Сергія Куземка.
Потрібно відзначити, що в попередні роки співробітники цієї служби скаржилися на пасивність власників собак і котів, які не хотіли поводити навіть безкоштовну вакцинацію. Ветеринарам доводилося їздити по селах і умовляти людей зробити ін’єкцію своїм тваринкам.

Сергій Куземко визнав, що в цьому році проблема лише загострилася. Адже кілька місяців тому відбулася реорганізація Держпродспоживслужби. І тепер, станом на зараз, кобеляцькі фахівці через бюрократичні зміни не можуть отримати вакцину від сказу. Тобто, безкоштовної вакцини в Кобеляках немає.
Але Сергій Куземко пообіцяв максимально оперативно вирішити це питання. Ми домовилися, що зв’яжемося через тиждень. І тоді поінформуємо наших читачів, чи з’явилася вакцина від сказу.

Готуючи цей матеріал, його автор у безмежній стрічці новин натрапив на повідомлення про те, що в Україні діє програма по безкоштовній стерилізації тварин. Зокрема, її географія охоплює і Полтаву. Зателефонувавши за вказаним і повідомленні номером (099) 664‑94‑15, дізнався, що він належить одній із ветеринарних клінік, що, зокрема, проводить вказані вище хірургічні операції. Співробітник клініки Олександра зазначила, що вони готові співпрацювати і з Кобеляками. У повідомленні сказано, що безкоштовно стерилізують тварин, які належать пенсіонерам чи переселенцям. Але в розмові Олександра зазначила, що, як правило, вони не перевіряють документи людей, яким належать собаки чи коти. Тобто, при певній координації зусиль кобеляцької влади, місцевих волонтерів та полтавської клініки, можна хоча б частково стерилізувати і безпритульних тварин.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2023, 10:44 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації