Вхід | Реєстрація

Кобеляцьке сміття: питань більше, ніж відповідей

Кобеляцьке сміття: питань більше, ніж відповідей

Ось уже майже десятиліття проблема утилізації твердих побутових відходів є головною для Кобеляк, а віднедавна — у всіх сіл громади.

Якщо говорити точніше, то особливо болючою проблема утилізації відходів стала із серпня 2012 року. Тобто їй, проблемі, уже більше десятка років.

Періодично ця «болячка» загострюється, часом — затихає. Але є хронічною. Хоча й виліковною.

Та зараз ми маємо період явного загострення.

Днями в соцмережах було широко розтиражоване фото із в’їзду на знамените «копельцеве звалище» в лісі. Там нарешті встановили шлагбаум і попереджувальні таблички.

Як стало відомо редакції, це було зроблено кобеляцькими комунальниками. Тобто, у ліс сміття із Кобеляк не возять.  І, як стверджує нинішній керівник «Водоканалу Плюс»,  це рішення є остаточним і безповоротним.

Одночасно, кобелячани помітили, що гілля, гній, землю, дохлих тварин та інший непотріб, котрі вони «по-хазявськи»  викинули із своїх дворів  під контейнери для збору твердих побутових відходів, комунальники вивозити перестали. Хоча із самих контейнерів сміття вивозять регулярно.

Знову ж, подібні дії є виключно ініціативою керівника кобеляцького комунального підприємства.

Днями він розповів, якою є реальна ситуація із видаленням відходів. За словами  Сергія Ткаченка,  вивозити відходи із Кобеляк на сьогоднішній день можливо виключно в Горішні Плавні. Він уже був у сусідньому місті, вів перемовини із усіма людьми, які уповноважені приймати рішення — від міського голови до директора підприємства «Спецеко», котре власне і приймає відходи. Нібито порозуміння досягти вдалося. Але це ще не говорить  про вирішену проблему. А важливі нюанси.

Нюанс перший. Ніхто, ні в Горішніх Плавнях, ні в будь-якому іншому місці, не збирається  приймати турботливо винесені із дворів на вулиці кобеляцькими ґаздами  дохлих котів, собак, екскременти та спиляні гілки. Тому станом на понеділок, 10 квітня, ніхто не знає, що з усім отим «добром» робити.

Нюанс другий. Вартість прийому сміття в Горішніх Плавнях становить 82 гривні за кубометр. І це — без врахування вартості доставки! Кобелячани платять 15 гривень за кубометр. І платять далеко не всі. Тим часом кобеляцька міська рада ще навіть не декларувала про готовність або різко підвищувати тариф, або дотувати комунальне підприємство.

Нюанс третій. Оте «копельцеве  лелеще» в лісі як було, так і залишається. Вивезти його можливо. Але куди? Тобто сотні тисяч кубометрів відходів у лісовій зоні, поряд із річкою,  так і залишатимуться загрозою, такою собі міною уповільненої дії. І не лише загрозою для довкілля, а й для життя кобелячан чи гостей міста. Адже звалище рано чи пізно загориться. І тоді — ховайся, хто зможе.

До речі, згаданий Сергій Ткаченко повідомив редакцію, що написав відповідні листи із проханням вжити заходів і запобігти екологічній, а можливо й техногенній катастрофі і в Полтавську військову адміністрацію, як обласного так і районного рівня, і в екологічну інспекцію, і в Кобеляцьку міську раду. Поки що  чекає на відповіді.

У принципі, у Кобеляк якраз зараз з’явився  шанс хоча б почати вирішувати десятирічну проблему. Чому зараз? Спробую пояснити.

Вирішення проблеми утилізації відходів обов’язково потребуватиме, ну дуже, непопулярних серед  ґаздів і ґаздинь рішень. По-перше, потрібно буде піднімати ціну на послугу. По-друге, почати нарешті штрафувати чи іншими способами приводити людей до тями. Один із способів — як зараз, не вивозити усе оте сміття, що жителі містечка незаконно натягли до контейнерів.

Чому можливість усе це зробити є саме зараз?

По-перше, нинішній директор комунального підприємства не є корінним кобелячанином і в нього тут немає братів, сватів, кумів. По-друге, нинішня влада Кобеляк, точніше,  її теперішній очільник  Василь Фещенко, ніколи якихось особливих амбіцій у розрізі претензій на «вічне царювання»  не виявляв. Тому в нього є шанс «згоріти», як «вічний депутат», але проявити себе, як дійсно далекоглядний господарник і стратег. Тому що проблема відходів неминуче і дуже швидко загостриться і у відносно благополучних у цьому сенсі Біликах, Нових Санжарах і Царичанці.

Хоча, ще далеко не факт, що, розпочавши непопулярні, але дуже необхідні реформи в сфері поводження із відходами, Василь Фещенко згорить як політик. У Кобеляках та громаді вже сформувався достатньо великий прошарок людей, які в курсі, що комунізм помер разом із дєдушкою Лєніним,  і за все в цьому житті потрібно платити. І ці люди оцінять результат реформи. Якщо він буде.

Але поки що якість потуги до вирішення питання спостерігаємо виключно з боку керівника комунального підприємства. До речі, повідомив Сергій Ткаченко і одну позитивну новину. Підприємство придбало спеціальні контейнери для роздільного збору відходів. І невдовзі сортовані відходи прийматиме не лише підприємець Будаков, а й «Водоканал Плюс».

Звичайно, у ошелешених кобелячан виникає резонне запитання з приводу того, що ж робити із гіллям, котре вони звикли тягти до контейнерів. А що робити?  Або подрібнювати і використовувати в домашньому господарстві, або платити за цю послугу комунальникам. От тільки не потрібно говорити, що так, як зараз, було завжди. Років 15-20 тому ніхто гілля та листя, а тим більше гній і дохлих тварин, на вулицях не складував. Так що доведеться і нинішньому поколінню від цього відвикати.  

P.S. Усе вищесказане можливо виключно при наявності мети і бажання в нинішньої міської ради. Поки що, окрім кадрових перестановок, вона, влада, інших бажань не демонструє. А жаль.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2023, 10:30 | Кобеляки | Суспільство


1. Doktor / 16 квітня 2023, 08:31
Ми в якійсь паралельній реальності живем. Міська рада оголошує місячник із благоустрою, і при цьому на вулицях майже місяць лежать купи гімна.
2. ludmila65 / 19 квітня 2023, 21:24
1.Doktor
«Цитувати
Ми в якійсь паралельній реальності живем. Міська рада оголошує місячник із благоустрою, і при цьому на вулицях майже місяць лежать купи гімна. »

При цьому вихваляються, що наша громада стала чистійшою
3. микола козак / 20 квітня 2023, 14:45
Підняти тарифи не проблема , їх у нас як не одні , то другі піднімають щоденно і саме в цьому і біда.А от зменшити потік того сміття навіть ніхто не задумується , що і веде до екологічної катастрофи.Наша система дозволяє перш за все возити повітря і рахувати куби сміття.Ніякого обліку і не тільки в смітті . а і в інших сферах , оплата тарифу для всих середня , незалежно скільки ти приніс до контейнера , одне принесло кілька пакетів від хліба , друге з кролячих кліток по кільква разів на день тачкою возить , а оплачують однаково , а можливо за те , що тачкою і зовсім не оплачує.Тож міська рада в змозі прийняти рішення поставити біля контейнерів якісь деревяні будки типу сортир , поставити чергових з якоюсь середньою зарплатою , і впевнений , що через пару днів багато контейнерів лишатимуться порожніми , а коли комусь здумається висипати сміття не там , де потрібно , обкласти штрафом так тисяч в десять.Це буде набагато дешевше , ніж возити повітря в Горішні Плавні.А за гілля взагалі в ККП мається подрібнювач , заготовляйте і продавайте дешеве паливо.
4. Niko / 20 квітня 2023, 15:19
Цікава ситуація: встановили шлагбаум біля ,,копельцевого звалища". Але виникає питання: а куди ж вивозять сміття з баків? Де знаходиться ,,ткаченкове звалище"? Чи може відповісти на це питання автор статті або ,,реформатор Ткаченко"?...
5. Reformator / 21 квітня 2023, 11:43
4.Niko
«Цікава ситуація: встановили шлагбаум біля ,,копельцевого звалища". Але виникає питання: а куди ж вивозять сміття з баків? Де знаходиться ,,ткаченкове звалище"? Чи може відповісти на це питання автор статті або ,,реформатор Ткаченко"?...»

Чому Вас збуджує ситуація стосовно встановлення шлагбауму на несанкціонованому сміттєзвалищі??? Сміттєзвалище в сосновому лісі біля мальовничої річки Ворскла вже в минулому.
Сміття з баків вивозитьсчя на полігон твердих побутових відходів в місто Горішні Плавні. В Ткаченка наскільки мені відомо звалища не має, але в нього буде полігон твердих побутових відходів. Питання є???

Змінено 21.04.2023, 11:45
6. Niko / 21 квітня 2023, 14:26
Чому ви вважаєте, що шлагбаум та сміттєзвалище може когось ,,збуджувати"? Це вже занадто толерантне твердження.
А питання звісно є. В статті вказано, що ,,Нібито порозуміння досягти вдалося" внаслідок перемовин з уповноваженими особами Горішніх Плавнів і навіть оприлюднена ціна 82 грн. без транспортних послуг. Тому і виникає питання куди вивозиться сміття в даний час. Після вашого допису з"явилося ще одне питання: а де саме планується ткаченківський полігон твердих побутових відходів? Чи це секретні відомості, про які мешканців міста не збираються повідомляти? Чи будуть отримані дозволи уповноважених інстанцій, чи знову або в ліс, або людям майже під двори, як на Ковжежі?
Взагалі було б непогано, щоб влада та комунальні підприємства ділилися планами (проектами) на сторінках газети ,,Ехо" або інших площадках. Тоді менше виникало б питань чи претензій. І не тільки за вивезення сміття, а і по інших питаннях, які цікавлять всю громаду.
7. Reformator / 21 квітня 2023, 15:06
6.Niko
«Чому ви вважаєте, що шлагбаум та сміттєзвалище може когось ,,збуджувати"? Це вже занадто толерантне твердження.
А питання звісно є. В статті вказано, що ,,Нібито порозуміння досягти вдалося" внаслідок перемовин з уповноваженими особами Горішніх Плавнів і навіть оприлюднена ціна 82 грн. без транспортних послуг. Тому і виникає питання куди вивозиться сміття в даний час. Після вашого допису з"явилося ще одне питання: а де саме планується ткаченківський полігон твердих побутових відходів? Чи це секретні відомості, про які мешканців міста не збираються повідомляти? Чи будуть отримані дозволи уповноважених інстанцій, чи знову або в ліс, або людям майже під двори, як на Ковжежі?
Взагалі було б непогано, щоб влада та комунальні підприємства ділилися планами (проектами) на сторінках газети ,,Ехо" або інших площадках. Тоді менше виникало б питань чи претензій. І не тільки за вивезення сміття, а і по інших питаннях, які цікавлять всю громаду.
»

А чому Вами не задавалися питання "Чи будуть отримані дозволи уповноважених інстанцій" коли все сміття з міста те, яке і Ви в тому числі викидали з будинку, квартири, вивозили в ліс. Де в той час був Ваш патріотизм до вивезення сміття??? А коли закрили сміттєзвалище всім стало дизкомфортно бо непотріб зі "СВОГО ДОМУ" потрібно кудись подіти, головне щоб вдома,на подвір’ї було чистенько, а за двором то вже не моє, то нехай комунальники вивозять, а я сплачу в місяць 14 грн. і все. Так виходить.
Влада так само як і комунальні підприємства відкрита до діалогу, звертайтесь і Вам особисто і мешканцям громади нададуть відповіді на поставлені питання.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації