Вхід | Реєстрація

Історія виникнення мила

Історія виникнення мила

Історія мила сягає в сиву давнину. Відомо, що його використовували близько 5 тисяч років тому, а перша письмова згадка про нього датується 2500 роками до н. е., знайдена вона на території Древнього Вавилону. Ще далекі предки зрозуміли, що мильний розчин краще відпирає одяг, тіло почуває себе краще при регулярному вмиванні з милом. Це зараз його можна купити у будь-якому магазині, наприклад, за посиланням https://prostor.ua/ua/ukhod-za-telom/sredstva-dlya-vannoy-i-dusha/mylo/ у мережі Prostor, але так, звичайно, було не завжди.

Історія появи мила: хто його створив та для чого

Вчені вважають, що мило древні люди почали використовувати задовго до того, коли датується перша згадка про нього в письмових джерелах. За легендою, вперше воно з’явилося в Древньому Римі, коли люди помітили, що після жертвоприношень, коли жир жертви змішувався з попелом і з дощовими водами стікав у річку, одяг відпирається значно краще. Тоді вони вирішили створити таку суміш самостійно, змішавши тваринний жир з попелом та водою.

Ця проста технологія не змінювалася століттями. У збірці для ремісників 12 століття є простий рецепт мила, для якого потрібно змішати: 

  • тваринні жири;

  • деревний попіл;

  • невелику кількість води.

Виходило темне желеподібне мило з неприємним запахом, однак з функціями очищення справлялося добре.

З часом люди ускладнили технологію, покращивши функції та запах мила. Його почали варити, в кінці приготування додаючи сіль та ефірні олії. В результаті готовий гігієнічний засіб мав приємний запах, був твердим, його хватило на довше, а тіло після використання гарно пахло. Однак ціна такого мила була дуже високою, адже ефірні олії у всі часи були недешевим задоволенням.

Розвиток мильної індустрії в XX столітті

В Середньовіччі та й у більш пізні часи використання мила вважалося розкішшю, адже складний процес його виробництва змушував миловарів ставити високу ціну на свою продукцію. З часом попит на мило збільшився, і в кінці 19 століття один хімік сказав, що це свідчить про добробут населення. Насправді це було не так, просто люди усвідомлювали, що, миючи руки та регулярно доглядаючи за тілом за допомогою мила, вони захищають себе від багатьох проблем зі здоров’ям.

Вартість мила значно знизилася на початку XX століття, коли відбувся прорив у розвитку технологій. Процес його виготовлення значно спростився, витрати на виробництво знизилися, тому цей продукт поступово ставав все доступнішим. Сьогодні мило — не розкіш, а засіб щоденної гігієни. Завдяки його використанню люди мають можливість видаляти з рук бактерії, віруси та захищати себе від інфекційних захворювань.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 травня 2023, 11:34 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації