Вхід | Реєстрація

Абонплату за воду просто вивели в окремий платіж

Абонплату за воду просто вивели в окремий платіж

Роз’яснення щодо плати за абонентське обслуговування на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Ще 1 травня 2021 року набрав чинності Закон №1060 від 03.12.2020 р., яким вносяться зміни в Закон України «Про житлово-комунальні послуги», а саме: у ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (зі змінами, внесеними відповідно до Закону №1060) плата за абонентське обслуговування визначена як платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг, що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності в будівлі споживача), крім випадків, визначених цим законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Вартість абонентського обслуговування не може перевищувати  граничного розміру, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. №808.

Мешканцям, які проживають у багатоквартирних будинках, власникам (орендарям) нежитлових будівель та юридичним споживачам за індивідуальними договорами на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, з 1 січня 2022 р. встановлена плата за абонентське обслуговування.

Плата за абонентське обслуговування включає:

  • витрати, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги;
  • витрати підприємства по здійсненню розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;
  • нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;
  • виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався послугами з централізованого     та/або з централізованого водовідведення, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі  виділяється в окрему графу.

Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок. Залежить від затвердженого мінімального прожиткового мінімуму в Україні, а тому може змінюватись. На абонплату надається державна субсидія.

Звертаємо увагу, що ці витрати завжди були закладені в тарифі, однак після змін у законодавстві витрати на абонентське обслуговування виведені в окремий платіж.


Автор: Адміністрація ККП «Водоканал Плюс»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2023, 16:02 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації