Вхід | Реєстрація

Коноплю виростив, а гранати й набої — знайшов

Коноплю виростив, а гранати й набої — знайшов

Такі свідчення в суді надав мешканець Кобеляцької громади, якого обвинувачували у посіві та вирощуванні заборонених рослин та зберіганні зброї.  
У 29-му номері тижневика від 20 серпня була надрукована стаття «Гранати, набої та канабіс». У ній розповідалось, що увечері 14 липня поліцейські Полтавського районного управління виїхали на терміновий виклик у Придніпрянське. За інформацією очевидця подій, невідомий чоловік демонстрував предмет, схожий на гранату. Фігурантом виявися місцевий 26-річний мешканець. За місцем його проживання поліцейські провели слідчі дії, у результаті яких виявили «два предмети, схожих на гранату РГД-5, близько 130 набоїв різного калібру, більше 200 кущів рослин, схожих на коноплю, та суху подрібнену речовину, зовні схожу на канабіс».

Зі слів місцевих жителів, односелець брав участь у антитерористичній операції на Сході. Чоловік залицявся до місцевої дівчини, але та не відповідала йому взаємністю. Натомість до дівчини приїжджав інший кавалер. Чоловік вирішив розібратися із суперником, але отримав від нього стусанів. Тоді придніпрянин пішов додому, взяв гранату і повернувся до свого опонента. Він дістав перед парою вибухову зброю і навіть витяг запал. Потім заспокоївся і залишив їх у спокої. Саме суперник і викликав правоохоронців.

Придніпрянина обвинувачували за трьома статтями

21 серпня у Кобеляцькому районному суді винесли вирок у цій справі. Згідно офіційній інформації, оприлюдненій у Єдиному реєстрі судових рішень, уродженець Кобеляк наприкінці березня за місцем свого проживання посадив рослини коноплі у власних цілях, без мети збуту. У середині квітня займався їх доглядом та поливом, у результаті виростив загалом 210 рослин. Під час проведення 15 липня обшуку його домогосподарства правоохоронці виявили та вилучили 210 рослин коноплі. Судова експертиза підтвердила наявність в рослинах наркотичних засобів і психотропних речовин.

Таким чином підсудний вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 310 ККУ «Посів або вирощування снотворного маку чи конопель».

Наявність гранат і патронів підсудний пояснив наступним чином. У середині травня чоловік перебував у лісосмузі, поблизу села Придніпрянське. Він помітив на землі два предмети, схожих на ручні гранати, в зборі з уніфікованими запалами, та армійський підсумок з бойовими патронами різного калібру, які переніс до місця свого проживання.

Вилучену під час обшуку зброю судово вибухо-технічна експертиза визнала вибуховим пристроєм (корпус ручної осколкової гранати РГД-5 та запал УЗРГМ-2).

Тобто підозрюваний вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 263 ККУ «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

На початку червня підсудний обірвав деякі рослини, котрі зберігав у приміщенні гаража за адресою проживання. Частину з них подрібнив за допомогою металевого сита та зберігав більше 40 грамів для куріння. Тим самим незаконно придбав, виготовив та зберігав наркотичні засоби, без мети збуту (Стаття 309. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Отже, своїми сукупними діями, які виразилися у незаконному придбанні та зберіганні вибухових пристроїв та боєприпасів, без передбаченого законом дозволу, у незаконному посіві та вирощуванні рослин конопель у кількості більше п`ятдесяти рослин, у незаконному придбанні, виготовленні та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту, підсудний вчини кримінальні правопорушення, передбачені частиною 1 статті 263, частиною 2 статті 310, частиною 1 статті 309 ККУ.

5 років замінили умовним терміном

8 серпня між прокурором і підозрюваним була укладена угода про визнання винуватості.

Згідно з угодою ОСОБА_3 у повному обсязі пред`явленої підозри беззаперечно визнає себе винуватим у вчиненні проступку, за трьома статтями.

Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди підсудному буде призначено покарання:

  • за частиною 1 статті 309 ККУ у виді обмеження волі на 5 років,
  • за частиною 2 статті 310 ККУ — позбавлення волі на 4 роки,
  • за частиною 1 статті 263 ККУ — позбавлення волі на 5 років.

Відповідно до частини 1 статті 70 ККУ, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно буде призначене покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Враховуючи повне визнання вини підозрюваним у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, що останній має постійне місце проживання, те що він на обліках у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, має позитивну характеристику за місцем проживання, сторони вважають за можливе виправлення підозрюваного без ізоляції від суспільства та прохають звільнення його від відбування покарання з випробуванням, в порядку статті 75 ККУ.

У результаті служителі Феміди Кобеляцького райсуду затвердили угоду між прокурором і обвинуваченим. На підставі частин 2-4 статті 75 ККУ звільнили підсудного від відбування призначеного покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки, визначивши тривалість іспитового строку два роки.

Відповідно до частини 1 статті 76 Кримінального кодексу України зобов`язати ОСОБА_3 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу пробації та повідомляти даний орган про зміну місця проживання і роботи.

Гранати, патрони і коноплю мають знищити. Стягнути з обвинуваченого на користь держави витрати за залучення експертів у розмірі 7170 гривень.

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його проголошення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 вересня 2023, 14:25 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації