Вхід | Реєстрація

У Полтаві побудували перший коломбарій

У Полтаві побудували перший коломбарій – сховище для урн з прахом після кремації
У деяких ЗМІ та інтернет-виданнях періодично з'являється інформація про те, що в містах України катастрофічно не вистачає місць для облаштування нових кладовищ, коли старі цвинтарі вже переповнені. Ця ситуація, зазначають фахівці, у свою чергу, може породити так званий «тіньовий скорботний бізнес», коли за виділене місце під захоронення людина віддає захмарні суми. Ситуацію із вільними місцями на кладовищах Полтави вивчали наші журналісти.
Основна проблема ритуального сектору – нестача місць захоронення. Як повідомляє одне з інтернет-джерел, в державі за рік помирає близько 760 тисяч чоловік, що потребує щорічного приросту площ під цвинтарі на 3 тисячі га. У Полтаві в підпорядкуванні комунального підприємства «Спецкомбінат похоронно-ритуальних послуг» наразі – 16 міських кладовищ, загальною площею близько 200 га, питання нестачі земель, говорить його керівник Рамаз Заркуа, нині госто не стоїть.
Рамаз Заркуа, начальник КП «Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування»:
- У нас поки все внормі. Є в Затурино 20 га землі, в Розсошенцях. Шукаємо ресурси, наше керівництво шукає нові землі.
Паралельно із роботою, яка ведеться в питанні пошуку земель під кладовища, у Полтаві вперше побудували коломбарій – сховище для урн з прахом після кремації. Ще у Др.Римі під коломбарії відводили цілі будинки з рядами напівокруглих ніш, у сучасному світі коломбарії будують біля цвинтарів і крематоріїв. Полтавський коломбарій, розрахований на 122 ніші, поки не введений в експлуатацію. Загальна сума коштів, витрачена на його будівництво, – 75 тисяч гривень.
Рамаз Заркуа, начальник КП «Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування»:
- Поки ми побудували тільки на центральному кладовищі, будемо вивчати попит людей.
Із введенням в експлуатацію коломбарію, розповідає Рамаз Заркуа, з'явиться інформація і щодо руху спеціального транспорту до найближчого крематорію (у місто Харків). З крематоріями, зазначають фахівці, в Україні госторо постала проблема – їх на території держави налічують лише 3: в Києві, Одесі і Харкові. Всі вони побудовані давно і не відповідають екологічним стандартам. До того ж, їх кількість у рази менша за загальноєвпропейську: приміром, у Чехії на 8 мільйонів населення існує 27 коломбаріїв.

Автор: Крістіна Криженко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 квітня 2010, 16:05 | Полтава |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації