Вхід | Реєстрація

Сміттєпереробний завод у Кобеляках: крок перший

Сміттєпереробний завод у Кобеляках: крок перший

2 листопада в Полтаві був підписаний меморандум щодо намірів збудувати в Полтавській області чотири сміттєпереробних заводи. Один із них має з’явитися у Кобеляцькій громаді. Від імені громади свій підпис під меморандумом поставив виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко.

Про наміри збудувати на Полтавщині кілька підприємств, які будуть або спалювати, або переробляти тверді побутові відходи, вперше заявив радник міністра екології України Сергій Довгалюк. Про це полтавські ЗМІ повідомили 15 жовтня.

Газета «ЕХО» присвятила цій темі публікацію під назвою «Сміттєпереробний завод у Кобеляках: телятко ще невідомо де».

Дійсно, про наміри збудувати сміттєпереробні підприємства на території Полтавської області говорили і заявляли в різні часи. Коли Президентом України був Віктор Янукович, а головою Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко, вже навіть почали розробляти схеми доставки відходів, а всі голови РДА та керівники міст рахували, скільки ж сміття можуть поставити на майбутнє підприємство. Адже зрозуміло, що такий проект є дуже дороговартісним та довгоокупним, а його рентабельність повністю залежить від регулярності поставок сировини, у даному випадку — твердих побутових відходів.

Але й тоді, навіть попри залучення всього адмінресурсу та жорстку виконавську вертикаль, нічого із того задуму не вийшло.

У Кобеляках не так давно теж починалася епопея із будівництвом сміттєпереробного заводу. Тоді цю ідею «проштовхував» екс-міський голова Олександр Копелець. Але в тому випадку справа взагалі почалася і закінчилася демонстрацією мультфільму про якийсь диво‑завод, десь у Німеччині.

Тому скепсис із приводу чоргової заяви чергового посадовця про наміри збудувати на Полтавщині одразу кілька сміттєпереробних заводів є цілком зрозумілим.

Нагадаємо, що спочатку мова йшла про підприємства в Полтаві, Кременчуці, Кобеляках, Зінькові та Лубнах.

Але вже в наступному повідомленні про наміри збудувати сміттєпереробні заводи згадки про Зіньків уже не було.

Водночас потрібно відзначити, що цього разу про потенційний великий проект говорив уже не радник, а Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець.

Високопосадовець приїжджав у Полтаву 2 листопада. Він зустрівся із нинішнім керівником Полтавської ОВА Філіпом Проніним та головами громад, на території яких мають будувати заводи.

Руслан Стрілець повідомив, що загальна вартість проекту становитиме 120–130 мільйонів доларів.

Побував на зустрічі з міністром та головою Полтавської ОВА і виконуючий обов’язки кобеляцького міського голови Василь Фещенко.

Він розповів про деякі деталі:

— Ну, по-перше, це була не просто зустріч для того, щоб поговорити. Ми підписали меморандум про наміри будувати заводи. Підписували документи Василь Стрілець, Філіп Пронін, секретар Полтавської міськради Ямщикова і я. Із Кременчука та Лубен приїхали заступники міських голів, вони права підписувати такі документи не мають.

По-друге, потрібно чітко знати і усвідомлювати, що навіть у разі, якщо підписаний меморандум виявиться не просто заявою про наміри, до початку будівництва ще досить далеко. Адже лише на підготовку та узгодження технічної документації піде півтора року.

За словами Міністра такі проекти із залученням іноземних інвесторів будуть реалізовані в Київській та полтавській областях. На Київщині нібито вже в грудні почнеться будівництво. От як почнеться, то й стане зрозуміло, чи реальними для виконання є такі задуми.

Василь Фещенко підтвердив, що із технологіями, за якими працюватиме потенційний сміттєпереробний завод у Кобеляцькій громаді, його поки що не ознайомлювали. Розповіли лише, що підприємство може виробляти із відходів або електроенергію, або біогаз. А попелом, котрий у будь-якому разі залишатиметься в процесі роботи підприємства, можна засипати старі сміттєзвалища.

Василь Фещенко поки що не називав місця, де в Кобеляцькій громаді можуть збудувати такий завод. Але не важко здогадатися, що, судячи з вимогам до площі земельної ділянки, а це 6–7 гектарів, йдеться про територію поряд із селом Красне.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2023, 17:37 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації