11-ий рік світова спільнота відзначає дещо незвичне свято
І до сьогодні ще невідомо, що з'явилося раніше - яйце чи курка, однак перше вже 11 років як має власне свято. У 1998 році Міжнародна яєчна комісія оголосила кожну другу п'ятницю жовтня днем яйця як чергову нагоду для гурманів поласувати не тільки улюбленими стравами, яєчнею і омлетом. Адже яйця - найуніверсальніший продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур. І самі полтавці зізнаються, що яйця посідають далеко не останнє місце у їх щоденному раціоні.
Бліци:
- Часто споживаємо, в салати, ми тільки ними і живемо, дуже виручають
- Коли як, десь по 2 штуки в день
- На сніданок можна і 10 з'їсти.
Нещодавні наукові дослідження показали, що яйця містять безліч необхідних організму поживних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину.
Тетяна Пономаренко, лікар-дієтолог міської дитячої клінічної лікарні:
- Дієтичними вважають яйця терміном до 7 діб, свіжими - до 30 діб. Тому ми радимо споживати дитині 1 яйце, дорослому - 1-2 в залежності від стану здоров'я і хвороб.
Окрім цього, саме яйця вводять до раціону низьковуглеводних дієт, адже 1 штука містить лише 78 ккал. Серед основних розвінчаних вченими яєчних міфів - колір шкарлупи не впливає на корисність яєць (єдина відмінність - коричнева більш міцніша), а колір жовтка залежить виключно від корму, яким годували курку. Останнім часом почесне місце у раціоні почали займати перепелині яйця. Хоча в середньому їх вага складає 20 грамів, вітамінів у них більше, а жирів та холестетину - менше, ніж у курячих.
Найбільші ж за вагою і розміром страусині яйця, їх середня вага - 450 грам, однак і тут в 1988 році зафіксували світовий рекорд - страус зніс яйце вагою 2, 3кг. Серед інших яєчних світових рекордів - найбільший омлет, зроблений в Мадриді з 5 тисяч яєць, вага якого близько 600 кг. Всупереч новим кулінарним рецептам і світовим рекордам полтавці стверджують - звикли бачити яйця у традиційних стравах або окремо, як повноцінний сніданок.
Бліци:
- Звичайні страви, салати олів'є, мімозу, кожен на свій смак
- Я більше звикла до старих рецептів
- Роблю салат, в торт додаєм, у вареники, солоденьке щось зробити.
Окрім традиційного вживання у їжу останніми роками яйця почали конкурувати зі... зброєю. Кидання яйцями вже стало традицією для Галичини і у 2003 та 2004 - для зустрічі політиків.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном