Вхід | Реєстрація

11-ий рік світова спільнота відзначає дещо незвичне свято

У 1998 році кожна друга п'ятниця жовтня була проголошена... днем яйця. Це, впевнені ініціатори свята, – черговий привід для гурманів поласувати улюбленими яєчнею та омлетом, рецептів яких нині нараховують більше ста. Яєчну тему досліджували наші журналісти.
І до сьогодні ще невідомо, що з'явилося раніше - яйце чи курка, однак перше вже 11 років як має власне свято. У 1998 році Міжнародна яєчна комісія оголосила кожну другу п'ятницю жовтня днем яйця як чергову нагоду для гурманів поласувати не тільки улюбленими стравами, яєчнею і омлетом. Адже яйця - найуніверсальніший продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур. І самі полтавці зізнаються, що яйця посідають далеко не останнє місце у їх щоденному раціоні.
Бліци:
- Часто споживаємо, в салати, ми тільки ними і живемо, дуже виручають
- Коли як, десь по 2 штуки в день
- На сніданок можна і 10 з'їсти.
Нещодавні наукові дослідження показали, що яйця містять безліч необхідних організму поживних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину.
Тетяна Пономаренко, лікар-дієтолог міської дитячої клінічної лікарні:
- Дієтичними вважають яйця терміном до 7 діб, свіжими - до 30 діб. Тому ми радимо споживати дитині 1 яйце, дорослому - 1-2 в залежності від стану здоров'я і хвороб.
Окрім цього, саме яйця вводять до раціону низьковуглеводних дієт, адже 1 штука містить лише 78 ккал. Серед основних розвінчаних вченими яєчних міфів - колір шкарлупи не впливає на корисність яєць (єдина відмінність - коричнева більш міцніша), а колір жовтка залежить виключно від корму, яким годували курку. Останнім часом почесне місце у раціоні почали займати перепелині яйця. Хоча в середньому їх вага складає 20 грамів, вітамінів у них більше, а жирів та холестетину - менше, ніж у курячих.
Найбільші ж за вагою і розміром страусині яйця, їх середня вага - 450 грам, однак і тут в 1988 році зафіксували світовий рекорд - страус зніс яйце вагою 2, 3кг. Серед інших яєчних світових рекордів - найбільший омлет, зроблений в Мадриді з 5 тисяч яєць, вага якого близько 600 кг. Всупереч новим кулінарним рецептам і світовим рекордам полтавці стверджують - звикли бачити яйця у традиційних стравах або окремо, як повноцінний сніданок.
Бліци:
- Звичайні страви, салати олів'є, мімозу, кожен на свій смак
- Я більше звикла до старих рецептів
- Роблю салат, в торт додаєм, у вареники, солоденьке щось зробити.
Окрім традиційного вживання у їжу останніми роками яйця почали конкурувати зі... зброєю. Кидання яйцями вже стало традицією для Галичини і у 2003 та 2004 - для зустрічі політиків.

Автор: Крістіна Криженко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 жовтня 2009, 18:01 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації