Шишки сосни розпочинають збирати ще з кінця осені та продовжують аж до березня. З них добувають насіння, з якого потім вирощують сіянці сосни. Щоб отримати насіння, шишки проходять кілька етапів переробки, інформує пресслужба Слобожанського лісового офісу.
Станом на кінець січня в філіях Слобожанського лісового офісу зібрали близько 11 тонн шишки. Більшу частину зібраного переробляють у шишкосушарці Рублівського лісництва філії «Полтавського лісового господарства».
Спочатку шишку сушать у спеціальній сушарці протягом 4-5 днів при температурі 40-45 градусів. Це дає можливість шишці розкритися і скинути крильчатки з насінням. Потім крильчатки просівають через спеціальний барабан для отримання чистого насіння.
Готове насіння відправляють на лабораторне обстеження, де відзначають відсоток його сходжуваності та відповідний клас якості.
Зберігають насіння у спеціальних бутлях у прохолодному приміщенні.
Навесні його висівають у лісових розсадниках і вже восени можуть використовувати маленькі сіянці на залісненні лісокультурних площ.
До речі, у 1 грамі 7 насінин сосни. Щоб отримати 1 кілограм насіння слід переробити 100 кілограмів шишки. У розсадниках на 1 гектарі висівають 45 кілограмів насіння. З нього можна отримати близько 1,5 мільйона сіянців сосни звичайної.