Вхід | Реєстрація

Чи буде в Кобеляках «сірий кардинал-2»?

Чи буде в Кобеляках «сірий кардинал-2»?
Василь Кіптілий

На минулій сесії Кобеляцької міськради була зафіксована перша спроба змістити із посади виконуючого обов’язки міського голови Василя Фещенка. Вона виявилася невдалою. Але це зовсім не означає, що не буде другої спроби. У такому разі виникає закономірне запитання: «А хто змінить Фещенка?».

У принципі, в тому, що частина депутатів вирішили змінити керівника міської ради, нічого незвичайного, тим більше, незаконного немає. Звичайна політика, яка передбачає постійну боротьбу за владу.

Тим більше, що в Кобеляках змінювати людей, які займають «перше крісло» громади вже стало традицією. І роблять це не виборці, а депутати.

Востаннє пішов із посади по волі виборців у вже далекому 2015 році Олександр Ісип. Після цього повноваження міського голови або виконуючого обов’язки міського голови припиняли виключно достроково.

Але в нинішній ситуації із «колотнечею» у міській раді є специфічний момент. Справа в тому, що й до сьогодні опозиція, яка прагне змістити Фещенка, не оприлюднила, у всякому разі публічно, кого ж планує «посадити» в крісло, нехай тимчасово виконуючого обов’язки, але міського голови.

У принципі, якщо аналізувати персональний склад опозиціонерів, то найбільш вірогідною кандидатурою видається депутат від «Слуги народу»  Василь Кіптілий. Хоча сам Василь Анатолійович під час телефонної розмови  напередодні чергової сесії запевнив, що інформація щодо ймовірного вручення йому тимчасової  «булави»  є недостовірною.

Але воно ж у політиці все швидко змінюється. І сьогодні людина може не претендувати на посаду, а завтра вже «дозріє»  для цього.

Тут потрібно нагадати, що у свій час, а точніше під час минулих виборів кобеляцького міського голови у 2020 році, Василь Кіптілий балотувався на цю посаду. І навіть зайняв «почесне» друге місце.

А потім, уже після виборів, кобеляцькі депутати обрали його секретарем міськради. Але дуже швидко міський голова Олександр Копелець звільнив Кіптілого із посади. І заявив, що той не пройшов антикорупційну перевірку, а своє звільнення може оскаржити в суді.

Кіптілий пообіцяв судитися і поновитися на посаді. Редакція «ЕХО» описувала ці події в статті «Секретар Кобеляцької міськради судиться з міськрадою».

Але сталося зовсім не так. Спочатку розпалося міжфракційне депутатське об’єднання «Сила громади», голосами якого Кіптілий і був обраний секретарем міськради.

Ну чому те об’єднання розпалося, офіційно ніхто не заявляв. Але причина може бути у фактах, оприлюднених депутатами у своїх майнових деклараціях. Практично всі міські обранці безкоштовно отримали по кілька гектарів землі. Брали й на себе, і на дітей.

Кіптілий же, врешті-решт, із Копельцем не судився, а помирився, отримавши у міській раді незрозумілу, але оплачувану посаду головного спеціаліста сектору по взаємодії з правоохоронними органами та запобіганню корупції апарату виконавчого комітету Кобеляцької міської ради.

Так що Кіптілий цілком підходить на кандидатуру нового лідера громади. Досвід є, президентську партію представляє, із правоохоронцями взаємодіє, із корупцією бореться. Ну, це якщо брати до уваги виключно офіційну інформацію.

Але «злі язики», у основному із кобеляцького провладного табору, який можна умовно назвати угрупуванням «Дорошенко-Стаднікова-Фещенко»,  запевняють, що не Василь Кіптілий є номінальним лідером нової опозиції. І називають прізвище... судді Кобеляцького суду Ірини Омельченко.

При цьому заявляється, що нове управління багатостраждальною  Кобеляцькою  громадою  вестиметься по лінії  «суддя Омельченко — її чоловік, заступник міського голови Сергій Омельченко — Кіптілий».

І Василь Анатолійович виконуватиме роль свого тезки Василя Фещенка — царюватиме, але не керуватиме.

Тобто фактично, як у тій арифметичній аксіомі, зміняться лише доданки при незмінній сумі. Хоча ні, трішки і сума зміниться. Замість «сірого кардинала» в Кобеляках буде, як би його точніше висловитися,... «сіра кардиналка».

Звичайно, усе це поки що є виключно домислами.

Адже ні автор цієї статті, ні чиновники, які саме так описують можливу  конфігурацію «нової» кобеляцької влади, на таємних засіданнях таємного нового кобеляцького «уряду» не були.

І  поки що на користь цієї версії говорить лише один факт. А саме — суддя Ірина Омельченко дійсно почала регулярно ходити на сесії Кобеляцької міської ради. Звичайно,  нічого незаконного в цьому немає. Якщо суддя робить це у вільний від роботи час, то може відвідувати сесію, як кожен громадянин України.

Але раніше в кобеляцькій історії подібної суддівської зацікавленості в перебігу сесій не було.

Вирішили задати судді Ірині Омельченко одне і дуже просте запитання. Чим викликаний її інтерес до подій у стінах Кобеляцької міської ради?

Ірина Омельченко

Ірина Омельченко

Ірина Іванівна відповіла:

— Люди можуть говорити і, тим більше, думати, що завгодно. Але ж це не означає, що вони міркують вірно і говорять  правду. Саме із цим явищем, конкретніше, із розповсюдженням недостовірної інформації, і пов’язана моя поява на сесії Кобеляцької міської ради.

Почну із передісторії. Думаю, і ви, і читачі пам’ятають, що в ліцеї №2, де навчається мій син, виникла нештатна ситуація із опаленням. У навчальному закладі було холодно. Була там проблема і з організацією харчування. Усе це турбує батьків, чиї діти навчаються в ліцеї. Вони, батьки, делегували мені, як члена батьківського комітету, виконувати певні функції по комунікації із владою. Я із групою батьків ходили на прийом до виконуючого обов’язки міського голови  Василя Фещенка і буквально змусили створити депутатську комісію, яка мала  б розслідувати ситуацію із незадовільною якістю опалення. Була я в ліцеї і під час роботи цієї комісії. І тут почалося. Почалася кампанія по дискредитації мене в соцмережах. У цій кампанії були задіяні  як громадяни, котрі називають себе громадськими активістами, так і посадові особи. Інформація, яку вони почали розповсюджувати, є мало того, що недостовірною, вона ще й образлива. Я, як громадянин України, вирішила скористатися своїм правом на захист у суді. Зараз я готую позови  як до громадських організацій, так і до блогерів, які є посадовими особами. Були мною подані певні заяви. У тому числі, і у відділи міськради. Відповіді мені не надали. І тоді я написала звернення до виконуючого обов’язки міського голови Василя Фещенка. Окрім того, вирішила озвучити це звернення в сесійній залі. І озвучила. Я дочекалася, коли депутати перейшли до розгляду «Різного»,  і виступила перед ними. Оце і було єдиною причиною моєї появи в міській раді. А політикою я займатися не збираюся. Адже не звикла казати на чорне, що то — біле, мене не так виховали. Повертаючись до теми дезінформації в соцмережах, я хочу через ЗМІ попросити добропорядних і законослухняних громадян бути стриманішими і обачнішими. Адже просто поширюючи брехливі повідомлення недобросовісних блогерів, ці люди теж стають учасниками правопорушення. Нагадую, що відповідальність перед законом несуть і ті люди, які поширюють інформацію, і навіть боти. Земляки, будьте обережні і нехай все у вас буде добре.

Ну, а закінчити цю статтю потрібно нагадуванням про одну життєву мудрість, котра говорить, що немає нічого таємного, що б не стало явним.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 березня, 15:30 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації