Вхід | Реєстрація

А з Кременчука – знову три шкури!

Бюджет міста на 2010 р. фінансисти мерії назвали нереальним для виконання.
Кременчук отримав від нового уряду розрахункові показники місцевого бюджету на 2010 р. На тлі інших міст нашому – особливі фінансові привілеї. Якщо в середньому по Україні зростання надходжень до бюджету-2010, порівняно з 2009 р., передбачене на рівні 13,4%, то Кременчук має забезпечити 21,04%!
Наповнити місцеву скарбницю на 21,04% більше, ніж було заплановано у бюджеті минулого року, для Кременчука фактично неможливо,  – зазначає заступник міського голови з питань фінансів Тетяна Неіленко. Торік Кременчук не виконав доведені Мінфіном показники місцевого бю­джету майже на 19 млн грн! Основна причина – спад промислового виробництва через кризу.

З’ясувати і виправити
Цьогорічні бюджетні вимоги для Кременчука – удар нижче пояса. Про це міська влада заявила минулого тижня під час зустрічі з представниками Міністерства фінансів, що проходила за ініціативи Асоціації міст України і на яку були запрошені керівники міст, котрі мали проблеми з бюджетом-2009. Ситуація, в якій опинився Кременчук  – торік і зараз, викликала здивування у заступника міністра Тетяни Єфименко. Вона пообіцяла розібратися.
— Але Держбюджет переданий на розгляд Кабміну, тож ми розуміє­мо, що жодних суттєвих змін вже не може відбутися, оскільки, якщо змінювати цифри по Кременчуку, це спричинить корегування всього документа,  – зазначає віце-мер Тетяна Неіленко, яка разом з міським головою Миколою Глуховим відстоювала інтереси Кременчука у столиці. – Однак Кременчук заявив про свої проблеми і, сподіваємось, вони будуть враховані: можливо, під час другого читання проекту Держбюджету у Верховній Раді, можливо, під час перегляду бюджету за підсумками виконання ІІ-го півріччя або 9-ти місяців 2010 р.

У кожного уряду свій бюджет
Розрахункові показники місцевого бюджету-2010 від уряду Азарова менші за ті, що планувалося довести Кременчуку урядом Тимошенко: на утримання соціально-культурної сфери міста (виконання делегованих державою повноважень) – 301 млн грн проти 306 млн. Це пояснюєть­ся тим, що попередній уряд передбачав у першому кошику місцевого бю­джету, який фінансується державою, 500 тис. грн – на виплату компенсацій по догляду за інвалідами,
426 тис. грн – на утримання Центру ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, та 2,6 млн грн – на позашкільні заклади освіти. «Але бюджет уряду Тимошенко формувався, спираючись на незатверджені зміни до Бюджетного законодавства, що взагалі нонсенс»,  – зазначає Тетяна Неіленко.
Новий уряд сформував бюджет за старою редакцією Бюджетного кодексу, відповідно фінансування здійснюватиметься за старими принципами, тобто компенсації по догляду за інвалідами, кошти на утримання Центру реабілітації та мережі позашкільних закладів освіти виділятимуться з міської казни. Як і раніше, на ремонт власних доріг Кременчук отримуватиме 50% від загальної суми податку, сплаченого міськими автовласниками, хоча зміни до Бюджетного кодексу передбачали, що на місцях залишатиметься 100%. Такий же розподіл чекає й на екологічний збір.
Як повідомив мер Кременчука Микола Глухов, на зустрічі з урядовцями в Києві було зазначено, що до кінця року Кабмін планує затвердити новий Бюджетний кодекс та вже згідно з ним сформувати Держбюджет-2011.

Соціальні стандарти – в життя!
Становище кременчуцьких бюджетних закладів з ухваленням нового бю­джету аніскільки не покращиться, – вказує заступник мера з питань фінансів Тетяна Неіленко. Майже всі асигнування, передбачені державою, підуть на виплату зарплати та на енергоносії. Так, у галузі освіти ці видатки становитимуть 91,5% від загальної суми, у галузі охорони здоров’я – 93,81%, культури – 94%. При цьому враховано збільшення на 15,1% упродовж року тарифів на енергоносії та зростання мінімальної зарплати, відповідно до соціальних стандартів, що вводяться новим урядом. Якщо сьогодні розмір мінімальної зарплати становить 884 грн, то до кінця року він має зрости до 922 грн, підвищення заплановано провести у 5 етапів.
За такого стрімкого зростання не уникнути зрівнялівки в оплаті праці. Як зазначає Тетяна Неіленко, з 1 жовтня, після чергового підвищення мінімалки, у бюджетних організаціях усі працівники  – від прибиральниці до спеціаліста 6-го розряду, одержуватимуть однакову зарплату, трохи більше за них отримуватимуть керівник структурного підрозділу та начальник управління.

Автор: Інна НІКОЛАЄНКО, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2010, 14:12 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації