Вхід | Реєстрація

Підняття ціни – гарантія того, що будемо з водою

Підняття ціни – гарантія того, що будемо з водою
керівник ККП «Водоканал Плюс» Сергій ТКАЧЕНКО

Одне з питань, яке крайніми днями активно обговорюється не тільки на кухні — це повідомлення ККП «Водоканал Плюс» про намір здійснити зміну тарифу на централізоване водопостачання: пропонується встановити тариф у розмірі 35.72 грн за 1 куб м (з врахуванням ПДВ).

Повідомлення, яке з’явилося на сайтах підприємства та міської ради, сприйнялося неоднозначно. Але давайте відкинемо емоції, збережемо холодний розум, щоб реально оцінити ситуацію, зрозуміти, що нам загрожує у випадку, якщо залишиться старий тариф. А допоможе нам у цьому розібратися керівник ККП «Водоканал Плюс» Сергій ТКАЧЕНКО.

— Сергію Володимировичу, чому виникла ця проблема?

— Останній раз тариф піднімався у 2019 році. За цей період не один раз змінювалася ціна на електроенергію (її частка в собівартості найбільша — 42 %), підвищувався рівень мінімальної заробітної плати, зростали ціни на матеріали, необхідні для ремонту водомережі, паливно­мастильні матеріали та ін.. Та що там говорити: кожен це бачить по цінах у магазині, на ринку, на заправці…

— І як ви виживали?

— За рахунок дотацій з міського бюджету ми зводили кінці з кінцями, тоді, як і будь­яке підприємство, повинні працювати хоч з невеликим плюсом. За перше півріччя 2023 року мали прибуток у сумі 18,8 тисяч гривень, у 2024 році не маємо й того. Міська рада теж не може нас дотувати в повному обсязі. Тому й змушені були замовити експертний висновок щодо зміни ціни на послуги централізованого водопостачання.

— Замовили висновок? Як це?

— Щоб не говорили, що ми самі придумали тариф, замовили офіційний висновок у Асоціації житлово‑комунального господарства України. На підставі даних фінансово‑господарської діяльності ККП і було проведено розрахунки. Відразу зазначу, що закладалися мінімальні потреби, які дозволять стабільно працювати і забезпечувати споживачів водою. Якщо цього не зробити, місто залишиться без води. До речі, в 2023 році рівень відшкодування фактичної собівартості по діючому тарифу склав 54 відсотки.

— І це при тому, що стан водомережі з кожним роком погіршується, відповідно, на її утримання потрібні більші кошти.

— Так. Водопостачання у м. Кобеляки здійснюють 13 свердловин. Минулого року за рахунок міської ради придбано й замінено насоси. Свердловини повністю забезпечують потреби споживачів у послугах водопостачання.

— Водомережа має протяжність 136 кілометрів. Збудована в 60–70‑х роках минулого століття і жодного разу капітально не ремонтувалася. Відповідно, має високий процент зношеності, часто трапляються пориви. У цих місцях намагаємося одночасно усувати пориви й проводити реконструкцію мережі. Звісно, за наявності необхідних матеріалів.

Важливий момент: запас матеріалів.

— Так. Хоча б мінімальний, адже в день трапляється по 3–4 пориви. Якщо й далі не змінювати ціни, не буде чим ремонтувати (вартість матеріалів постійно зростає), не буде за рахунок чого утримувати ремонтні бригади. От і вирішуйте, що краще: мати реальну ціну й бути з водою, чи не змінювати ціну й мати суцільні проблеми?

— Як можна охарактеризувати споживачів послуг?

— 80 відсотків споживачів вчасно сплачують за послуги. До боржників вживаємо крайні заходи — відключення, що є досить дієвим. Середня сума заборгованості складає тисячу гривень. Якщо боржник бажає зробити реструктуризацію, ми, звісно, ідемо назустріч.

— Влітку часто доводиться чути скарги на низький тиск у мережі, перебої у водопостачанні.

— І насоси не витримують, горять через тих, хто поливає присадибні земельні ділянки. Наші контролери виявляють господарів, які «переймаються» за врожай на своїх городах, відрізаємо від водомережі, оскільки є рішення виконкому міської ради про заборону використання питної води для поливу.

Більше того, мешканці багатоквартирних будинків дотують жителів приватного сектору, адже податки сплачують усі, а зловживають витратами води ті, хто має городи і не бажає облаштувати свердловини.

— З якої глибини добувається питна вода?

— Вода подається в домівки споживачів з глибини 90–110–130 метрів. За 1 куб води пропонується платити 35, 72 грн.

Багато хто, не поцікавившись складовими ціни, відразу зробив висновок: дорого! А за 1.5 літрову пляшку мінеральної води платити 18–28 гривень не дорого?! А каву пити щодня по 20–30 гривень звичне явище?

То чому ж так ставимося до питної води, без якої, кажуть, ні туди, ні сюди? Звісно, підняття тарифів — непопулярний крок, але вимушений, бо саме він є гарантією стабільної роботи ККП «Водоканал Плюс» і постійного забезпечення водою споживачів.

— Яка процедура впровадження нового тарифу?

— Як раніше зазначалося, повідомлення розміщене на офіційних сайтах, зараз триває обговорення. Усі пропозиції, зауваження буде узагальнено та винесено на розгляд сесії міської ради. Рішення прийматимуть депутати.

Тож ми неодмінно ще повернемося до важливого для всіх питання — водопостачання.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Фінанси
1. ludmila65 / 7 червня, 22:13
він що, вважає, що всі почнуть скважини долбать й припинять сотку городу поливать. Хай, краще, місцевого керівника знайдуть, ніж їздити з Полтави за наші гроші

Змінено 08.06.2024, 09:09
2. микола козак / 9 червня, 08:40
Ну якщо підвищувати зарплату в чотири рази , та вводити незрозумілі адміністративні послуги , які раніше не входили до тарифу , а це ці адмінпослуги можливо і включають доставку начальника із Полтави , то тоді нічого не лишається , як проковтнути такий тариф .Чомусь директор нічого не говорить куди ідуть гроші за абонплату , можливо на оздоровлення директора ?.Цікаво , яка ж буде зарплата в директора і інших чиновників і яка в слюсарів?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації