Вхід | Реєстрація

«Відкупитися» від армії сплатою штрафу не вийде, - речник Полтавського ТЦК та СП

«Відкупитися» від армії сплатою штрафу не вийде, - речник Полтавського ТЦК та СП

Вже через добу, 16 липня, спливають 60 днів, відведених на оновлення військово-облікових даних для військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років. Цей строк був визначений новим законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Актуальні питання щодо мобілізації задали журналісти "Телеграфу" речнику Полтавського ТЦК та СП майора Романа Істоміна.

Він розповів, що після 16 липня будуть розсилатися рекомендовані поштові відправлення з описом вкладення та повідомленням про вручення.

День явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше 14-го дня від дня надсилання повістки. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК та СП у цьому разі є:

  • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою проживання, яку ця особа повідомила під час уточнення своїх облікових даних, або за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, якщо ця особа не повідомила ТЦК та СП іншої адреси, за якою вона фактично проживає.

— Якщо громадянин порушує правила військового обліку, на нього накладають штраф. Якщо він не сплачує штраф протягом 15 днів, ми надсилаємо постанову про адміністративне стягнення у відділ державної виконавчої служби для виконання у примусовому порядку. Виконавча служба здійснює примусове стягнення, але, наскільки мені відомо, вже у подвійному розмірі від суми штрафу. Також правопорушнику доведеться сплатити виконавчий збір. - говорить Роман Істомін.

Крім того, терцентр направляє запит до поліції з проханням доставити ухилянта у ТЦК. Якщо від поліції надходить відповідь, що вони не можуть цього зробити, тоді громадянину мають надіслати ще один документ — "вимогу". Це вже не рекомендація, а зобов'язання прибути до ТЦК.

Якщо ж протягом 10 днів вимога не буде виконана, то представники ТЦК вимушені звернутися до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

— Сплата штрафу не означає звільнення від призову. —  говорить речник, — Щобільше, за повторне правопорушення накладають інший штраф, зазвичай, більший за перший. Це залежить від рішення начальника районного ТЦК. Сплата штрафу — це не спосіб відкупитися від виконання своїх обов'язків, і адміністративне покарання не звільняє від виконання військового обов'язку.

Сама процедура штрафу виглядає так: Начальник ТЦК та СП виносить постанову про адміністративне правопорушення. Її вручають правопорушнику, він сплачує кошти на рахунок держави. Якщо відмовляється це робити, тоді матеріали передають у виконавчу службу. Виконавча служба йде в суд. Відтак правопорушнику доводиться сплачувати ще й судовий збір.

Також Істомін відпові на питання щодо кількості патрулів на вулицях після 16 липня. Він сказав, що їх кількіст, можливо, навіть побільшає. Перевірка військово-облікових документів так само належить і до компетенції поліції. І ніхто ж і не скасовував правил військового обліку, які існували до повномасштабної війни. Ці 60 днів, протягом яких треба було актуалізувати дані, це додатковий час, наданий кожному для того, щоб він міг оновити свої військово-облікові документи.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації