Вхід | Реєстрація

Жителі проти перейменування

Жителі проти перейменування

У Минулому номері «ЕХО» редакція розмістила повідомлення про наміри виконавчої влади перейменувати одразу сім населених пунктів Кобеляцької та Білицької громад.

Ініціатива  «на місця» була «спущена» із військової адміністрації. А туди, у свою чергу, звернулися, швидше за все, невгамовні «хвахівці» з Інституту національної пам’яті. Це ті, хто нібито мав берегти історичну пам’ять, а  насправді намагаються стерти із неї якомога більше інформації.

Повідомлення про перейменування викликало однозначно негативну реакцію з боку більшої частини жителів населених пунктів, які мають  втратити свої звичні для багатьох назви. Нагадаємо, що перейменувати мають Чорбівку, Кунівку, Сухинівку, Прогрес, Марківку, Червоні Квіти і Леваневське.

Особливо активно висловлюють свій протест жителі Чорбівки. Кілька селян телефонували до редакції. За словами людей, вони зверталися  до свого старости. Але вона відмовилася проводити зібрання села з цього питання, посилаючись на міркування безпеки та вимог законодавства.

Чорбівчани розділилися на два табори. Одні взагалі виступають проти будь-якого перейменування їх села, інші висловлюють незадоволення запропонованою новою назвою Святодухівське.

Люди запитують, як їм діяти і яким чином вони можуть вплинути на ситуацію.

У Білицькій селищній раді нам відповіли, що ініціатива щодо перейменування Чорбівки стала несподіванкою і для них.

Був здивований подібним повідомленням і колишній директор Білицького краєзнавчого музею Євген Калашник. Він зізнався:

— Я шокований. По Прогресу питань немає, потрібно перейменовувати. До речі, жителям Кунівки запропонували дійсно історичну назву. Там був хутір із милозвучною назвою Горішні Млини. А ось по Чорбівці  й Марківці питань більше, аніж відповідей. Адже назви дані дійсно на честь засновників цих населених пунктів. І потрібно ще вивчати і вивчати історичну роль панів Чорби і Маркова. А не рубати «з плеча». Потрібно ж дотримуватися принципу історизму. Назва Святодухівське мені теж категорично не подобається.

У Полтавській ОВА пропагують нацизм?

Цікава ситуація складається із перейменуванням села Прогрес. Так, назва дійсно була дана в радянські часи. Хоча, відверто кажучи, саме слово прогрес є абсолютно нейтральним з точки зору ідеології.

Поступ або прогрес (від лат. progressus — рух вперед, успіх) — напрям розвитку від нижчого до вищого, поступовий рух уперед, до кращого. Протилежність — регрес.

Ну воно зрозуміло, що «знатоки» із ОВА не надто переймаються лінгвістичними питаннями. Як і метафізичними. Адже якщо ти забороняєш «прогрес», то альтернативою цьому є виключно регрес.

Але не в цьому сенс.

А сенс в тому, що невігласи чи то із ОВА, чи  то з Інституту нацпам’яті, пропонують жителям Прогресу назву Мазепинське. На їх думку, це дуже кошерно звучить. Модно і в дусі часу. Але ж...

Назва «Мазепа» функціонувала в цій місцевості виключно під час приходу «визволителів»  з нацистською свастикою. Тобто під час окупації України німцями.

І хто заборонить мені чи комусь іншому думати, що невігласи при владі таким чином увічнюють німецьких нацистів в Україні?

Як діяти чорбівчанам?

Заступник білицького селищного голови Ігор Федь, якого ми запитували про алгоритм дій місцевої влади в питаннях перейменування, запевнив, що обов’язково вивчить ситуацію. Адже ініціатива з перейменування стала і для нього сюрпризом. Водночас Ігор Миколайович підтвердив, що жителі Чорбівки телефонують у селищну раду і висловлюють своє невдоволення.

Уже ввечері понеділка, 5 серпня, Федь розповів, що спроби вияснити, хто ж в Полтавській ОВА чи іншій інституції є ініціатором перейменування Чорбівки в Свядодухівське, а Прогресу в Мазепинське, були невдалими. Нібито опитані чиновники в області запевнили, що не мають жодного відношення до згаданого заходу.

Між тим, у відкритому доступі є листи із Полтавської РВА до місцевих громад, де прямо йдеться про майбутнє перейменування населених пунктів.
На сайтах кількох громад розміщені  як ці документи, так і звіти про проведену в селах роботу.

Жителі Чорбівки зараз можуть самоорганізуватися, написати колективні звернення спочатку в селищну раду, потім у РВА та ОВА. І просити чи вимагати зберегти стару назву. Якщо це не подіє (від автора: а швидше за все, так і буде, адже невігласи практично ніколи не змінюють свою точку зору), то можна запропонувати для голосування іншу назву, а не десь взяту Святодухівське. Люди пропонують назви Піщане, Мирне, Соснове. А потім проголосувати. І буде хоча б на половину  так, як хочуть люди, а не якийсь недовчений.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації