Вхід | Реєстрація

Вічна кобеляцька «битва» зі сміттям

Вічна кобеляцька «битва» зі сміттям
Майданчик, де перевантажували сміття, - порожній.

Схоже, що кобелячани найближчими днями будуть змушені споглядати вже призабуті  «краєвиди» зі штучних пагорбів, утворених внаслідок накопичення побутових відходів. У всякому разі, виникнення нової проблеми із вивезенням з міста сміття можна вважати фактом.

Уже понад тиждень на кобеляцьких вулицях височіють гори і гірки зі сміття. Відходи знову перестали вивозити.

Причиною представники влади називають відмову перевізника, котрий вже кілька років поспіль вигравав тендери на вивезення відходів від виконання своїх обов’язків.

У свою чергу, перевізник, а це фермерське господарство «Некст», зареєстроване в Лубнах, нібито заявив, що йому відмовили у використанні майданчика для завантаження відходів. До речі, цікаво, що це фермерське господарство протягом 2023-24 років вигравало тендери виключно в Кобеляках. І всі — на вивезення сміття. Водночас інтернет-ресурс YouControl, що позиціонує себе, як сервіс із перевірки контрагентів, стверджує (цитата):

«У юридичної особи ФГ «НЕКСТ» зареєстровано 0 торгових марок, 0 одиниць автотранспорту в користуванні та 1 ліцензія».

Отже, до відмови «Некста» процес видалення відходів із Кобеляк  відбувався наступним чином. Органіку, як відомо, вивозили на майданчик між Колісниківкою та Кунівкою, а сміття неорганічного походження складували на території колишнього ПМК-244. Його туди везли транспортом «Водоканалу Плюс»,  а забирали і вивозили непотріб у Горішні Плавні вже технікою «Некста».

Власником будівель, де відбувалося перевантаження, є Валерія Дорошенко. І от Валерія Володимирівна, за словами міських чиновників, відмовилася співпрацювати із «Некстом».

І міській раді терміново довелося шукати як нового перевізника, так і новий майданчик.

Виконуючий обов’язки міського голови Василь Кіптілий визнає існування проблеми. Він пояснює:

—  Я не хочу займатися конспірологією і шукати якусь змову. Хоча, як на мене, досить дивно, коли так оперативно та одночасно відмовилися від співпраці і власник будівель, і перевізник. Та зрештою, це не головне. Перевізника ми знайдемо. Хоча зараз змушені возити відходи в Горішні Плавні технікою комунального підприємства. Складніше вирішити питання із майданчиком для перевантаження. Той, що діяв донедавна, теж, по великому рахунку, був тимчасовим. І міська рада отримувала від жителів міста скарги щодо проблем, які неминуче виникали в ході його експлуатації. Перевантаження сміття в місті, самі розумієте, призводить  до появи неприємного запаху. Та й інших незручностей для людей вистачає. І от зараз міській владі потрібно створити такий об’єкт поводження із твердими побутовими відходами, який би відповідав усім екологічним нормам і не створював незручностей людям. А знайти таке місце досить непросто. Воно ж має бути на певній відстані від населеного пункту, мати під’їзну дорогу, інші комунікації.

АБЗ біля Сухинівки: дубль третій

Міські чиновники поки що не озвучують якихось офіційних намірів і не називають потенційне місце для облаштування майданчика, на якому будуть перевантажувати відходи.

Між тим, жителі громади, які цікавляться цим питанням, чітко вказують:

— Повезуть до сухинівського повороту, на АБЗ.

Зокрема, про такий варіант редакції говорив і громадський активіст Артур Ковач. За словами Артура Йосиповича, жителі Сухинівки, м’яко кажучи, будуть не в захваті від такої перспективи.

Ковач попередив:

— Якщо не буде у владі відповідних документів, дозволів, проектів, то нічого не вийде. Будуть протести.

Нагадаємо, що «тема АБЗ», як місця для складування і перевантаження кобеляцьких відходів, з’являється уже не вперше.

Ще за часів керівництва Олександра Ісипа були розмови на тоді ще неофіційному рівні про можливість відкриття на території колишнього асфальтного заводу сортувальної станції.

Перший дубль, тобто вже не розмови, а дії, відбувся за часів керівницва Олександра Копельця.

22 січня 2022 року, після того, як незаконне звалище в лісі поряд із Кобеляками було закрите, відбулася перша спроба вивезти кобеляцьке сміття на територію колишнього АБЗ.

Туди приїхали автомобілі «Водоканалу Плюс», уже завантажені відходами. Але їх очікували Артур Ковач, Станіслав Катричок та інші жителі Сухинівки і Лісного. Вони не пропустили техніку на територію і викликали поліцейських. Зрештою, комунальники були змушені повернутися в Кобеляки.

Вивезення сміття на АБЗ. Дубль перший.

У 2023-му, вже після того, як влада в Кобеляках почала змінюватися із космічною швидкість, в період правління Фещенка і Кіптілого, депутати виділили кілька земельних ділянок під майбутні об’єкти поводження із твердими побутовими відходами. У основному озвучувалася тема будівництва сміттєпереробного заводу біля Красного.  Але обговорювали і наміри встановити біля Сухинівки сортувальну станцію. Та досить швидко була забута і тема заводу, і сортувальної станції.

І от зараз «тема АБЗ» знову стала актуальною. Поки що все на рівні чуток і домислів. Але інтуїція підказує, що міська влада таки спробує облаштувати на АБЗ перевантажувальний майданчик. Чи вийде із цього щось реальне — питання відкрите. Буде непросто. Але простих рішень у вирішенні сміттєвої проблеми таки й немає.

Чи є у влади «вуса, лапи і хвіст»?

Не потрібно бути якимось провидцем чи видатним аналітиком, щоб спрогнозувати спротив намірам міської влади облаштувати вищеназваний об’єкт поряд із Сухинівкою.

А результат потенційного протистояння буде залежати від того, чи піде нинішня влада «шляхом Копельця», чи діятиме в правовому полі.

Під час першої спроби вивезення відходів на території АБЗ, громадські активісти і поліцейські вимагали, аби тодішній міський голова Олександр Копелець показав хоча б якісь рішення та дозвільні документи, які б підтверджували законність дій влади і комунальників. Олександр Олександрович реагував у звичному для нього стилі Кота Матроскіна. Пам’ятаєте?

— Вуса, лапи і хвіст — от мої документи.

Чи є у теперішньої влади щось вагоміше, аніж «вуса, лапи і хвіст», побачимо невдовзі.

А взагалі, наміри міської влади можна зрозуміти. Важко, якщо й взагалі можливо, знайти на території громади облаштовану земельну ділянку, яка б відповідала вимогам законодавства щодо поводження з відходами. І колишній АБЗ — ледве не ідеальний варіант для вирішення проблеми із перевантаженням та сортуванням відходів.

Але робити все потрібно максимально відкрито і законно. У іншому разі, дубль третій теж закінчиться невдачею.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації