Вхід | Реєстрація

За примусове отримання російського паспорта на окупованих територіях відповідальності не буде, – Мін’юст

За примусове отримання російського паспорта на окупованих територіях відповідальності не буде, – Мін’юст

Росія продовжує систематично здійснювати напади на мирних громадян та їхнє майно по всій Україні, ігноруючи міжнародні закони. Тимчасова окупація призводить до нав'язування російських наративів, порушення прав людини та примусової русифікації.

Як розповіли у Мін’юсті, одним із ключових прикладів є примусова видача російських паспортів на окупованих територіях. Люди часто змушені приймати російське громадянство під страхом репресій.

«Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян», – повідомляють у міністерстві.

Проте ці документи не мають юридичної сили ні в Україні, ні у світі. Примусова паспортизація суперечить Женевській конвенції і міжнародному праву.

Особи, які вчинили суспільно небезпечне діяння з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності. Кримінальний кодекс України передбачає захист тих, хто діяв під примусом. Зокрема, ст. 40 передбачає, що особи, які виконували дії під психологічним тиском, не несуть відповідальності за вчинені дії.

Водночас, відповідальність тих, хто свідомо підтримує ворога, залишається незмінною, – наголосили у Мін’юсті.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації