Вхід | Реєстрація

Козацька "чайка" на Сулі

Напередодні свята Покрови та Дня українського козацтва на Полтавщині у селі Мацьківці під Лубнами спустили на воду козацьку “Чайку”. Її збудували умільці місцевого куріня вільних козаків.
Ідея спорудження виникла у лубенських козаків півроку тому. Було чимало варіантів щодо розмірів човна. Та врахували: Сула біля Мацьківців неглибока, тому зробити його середнього розміру: довжина 12 метрів, ширина 2,5, а вага майже 2 тонни.
Будували у Лубнах. Як то кажуть, усім миром. На подвір'ї голови ради старійшин куріня вільних козаків Валерія Тимошенка. 68-річний чоловік – майстер на всі руки. Тож виконував зварювальні, токарні роботи, обробляв деревину, виточував гармати.
40 чоловіків знадобилося, аби витягти човна з подвір'я та перевезти за кілька кілометрів на Сулу.
Побачити “Чайку” доЛубен із Кременчука приїхав і колишній контрадмірал Анатолій Рагулін. Він досвідчений моряк, служив на атомних та дизельних підводних човнах. Його оцінка: “Чайка” зроблена добротно. Анатолій Варлампійович побажав команді 7 футів під кілем.
Відтепер на цьому човні козаки, місцеві школярі ходитимуть Сулою, вивчатимуть історію рідного краю. А наступного року планують вийти на Дніпро та допливти до козацької столиці – Чигирина.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 жовтня 2009, 14:02 | Лубни | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації