Вхід | Реєстрація

Штрафи суттєво зростуть

 Штрафи суттєво зростуть

10 жовтня Верховна Рада прийняла в другому читанні закон щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини.

Законопроєктом №9665 ВРУ посилила відповідальність за самовільне сінокосіння і випасання худоби на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом, а також — за заготівлю очерету, самовільне збирання плодів, горіхів, грибів та ягід. Здебільшого йдеться про об’єкти природно-заповідного фонду: національних природних парків, природних заповідників, ботанічних садів, дендрологічних парків, тобто території, які створені для збереження біорізноманіття та охороняються як національне надбання.

Станом на сьогодні за самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів та ягід на заборонених ділянках або там, де збір дозволяється тільки за лісовими квитками, передбачено накладення штрафу: на громадян — від 17 до 51 гривні, на посадових осіб — від 51 до 119.

Після набуття чинності законом за збирання дикорослих плодів, горіхів, ягід з порушенням установлених строків їх збирання накладається штраф на суму: для громадян — від 425 до 850 гривень, для посадових осіб — від 1 700 до 5 100.

Також посилено відповідальність за незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев та чагарників, що заподіяло суттєву шкоду. Новий штраф за це становить від 34 до 85 тисяч гривень. За повторне порушення  від 85 до 170 тисяч. За скоєння таких дій на заповідних територіях загрожує штраф до 170 тисяч гривень, а за спричинення тяжких наслідків — від 255 до 425 тисяч.

Також передбачене покарання за незаконну вирубку дерев в умовах воєнного стану — порушники можуть отримати до 10 років ув’язнення. Штраф за незаконну заготівлю очерету становитиме від 34 до 85 тисяч гривень. Збільшено також штрафи за незаконне вирубування, пошкодження лісових культур та молодняка — від 3400 до 5500 гривень, а для посадових осіб — від 5100 до 10 200.

Запроваджено відповідальність за перевезення, зберігання чи збут дерев, чагарників чи деревини за відсутності документів, які можуть підтвердити законність їхньої вирубки — штраф для громадян від 510 до 1020 гривень, а для посадових осіб — до 5100.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації