Вхід | Реєстрація

Почнемо з години без паління

Палити або не палити  – ми обираємо самі. Проте є частина населення, яка змушена вдихати тютюновий дим, подобається він їй чи ні. Це працівники барів та ресторанів. Говорити про те, що вони знають, на що йдуть  – марна справа. У державі, в якій за короткий термін з’явилися тисячі безробітних, обирати не доводиться.
Тому час попіклуватися про своїх підлеглих власникам розважальних закладів. Щоправда, йдуть вони на це, м’яко кажучи, неохоче. Цього року представниками Школи громадського здоров’я Університету Джона Хопкінса на замовлення ГО «Європейський вибір» в Україні було проведено дослідження «Вплив вторинного тютюнового диму на працівників барів та ресторанів».
З-поміж десятків закладів, запрошених до участі, погодилися на такий експеримент лише шестеро. У ресторанах «Пікассо» та «Чотири сезони», паті-барі «Ваніль», пабі «Августин», боулінг-центрі ТРК «Європа» та клубі «Афіни» на кожному столику були закріплені монітори тютюнового диму. Паління було дозволене в усіх барах та ресторанах. У двох закладах територію було поділено на: «для курців» та «для некурців». Монітори тютюнового диму встановили наявність диму абсолютно в усіх закладах. Тобто зонування одного й того ж приміщення не рятує некурців.
Крім того, у рамках дослідження було опитано 40 працівників цих закладів, серед них – ті, хто палять, та вільні від шкідливої звички. Вони дозволили провести аналіз волосся, який достовірно свідчить про наявність нікотину в організмі людини. Дані виявилися малоприємними, в організмі тих працівників, які не палять, вміст нікотину не набагато нижчий, ніж у тих, хто викурює хоча б одну цигарку у день.
Розважальні заклади, які дозволили проведення дослідження, таким чином підтвердили, що небайдужі до здоров’я своїх працівників. У ТРК «Європа» готові вживати заходів для того, щоб зменшити шкідливий вплив тютюнового диму на працівників. Звісно, тут розуміють, що повністю уникнути паління у барах та пабах неможливо, тому намагаються знаходити оптимальні варіанти.
— На стадії будівництва розважального комплексу перед нами стоя­ло завдання – створити заклад європейського зразка. Тому ми одразу передбачали, що у комплексі будуть наявні зони, вільні від паління. Також ми встановили найсучаснішу вентиляцію та витяжку, щоб концентрація диму у приміщеннях була мінімальною. Ми відмовилися від паління у денний час, коли клієнти приходять на бізнес-ланч, – ділиться практичними порадами щодо вирішення проб­леми вторинного тютюнового диму управляючий ТРК «Європа» Юрій Слюсар.
Керівник ГО «Європейський вибір» Кирило Животовський пропонує почати з невеликого – у прогресивних ресторанах і барах вводити години, вільні від паління, для того, щоб люди, які не бажають труїти свій організм, могли відвідувати розважальні заклади. Й якщо такий захід стане популярним, година збільшиться до дня, тижня тощо.
Пасивне паління на 25% збільшує ризик захворювання на рак, на 27% – хвороби серця. У вторинному тютюновому димі міститься понад 4000 отруйних сполук, майже 70 небезпечних канцерогенів.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2010, 15:52 | Кременчук | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації