Вхід | Реєстрація

Зробили неможливе

Зробили неможливе
Вони вижили, 10 відважних хлопців-солдатів, здійснивши надзвичайно героїчну втечу зі страхітливого фашистського острова Узедом у Балтійському морі. Саме вони – Михайло Девятаєв, Іван Кривоногов, гадячанин Михайло Ємець, Федір Адамов, Володимир Соколов, Трохим Сердюков, Іван Олійник, Володимир Немченко, Микола Урбанович та Петро Кутигін.
«Втеча із аду» – така символічна назва монументу. Сміливці, серед яких були українці, росіяни і білоруси, замучені голодом та тяжкими випробуваннями, зробили майже неможливе – захопили німецький літак і дісталися до місця розташування радянських військ. Їхні імена навічно вкарбовані на пам’ятному знаку, дарованому гадяцькій землі. Його урочисте відкриття відбулося 9 травня, у день святкування 65-ї річниці Великої Перемоги. Людей зібралося чимало. Перші особи міста та району, ветерани Великої Вітчизняної і просто гадячани зі своїми дітьми та внуками зібралися, щоб покласти квіти героям, згадати і вшанувати їх хвилиною мовчання та стати свідками відкриття пам'ятного знаку своєму землякові Михайлу Олексійовичу Ємцю. Слова виступаючих на мітингу були сповнені глибокої шани і вдячності тим, хто наближав Перемогу.
Переживши війну, Михайло Ємець залишив по собі п'ять доньок та сина. Діти його були присутні на відкритті пам'ятника батьку.
Діти М. Ємця були присутні на відкритті пам'ятника батьку.
11 таких пам’ятників виготовлено з ініціативи та за кошти Михайла Сердюкова, внука пілота, який підняв ворожий літак з аеродрому на острові Узедом, Михайла Девятаєва. Михайло Сердюков є керівником фірми АСД в м. Кропоткіно Краснодарського краю Російської Федерації та керівником проекту «Аллея Российской славы».

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 травня 2010, 11:11 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації