Вхід | Реєстрація

Семінар з органічного землеробства відбувся на базі ПП «Агроекологія»

Семінар з органічного землеробства відбувся на базі ПП «Агроекологія»
„Захищай українське! Органічне землеробство – шлях до здорової нації”. 22 травня всеукраїнський семінар на таку тему провела в селі Михайликах Шишацького району Українська народна партія.
У господарстві Героя України Семена АНТОНЦЯ „Агроекологія” зібралося понад 70 аграріїв – членів УНП, науковців та журналістів. С.АНТОНЕЦЬ ознайомив гостей із технологією вирощування та отримання високих врожаїв екологічно чистої сільськогосподарської продукції без застосування гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив, із методами оздоровлення ґрунтів та ощадного використання землі, які вже протягом 30 років практикують у ПП „Агроекологія”.
Підприємство орендує 6,5 тис.га землі, ще півтори тисячі обробляє людям. В „Агроекології” понад 500 працівників. У Михайликах працює філія Полтавської державної аграрної академії, де проходять практику студенти-агрономи.
В основі органічного землеробства - технології мінімального обробітку (тут давно відмовилися від використання плуга, який висушує та руйнує родючий шар землі), удобрення лише гноєм, використання різних видів рослин для оздоровлення та збагачення ґрунту поживними речовинами.
Із ґрунтообробних знарядь у господарстві використовують культиватори й борони. Традиційний культиватор тут удосконалили з тим, щоб він міг ефективніше працювати на полі. Для збагачення ґрунтів широко застосовують багаторічні трави еспарцет і люцерну, частину полів залишають під сидеральним паром. Комплексний науковий підхід дає господарству змогу отримувати досить високі і стабільні врожаї високоякісного зерна.
Унікальним досвідом формування високопродуктивного молочного стада  без застосування хімічних добавок та стимуляторів росту та з використанням сучасних комп’ютерних технологій поділилася заступник директора підприємства Антоніна АНТОНЕЦЬ.
В „Агроекології” понад 5 тисяч голів великої рогатої худоби, з них близько 2 тисяч - молочне поголів’я. Надоюють 25-30 тонн молока класу екстра преміум на добу. Господарство відрізняється тим, що на всіх фермах практикується безприв’язне утримання худоби, корми використовуються лише натуральні, без синтетичних добавок.
Ферми обладнані сучасними доїльними залами, де для контролю за циклом виробництва молока використовуються спеціальні комп’ютерні програми, які дають можливість простежити за кількістю і якістю молока від кожної корови, а отже, зоотехніки можуть вносити корективи до умов утримання тварин. Тваринництво виконує ще одну надзвичайно важливу функцію - забезпечує поля органікою.
Заступник генерального директора державного підприємства „Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів” Юрій ШИРКО розповів про шляхи вдосконалення контролю за якістю продуктів харчування в Україні.
Перед учасниками семінару також виступили керівник робочої групи УНП з аграрних питань, член Центрального проводу партії Наталія ПОГОЖЕВА та ректор Полтавської державної агарної академії Віктор ПИСАРЕНКО.
Підсумував роботу семінару голова Української народної партії, міністр екології та ядерної безпеки України у 1992-1998 роках, народний депутат України Юрій КОСТЕНКО.

Замість безробіття – брак робочих рук
Унікальним з точки зору зайнятості господарством назвав ПП „Агроекологія” один з організаторів семінару для аграріїв у селі Михайликах Сергій СОЛОВЕЙ – голова Полтавської обласної організації Української народної партії, колишній заступник голови Полтавської облдержадміністрації: „Мова йде не про безробіття, а про категоричний брак робочих рук. Тут працюють мешканці сусідніх сіл і навіть приїжджають із Західної України, причому отримують за роботу досить високу заробітну плату”.
С.СОЛОВЕЙ, а також перший заступник голови Шишацької районної організації УНП Микола ОСТРОВЕРХИЙ, який донедавна очолював Шишацьку райдержадміністрацію, відзначили і меценатство керівника й засновника „Агроекології” Семена АНТОНЦЯ. Господарство відродило школу й капітально відремонтувало фельдшерсько-акушерський пункт у селі Куйбишевому, збудувало чудові церкви в давньоруському стилі в Михайликах і Ставковому, відновило дачу В.Короленка в селі Хатках (держава не знайшла на це коштів до ювілею письменника), будує стадіон, допомагає сільській раді з вуличним освітленням і ремонтом доріг, забезпечує всім необхідним місцеві школи.

Юрій КОСТЕНКО про чотири головні проблеми, які можна подолати за допомогою органічного землеробства
„Принципово іншою філософією сучасного сільгоспвиробництва” назвав невиснажливе природокористування голова Української народної партії, народний депутат України Юрій КОСТЕНКО, який 22 травня взяв участь у всеукраїнському семінарі „Захищай українське! Органічне землеробство – шлях до здорової нації”, проведеному на базі ПП „Агроекологія”.
КОСТЕНКО виділив чотири головні проблеми, які можна подолати за допомогою органічного землеробства.
По-перше, інтенсивне землеробство не просто виснажує ґрунти, а „забирає в майбутніх поколінь право жити на цій планеті”. Тому, за висловом лідера УНП, „філософія органічного землеробства – це якоюсь мірою повернення до тих традицій, на основі яких і постала сьогоднішня цивілізація, це філософія сталого розвитку, коли в майбутніх поколінь не забирається право мати і чисте довкілля, і не зношені землі, і можливість подальшого розвитку”. Юрій КОСТЕНКО наголосив, що Україна „має колосальний потенціал саме для органічного землеробства”.
По-друге, при інтенсивному землеробстві дуже незначна кількість людей зайняті у сільгоспвиробництві. Як наслідок – села вимирають. „Але село в будь-якій країні – це осередок утримання того генотипу, на якому базується та чи інша нація, її традиції, її перспектива, - підкреслює КОСТЕНКО. - Тому для України збереження такого типу землекористування, де в селах будуть робочі місця і молодь не тікатиме, а навпаки повертатиметься в село, - це друга проблема, яка вирішується таким типом землекористування, як органічне землеробство”.
Третя проблема - усе більше людей страждають від неякісних продуктів, які викликають різноманітні захворювання. „Сьогодні навіть для забезпечення дитячого харчування Україна не здатна вирощувати необхідну кількість якісної, екологічно чистої продукції. Тому-то ми й маємо з року в рік усе більші прирости масових отруєнь і хвороб, пов’язаних із використанням інтенсивних технологій для вирощування сільгосппродукції”, - сказав Юрій КОСТЕНКО. Такі господарства, як „Агроекологія” Семена АНТОНЦЯ,  він назвав „господарствами майбутнього”. З ними, переконаний політик,  „Україна може вийти на світовий ринок продукції й зайняти там свою нішу”.
Іще однією проблемою, яку вирішують подібні господарства, КОСТЕНКО назвав продовольчу кризу. „Якраз через ефективне, невиснажливе природокористування можна уникати продовольчої кризи, яка з року в рік нарощується, тому що землю використали, покинули, а далі – хоч трава не рости, - зауважив він. - Але виникає питання, як же годувати людей, яких народжується з кожним роком усе більше й більше?”
 Семінар, на думку КОСТЕНКА показав не лише потенціал сільгоспвиробництва, але й „сутність української державної агрополітики, яка цими питаннями не цікавиться”. В Україні досі немає закону про органічне землеробство, оскільки „у Верховній Раді здебільшого представлені інтереси великого капіталу, який діє за принципом „усе сьогодні”, а що буде завтра - його не цікавить,” зауважив політик.

Семен АНТОНЕЦЬ: „Екологічно чистій землі потрібен особливий статус”
Оздоровлена, екологічно чиста земля повинна отримати особливий статус, який би на законодавчому рівні забороняв застосовувати на ній отрутохімікати та інші неорганічні препарати. Про це під час семінару „Захищай українське! Органічне землеробство – шлях до здорової нації”, проведеному Українською народною партією на базі ПП „Агроекологія”, заявив засновник цього підприємства, Герой України Семен АНТОНЕЦЬ.
 Те, що ця земля розпайована й перебуває у приватній власності не повинно бути перешкодою для надання такого статусу, вважає С.АНТОНЕЦЬ.
„Ми почали оздоровлювати ґрунти в 70-х роках, у 90-х люди безкоштовно отримали екологічно чисту, здорову землю, то яке ж вони мають право її паплюжити?”, - говорить аграрій.
Водночас АНТОНЕЦЬ зауважив, що прагне такого статусу землі не заради комерційного зиску, адже його підприємство самодостатнє, воно не бере кредитів, навпаки, вкладає свої кошти в будівництво соціальних об’єктів, розвиток соціальної інфраструктури сіл. „Душа болить за землю”, - говорить він.

Автор: Настя ТОПОЛЯ, прес-служба УНП


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2010, 10:03 | Шишаки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації