Вхід | Реєстрація

Безкоштовне УЗД або карна відповідальність!

Ультразвукове обстеження має проводитись абсолютно безкоштовно, бо на це в бюджеті виділені кошти. Якщо хтось з лікарів вимагатиме хоч копійку – це розцінюватиметься як персональний злочин. Саме такими словами начальник міського управління охорони здоров'я Сергій Котов на засіданні міської медичної ради попередив своїх підлеглих про карну відповідальність за вимагання медиками грошей від пацієнтів під час проведення ультразвукового дослідження.
«В цьому році ми задекларували і ми будемо невпинно дотримуватися теми безкоштовного дослідження всіх жінок на УЗІ.  Сьогодні звертаюсь до всіх жінок – жодна з вас не повинна сплачувати ніяких коштів за проведення вам ультразвукового дослідження», - наголосив начальник міського управління охорони здоров’я Сергій Котов.
Проте, опитані полтавці розповідають, що за ультразвукове дослідження потрібно платити гроші і коштує воно - від 50 гривень.
-УЗІ робила платно.
- А хто зараз безкоштовно робить? Про що ви говорите?
- Робили УЗІ на нирках. Платно. Не пам’ятаю скільки, але платив.
- Робила УЗІ. 50 гривень платила.
- Робили за 50 гривень кілька разів. Можна сказати, що дуже складно. Ми з дочкою кілька разів ходили і досі нам не зробили його і не можуть діагноз встановити.
Ультразвукове дослідження мають робити не лише безкоштовно, але й фахово підготовлені лікарі. 21-річна полтавка Рита на шостому місяці вагітності вдруге прийшла до 2-ї міської поліклініки на УЗД. Проте й цього разу їй не вдалося дізнатися стать своєї майбутньої дитини.
«Нет не показало УЗИ, пока. Сказали, что на третьем покажет. Это уже второе было УЗИ», - розповіла вагітна у  жіночій консультації.
 Далеко не всі лікарі вміють правильно працювати з апаратами ультразвукового дослідження, - зазначив Сергій Котов. Аби, через таку некомпетентність вагітні жінки не ходили по кілька разів до лікаря, вистоюючи довжелезні черги, міська влада розпочинає кампанію з підвищення професійного рівня діагностиків.
 «Ми зараз займаємося навчанням кадрів вузьких спеціалістів, зокрема кадрів по ультразвуковій діагностиці. Ми хочемо, щоб у кожній лікарні був лікар з ультразвукової діагностики – справжній фахівець, який би бачив проблему вагітної жінки з першого її звернення на УЗІ», - додав Сергій Котов.
Важливо аби лікар відразу міг визначити не лише стать майбутньої дитини, але й вчасно виявити у жінки можливі ускладнення чи патології, які найчастіше пов’язані з інфекціями і можуть призвести до мертвонародження.
За словами головного акушер-гінеколога Полтави, 70% мертвонароджених дітей мали жінки репродуктивного віку, які ведуть активне статеве життя, що й призводить до великої кількості інфекційних захворювань і, як наслідок - безпліддя або велика ймовірність народити мертву дитину.
«Основною причиною як непліддя у молодих жінок, так і випадків мертвонародження – це є наявність інфекцій в організмі жінки, достатньо вільна їх поведінка в плані сексуальному, що призводить до широкого інфікування молоді, як жінок, так і чоловіків.  В майбутньому це призводить як до випадків мертвонародження, так  і народження дітей інфікованих, які мають проблеми в подальшому своєму здоров’ї і житті», - зауважила головний акушер-гінеколог Полтави Лариса Ухналь.
З початку року в місті померло 7 дітей, більшість з яких – мертвонароджені. Аби діти народжувались здоровими, лікарі-гінекологи закликають полтавок стежити за власним здоров’ям і планувати вагітність заздалегідь, і звертатись до кабінетів планування сім’ї.

Автор: Світлана Тарасенко, Олександр Чепур, Роман Коба, www.novyny.pl.ua, спеціально для ІРТ.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2010, 13:02 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації