Вхід | Реєстрація

У Полтаві розмірковують над європейським покликанням України

Вчора в облдержадміністрації на дискусію «Європейське покликання України: шляхи інтеграції та демократичних реформ» зібралися представники місцевих громадських організацій, влади. Розповісти про переваги та недоліки інтеграційного процесу до Полтави також завітали голова Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції, директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Борис Тарасюк, директор Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь та науковці.
Відкриваючи дискусію, заступник голови Полтавської обласної ради Петро Ворона висловив переконання, що ключ до успіху інтеграційної політики України криється в активному проведенні реформ у середині самої держави. «Саме внутрішні реформи можуть нас найшвидше наблизити до Європейського Союзу (ЄС). Полтавська область не була і ніколи не буде осторонь інтеграційних процесів, які вигідні для нас. Уже на сьогодні 33% експорту полтавських товарів припадає на країни-члени ЄС. 37% іноземного капіталу, який працює на Полтавщині, це інвестиції з країн ЄС. Європейська інтеграція стала, справді, сьогодні загальнонаціональною ідеєю», - сказав він.
У свою чергу Ніколо Ланге зауважив, що на сьогодні у питанні євроінтеграції України є певний політичний та суспільний консенсус. Проте, щоб реально претендувати на вступ до ЄС, ми, на його думку, маємо реформувати чи не головний принцип політичної системи України - на першому місці поставити людину, а не державу. «Якщо ви цього хочете, то можете провести відповідні зміни. Ми надаємо вам інструменти, гроші... Але ви самі маєте це зробити», - відзначив директор Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.
Під час дискусії висловили сподівання, що нинішня влада продовжить роботу у напрямку інтеграції. Наразі ж, за словами наукового директора Школи політичної аналітики Олексія Гараня, треба бодай зберегти той рівень співробітництва, який є. Він також підкреслив, що позиція позаблоковості, яку озвучив Президент Янукович, не вирішує проблеми безпеки України.
«Зі зміною керівництва у нашій державі, з обранням Президента, змінюється розвиток зовнішньополітичних стратегічних орієнтирів. Зараз ми на завершальному етапі інтенсивних переговорів щодо укладання угоди з Асоціацією, яка змінить характер наших взаємин з ЄС, включно з зоною вільної торгівлі та з перспективою безвізового режиму для українських громадян. Можна говорити з упевненістю: якщо українська сторона виконає свою частину роботу, у тому числі законодавчу, то вже цього року ми можемо стати свідками появи двостороннього документу, який окреслить час та етапи надання безвізового режиму для громадян України», - сказав Борис Тарасюк.
Загалом, учасники дискусії обговорили питання реформ необхідних для втілення європейського курсу України, викликів на шляху розбудови демократії, громадської думки в процесі європейської та євроатлантичної інтеграції.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 травня 2010, 14:32 | Полтава |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації