Вхід | Реєстрація

Улітку до травматології дитячої лікарні Полтави щоденно звертається 40—50 осіб

З початком шкільних канікул діти мають більше вільного часу, який вони, зазвичай, проводять самостійно, без належного догляду дорослих. Відпочинок у таборі триває від 18 до 21 дня, опісля ж діти знову залишені самі на себе й використовують свій час на власний розсуд. Тому не дивно, що в літній період роботи в лікарів-травматологів дитячої міської клінічної лікарні міста Полтави побільшало. Часто звертаються маленькі пацієнти до офтальмологів і хірургів.
— За перші три дні літа до нас звернулося 6 дітей. Троє з них тяжко травмовані кульками з іграшкових пістолетів. Це справжня біда, — розповідає обласний дитячий офтальмолог, завідувач офтальмологічного відділення дитячої міської клінічної лікарні Полтави Валентина Малікова. — Ми пам'ятаємо часи, коли два-три роки тому до нас масово зверталися діти з пораненнями очей, спричиненими кульками. Були випадки, коли це призводило до інвалідності. Остерігаємося такого ж небезпечного буму й цьогоріч.
За словами лікаря, такі поранення, як правило, дуже тяжкі й мають непередбачувані наслідки в майбутньому. Вони можуть спричинити відшарування сітківки ока, зниження очного тиску, через що порушується циркуляція очної рідини і невідновно знижується зір.
— Шановні батьки, піклуйтеся про здоров'я своїх дітей! Будь ласка, не купуйте їм такі небезпечні іграшки, як пістолети з кульками. Краще говоріть з дітьми, читайте їм книги, гуляйте з ними на свіжому повітрі, — закликає Валентина Вікторівна.

Узимку частіше ламають ноги, а влітку — руки
Як розповів заступник головного лікаря з хірургічної роботи цієї ж лікарні Олександр Олійник, влітку особливо підвищується дорожньо-транспортний та вуличний травматизм. Адже зараз серед підлітків надзвичайною популярністю користується їзда на велосипедах, скутерах, катання на скейтах тощо. Для літа характерні переломи верхніх кінцівок, взимку ж, здебільшого, ламають ноги.
У пору канікул зростає навантаження на травматологічне відділення. Загалом, за 5 місяців 2010 року до травмпункту дитячої міської клінічної лікарні звернулося більше 4 тисяч осіб.
— Найчастіше травмуються діти шкільного віку. На щастя, вони мають поверхневі пошкодження (розтягнення зв'язок, забої, рани), які потребують нетривалого амбулаторного лікування. З тяжкими пошкодженнями (переломами зі зміщеннями, вивихами) наші пацієнти лікуються в умовах стаціонару, — говорить завідувач дитячого ортопедо-травматологічного відділення Григорій Боскін. — З початком канікул до відділення кожного дня у середньому звертається 40—50 осіб. Наші медики володіють усіма сучасними методами консервативного і оперативного лікування.
Цікаво, що частіше травмуються хлопці (66 %), ніж дівчата (34 %).
Останнім часом у нашому суспільстві спостерігається таке негативне явище, як гіподинамія — недостатня рухливість. Дітлахи багато часу проводять за комп'ютером, що призводить до зменшення навантажень на кістково-м'язову систему, а це в подальшому загрожує ослабленням організму.
Для того, щоб маленькі пацієнти не сумували, у всіх відділеннях є ігрові кімнати, де діти розважаються під наглядом вихователів. Адже від психоемоційного стану залежить успіх лікування. Наприклад, у травматологічному відділенні постійно проводиться конкурс на кращий малюнок.

Газовані напої «вимивають» кальцій із кісток
Насамкінець задля уникнення травм дамо кілька цінних порад від лікарів для батьків.
Діти повинні знаходитися під постійним наглядом. Наприклад, у таборах, спортивних школах, інших організованих дитячих колективах. Профілактика травматизму включає в себе й загартування кістково-м'язової системи: обов'язкова ранкова гімнастика, прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування, насичене кальцієм, фосфором, залізом. Пам'ятайте, «вимиванню» кальцію із кісток сприяє вживання газованих напоїв.
— Прикро, але в першу чергу нам треба вчити здоровому способу життя дорослих, а вже потім дітей, — констатує невтішний факт Григорій Леонідович. — Статистика говорить, що в більшості випадків діти наслідують своїх батьків. Тому, якщо, наприклад, в сім'ї палять батьки, не виключено, що дитина теж буде це робити.

Автор: Ольга ГНАТЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2010, 08:51 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації