Вхід | Реєстрація

Мешканці приватного сектору можуть безкоштовно перевірити воду із своїх колодязів

Раніше грошей за перевірку води на вміст нітратів не брали лише з вагітних жінок..
Для мешканців приватного сектору, гарна новина – цього року вони можуть безкоштовно перевірити воду із своїх колодязів на вміст нітратів. Раніше грошей за цю послугу не брали лише з вагітних жінок. 
– Для вагітних ця послуга давно вже безкоштовна. Тепер воду на нітрати можуть перевірити і мешканці приватного сектору. Однак, якщо вони хочуть мати більш детальний аналіз, по багатьох показниках, то це вже платно, – пояснює Микола Закіпний, керівник відділення комунальної гігієни санстанції Кременчука.
У лабораторії санстанції зазначають, що якщо досліджувати воду більше ніж на 20 показників, то вартість складе 600-700 гривень, оскільки це найдорожчий аналіз. Хоча можна зробити і дешевший, наприклад, на 10-12 показників. Він коштуватиме трохи менше – 150 гривень. Однак самі мешканці не поспішають дізнаватись за гроші, що ж вони п’ють із криниць. 
– До нас звертаються одиниці, тоді як колодязів у приватному секторі – 5-6 тисяч. Колись ми хотіли перевірити у них воду, однак на це б пішло 10 років, – каже санлікар.
Пан Закіпний додав, що у будь-якому випадку не радить давати дітям воду із колодязів, адже у Кременчуці вона не дуже гарна, оскільки залягає близько до поверхні. Бували випадки, коли попивши «нітратної» водички, діти опинялись у лікарні.
– Гарної колодязної води у Кременчуці немає. Трохи краща ситуація на Молодіжному та у нагірній частині, бо там більша глибина. А у Крюкові, Занасипі та у центрі вода погана. Проте це все відносно, адже поруч може бути якийсь забруднюючий фактор, накшкалт смітника, який псуватиме воду.
Поміж тим самі санлікарі зізнаються, навіть зроблені аналізи води – не панацея. Адже сьогодні висновки позитивні, а завтра полив дощик і «нагнав» у криницю нітратів. До того ж, аналізи показують лише вміст певних речовин (заліза, марганцю, нітратів тощо).
Однак, якщо перевищення немає, це не означає що вода безпечна. Наприклад, залізо може утворювати небезпечні сполуки, а в аналізі цього видно не буде. До речі, якщо ви виявите, що нітратів у вашій криниці забагато, ви не зможете від них позбавитись, доведеться користуватись привозною.
– Можу сказати, що вода з-під крана, очищена за допомогою фільтрів, набагато безпечніша за колодязну, принаймні, у Кременчуці, – підсумував пан Закіпний.

Автор: Олена Яремко, www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 червня 2010, 15:40 | Кременчук | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації