Види спецій та особливості їх зберігання
Приправи та спеції – це справжня родзинка кулінарних страв. Ними активно користуються як кухарі-професіонали, так і любителі. Якщо ви зайдете в магазин спецій, то побачите безліч видів товарів у різних типах упаковки, з різним складом. Як зробити правильний вибір? Ми детальніше розповімо про те, які види спецій пропонують виробники, як їх краще використовувати і як правильно їх зберігати, щоб страви виходили ще більш смачними та ароматними.
Види спецій, їх користь і застосування в кулінарії
Щоб вибрати кращі спеції, насамперед потрібно знати, хто їх виробляє. Бажано, щоб це була спеціалізована компанія з хорошими відгуками, яка пропонує продукцію як в роздріб, так і оптом, тобто для сегмента HoReCa. Читайте відгуки в інтернеті, експериментуйте і вибирайте продукцію тих компаній, яка ідеально доповнить смак ваших страв.
До основних видів спецій, які пропонують виробники, відносяться:
- універсальна;
- для перших страв;
- для курки;
- для шашлику;
- для плову;
- до картоплі;
- до риби;
- до м’яса і стейків;
- до салату;
- для маринадів;
- для гуляшу та ін.
У магазинах спецій дійсно дуже великий асортимент, і кожен виробник намагається запропонувати клієнтам максимально широкий вибір приправ і прянощів. Причому часто пропонують готові суміші для певних страв (риби, м’яса, морепродуктів), щоб не потрібно було витрачати свій час і змішувати прянощі самостійно. Це зручно як для професійних кухарів, так і для людей, які готують вдома.
У інтернет-магазинах спецій пропонують продукцію в такому вигляді:
- на вагу;
- у скляних банках: з млинками або без;
- пакети: з зіп-застібкою і без.
Ті прянощі, які можна купити в цілому вигляді (перець горошком, мускатний горіх), краще молоти безпосередньо перед приготуванням, тоді страва вийде набагато ароматнішою. У такому випадку ви можете відразу купити спеції в млинках. Хоча виробники пропонують і мелені аналоги, і ви можете вибрати той варіант, який зручніший саме для вас.
Як правильно зберігати спеції?
Рекомендується зберігати приправи, трави в місцях, де на них не потрапляють прямі сонячні промені. Кожен виробник вказує термін придатності на упаковці, і його обов’язково варто дотримуватися. Чим свіжіші прянощі, тим краще.
Оптимальний варіант зберігання прянощів після їх купівлі в магазині спецій і приправ – це невеликі банки (в тому числі і скляні) з герметичною кришкою. Можна використовувати і пакети з зіп-застібкою, це теж зручний варіант.
Не варто зберігати банки зі спеціями над варильною поверхнею і дуже близько до плити. Це може привести до утворення грудок навіть у кращих приправах, а також до втрати їх смаку. Деякі з них швидко вбирають інші запахи, і в результаті після застосування спецій ви отримаєте зовсім не той результат, який очікували.
У холодильнику варто зберігати тільки свіжі продукти, а не спеції. Ви можете зберігати в холодильнику корінь імбиру, перець чилі, цибулю, але ні в якому разі не сухі прянощі. Завжди дивіться на упаковку: виробник чітко вказує, при якому температурному режимі і вологості варто зберігати продукцію. Стандартна рекомендація по вологості повітря, яку ставлять виробники, в тому числі і ТМ «Любисток» – до 75%. Температура зберігання сухих приправ повинна бути до +25 ° С, тобто в холодильнику їх тримати не потрібно.