Вхід | Реєстрація

З 1 січня помешкання боржників за компослуги підуть з молотка

Населення Полтавщини заборгувало за житлово-комунальні послуги близько 150 мільйонів гривень. Ці гроші вже дуже скоро можуть повернутися державі у вигляді житла несвідомих громадян.
У цьому переконаний заступник Міністра з питань ЖКГ України Сергій Зімін. Адже, на його думку, профілактично-виховні заходи на наш народ, який не хоче відмовлятися від комунальної халяви, не діють. У цілому ж українці винні комунальникам фантастичну суму — майже 10 млрд. Тому, якщо всі органи влади спрацюють консолідовано у боротьбі з боржниками, вже з початку наступного року можливо застосовувати до них жорсткі санкції, вважає посадовець. Він назвав три основні заходи, які будуть втілені у життя вже незабаром.
По-перше, статтю 68 Житлового кодексу України доповнять таким формулюванням: «невнесення користувачем плати за комунальні послуги протягом 3-х років і відсутність його у житлі протягом цього терміну дає право комунальним підприємствам звернутися з відповідним позовом до суду. Така особа втрачає право користування житлом, помешкання ставиться на аукціон і продається».
По-друге, внесуть зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Зокрема, буде забезпечено автоматичне правонаступництво всіх прав і обов’язків надавачів комунальних послуг. Схема, коли підприємство накоплює борги і банкрутує, а поруч працює «чиста» установа з такими ж функціями, набула популярності в Україні. Наша область — не виняток. Яскравий приклад — ситуація із «Лубниводоканалом», про який «Полтавщина» вже писала.
По-третє, будуть внесені зміни до Цивільного кодексу щодо створення інституту банкрутства фізичної особи, а також скасування позовної давності на сплату житлово-комунальних послуг. Сьогодні у комунальників є лише 3 роки вмовлянь, після якого «вибити» борги практично неможливо. А завтра фінансові претензії пред’являтимуться безстроково.

Автор: Анна ДОВГОШЕЙ, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 серпня 2010, 14:51 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації