Вхід | Реєстрація

Грибна пора

За звичаєм, осінь – сезон „тихого полювання”.  Цієї пори чимало людей прямує до лісу за “лісовими делікатесами”, адже гриби – традиційна страва на столах українців. Смачна, проте й смертельно небезпечна.
Так, у 2009 році на Полтавщині внаслідок отруєнь дикорослими грибами загинуло 5 дорослих людей та постраждало 42 особи,  з них 6 дітей.
У цьому році в області отруєнь дикорослими грибами ще не зафіксовано, але в Україні з початку грибного сезону дикорослими грибами отруїлось 104 особи, у тому числі 10 дітей. Померло 13 осіб.
Стосовно грибного полювання у англійців є хороше прислів’я: «Є старі грибники. Є сміливі грибники. Але не буває і старих, і сміливих грибників одночасно». Збирати гриби треба вміти, адже основною причиною грибних отруєнь є невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби. Найчастіше люди труяться отруйними пластинчастими грибами, що приймають за їстівні. Загальновідома підступна бліда поганка: вона може маскуватися і під сироїжку, і під печерицю. Причому отруїтися можна і грибним пилком, що містить спори блідої поганки. Недаремно цей гриб називають «королевою отрут».
Крім цього, отруєння може наступити при вживанні в їжу недостатньо проварених або просолених грибів. Небезпеку становлять і старі гриби, у яких накопичилися продукти розпаду білкових речовин. Причиною отруєння можуть стати й важкі метали, що є в грибах, адже відомо, що гриб – своєрідна губка, яка вбирає токсини, солі тяжких металів, пестициди, тому навіть білий гриб, зібраний поблизу смітника або дороги, може бути небезпечний.
Якщо Ви все ж таки вирішили піти до лісу за грибами, скористайтеся нашими порадами.

Поради грибникам
•    Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
•    Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
•    Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих, а також тих, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях.
•    Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
•    Не можна вживати  гриби дітям,  літнім людям,  вагітним жінкам та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, адже гриби – „важка” їжа для органів травлення.
•    Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
•    Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити консервацію. Відібрані гриби необхідно відварити кілька разів у підсоленій воді  протягом 30 хвилин.
 
Допомога при отруєнні
При перших ознаках отруєння  (нудота, блювота, біль у животі, пронос) необхідно викликати “Швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли  промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. Ні в якому разі не вживайте спиртні напої, які лише сприяють всмоктуванню отрути.

Пам’ятайте
В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно двадцять із них - особливо небезпечні для життя людини.
Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Чим більше токсинів потрапить в кров, тим важчим буде перебіг отруєння, тому головне – не згаяти часу.
Щоб убезпечити себе, краще купуйте гриби, вирощені у теплицях (це  печериці, гливи тощо).

Автор: Управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 вересня 2010, 09:34 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації