Закон про ковбаску, або Чому нардеп проти держстандарту на ковбасу?
За законом, народний депутат України може писати не лише запити, а ще й законопроекти. Звісно, ми подивилися, які законопроекти написав наш кременчуцький нардеп. Одразу кажемо – законопроектів від пана Бабаєва більше, ніж запитів. Їх аж сім. Втім, у більшості із законопроектів пан Бабаєв проходить передостаннім у списку авторів.
Наприклад, у законопроекті №5199 він 16-й (останній) у списку авторів. У законопроекті №5320 – аж 20-й. А нас зацікавили проекти, де пан Бабаєв йде першим номером у списку авторів. Найцікавішим виявився законопроект №4203 – щодо відміни впровадження першочергових державних стандартів на м’ясну продукцію.
Розумієте, з 1 квітня 2009-го року в Україні мали запровадити обов’язковий загальнодержавний стандарт на ковбасну продукцію та м’ясні вироби. Це значить, що надалі будь-яка ковбаса вищого сорту мала б виготовлятися виключно з м’яса вищого сорту, а не з курячих каркасів, емульсії свинячої шкірки, сої тощо.
Ось що розповіла автор нового державного стандарту Любов Войцеховська в бюро журналістських розслідувань «Свідомо» (Київ): «Ми чітко прописали, що – за держстандартом – ковбаси повинні виготовлятися за сортами. Але ніхто до спеціалістів не дослухався. Балом править бізнес. Він не зацікавлений у затвердженні держстандарту. Вони виготовляють за ТУ (технічними умовами) безсортову продукцію. Тобто, яку сировину хочуть, таку і кладуть у ковбаси. Вибачте, чому я купую ковбасу вищого сорту, а там м’ясо другого сорту? Я не хочу їсти таку ковбасу!»
На жаль, держстандарт на ковбасні вироби в Україні так і не запровадили – недарма ж визначну подію призначили на День дурнів, на 1 квітня. Журналісти бюро «Свідомо» запитали міністра аграрної політики пана Мельника, хто заблокував введення нового держстандарту? Міністр відповів: «Окремі виробники, які намагаються впливати на Кабмін. Це представники структур, які сьогодні ввозять в Україну замість яловичини – гриль, замість якісної свинини – блочну свинину, замість якісної курятини – або каркас, або м’ясо механічної обвалки. Ось вони і зацікавлені, щоб продукція, яку вони імпортують, входила до складу ковбасних виробів. Але це низькосортна продукція. Її складно назвати м’ясом у розумінні пересічного споживача».
Отже, потужне лобі м’ясопереробників завадило прийняттю обов’язкового для всіх виробників в Україні державного стандарту на ковбасні вироби. Одним з тих, хто наполягав на відміні впровадження першочергових державних стандартів на м’ясну продукцію (законопроект №4203) був кременчуцький нардеп Бабаєв.
(використані матеріали розслідування журналістського бюро «Свідомо» – «Сказка про колбаску», О. Акименко, Київ).
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кременчук | Суспільство
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном