Вхід | Реєстрація

Щоб віддати програні колись «однорукому бандитові» гроші, чоловік обманював пенсіонерів

Нещодавно на особистий прийом до керівництва Київського райвідділу міліції міста Полтави прийшла мешканка селища Яківці. Євгенія Анатоліївна повідомила, що на центральному ринку у торгівельного представника однієї з місцевих фірм замовила собі до будинку нові металеві двері, заплатила аванс, а товар у встановлений термін так і не побачила. Старенька і готова була почекати, та чоловік, у якого замовляла двері, останнім часом чомусь припинив відповідати на телефонні дзвінки.
Така поведінка торгівельного представника насторожила пенсіонерку, тому вона вирішила піти «на фірму» та безпосередньо на місці розібратись «що й до чого». Адреса була вказана на рекламній листівці, яку вона отримала під час оформлення договору, тому знайти згадану установу не склало жодних проблем. Яким же було здивування жінки, коли там повідомили, що хлопця на ім’я Владислав (ім’я змінено), у якого вона замовила двері та якому віддала 1000 гривень авансу, тут ніхто не знає і він тут ніколи не працював.
Шокована почутим, Євгенія Анатоліївна пішла додому, по дорозі втішаючи себе думкою, що можливо сталась якась помилка і вона ще побачить Владислава та порадіє новим дверям. Однак, надія «жевріла» зовсім недовго. Того ж дня на одній із зупинок громадського транспорту до пенсіонерки підійшов молодий хлопець та, простягнувши рекламну листівку, знову запропонував придбати металеві двері для своєї оселі. «Та я вже, синок, купила», - з іронією та болем у голосі промовила старенька та коротко розповіла молодику про те, що з нею сталось. Вислухавши пенсіонерку, хлопець сказав, що декілька хвилин тому з подібною «історією», але тільки щодо придбання пластикових вікон до нього за порадою вже зверталась жінка. Він поглядом відшукав її серед людей, які стояли на зупинці, та порекомендував пенсіонерці поспілкуватись із нею. «Коли я підійшла до цієї жінки, - говорить Євгенія Анатоліївна , - то побачила, що вона гірко плаче. Після знайомства, вона розповіла мені, що хотіла придбати собі нові пластикові вікна, заплатила аванс у сумі 1500 гривень, а вікон так і не дочекалась. Розпитавши докладніше про чоловіка, який її обманув, я зрозуміла, що ми стали жертвами одного й того ж шахрая. Після цього я відразу вирішила звернутись у міліцію».
Провести перевірку та розшукати молодика, який видурив у бабусі відкладені з пенсії гроші, начальник районного відділу підполковник міліції Юрій Гасан доручив працівникам карного розшуку. Оперативники відразу взялися до справи і в той же день затримали спритника. Ним виявився двадцятивосьмирічний мешканець міста Полтави Владислав Д. Він зізнався правоохоронцям у скоєнні цілого ряду подібних шахрайств. Виявилось, що у минулому молодик був завзятим відвідувачем залів гральних автоматів. Фортуна, однак, не завжди була до нього прихильною і свого часу він програв майже шістдесят тисяч гривень. Потрохи віддавав заборговані гроші, а коли свої можливості вичерпались, звернувся за допомогою до батьків. Декілька років тому вони вже допомагали йому у подібній ситуації. Тоді він програв близько дев’яносто тисяч гривень, п’ятнадцять із яких були позиченими. Рідні повернули програні гроші та вилікували його від гральної залежності, однак протриматись хлопець зміг лише один рік, потім знову сів за «однорукого бандита».
Батько і мати, які проживають в одному із сіл сусіднього району, і цього разу пошкодували сина, однак, усієї суми надати все ж не змогли - у самих стільки не було. Щоб роздобути решту заборгованих грошей Владислав і вирішив обманювати людей. Робив це саме через продаж вікон та дверей, тому що раніше багато років працював реалізатором цих товарів у різних фірмах і розумівся на усіх нюансах справи. Жертвами молодика ставали, як правило, особи похилого віку: вони, за його словами, більше довіряють стороннім і їх легше «обвести навколо пальця». Перші дні проведення дослідчої перевірки показали, що «працював» шахрай не лише у нашому місті, а й у прилеглих районах. Чоловік ніде не записував імен обманутих ним людей, крім того, багато хто з ошуканих і до цього часу не зрозумів, що став жертвою афериста і терпляче чекає на свої вікна та двері. Зважаючи на це, працівники міліції зараз встановлюють усіх потерпілих і просять громадян, які потрапили в подібну ситуацію, звертатись до районних відділів міліції із заявами. Загалом, за словами спритника, обманним шляхом він заволодів більше ніж 45 тисячами гривень.
«Зараз вирішується питання про порушення відносно даної особи кримінальної справи за статтею 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, - говорить начальник Київського райвідділу міліції підполковник міліції Юрій Гасан. – Лише у нашому районі це вже не перший подібний випадок шахрайських дій. Через ЗМІ ми неодноразово закликали полтавців бути більш обачними та менше довіряти людям на вулиці. Однак, подібні випадки, на жаль, повторюються. Головною причиною цього є «велика майстерність» шахраїв. Адже діють вони за дуже примітивною схемою, головною складовою якої є легковажність наших громадян. Щоб запобігти подібним злочинам достатньо лише більш прискіпливо перевіряти осіб, у яких хочете щось придбати, чи які пропонують послуги на вулиці. Слід переконатись у тому, що перед вами справді представник фірми, а не шахрай, - а вже потім віддавати гроші. Та частіше все відбувається навпаки».

Автор: Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 жовтня 2010, 10:31 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації