Вхід | Реєстрація

Як я була «мобільним» лохом

Як я була «мобільним» лохом
Чи можна насправді виграти в акціях, що проходять за допомогою смс-ок? Нещодавно випала нагода перевірити це на власному досвіді.
Почалося все з того, що випадково поповнила свій мобільний рахунок на суму, вдвічі більшу, ніж необхідна для продовження отримання послуг оператора зв’язку. Перед тим кілька разів надходили смс із пропозицією спробувати виграти один із автомобілів «Форд» та інші подарунки. Такі повідомлення видаляла відразу, бо була впевнена, що це – черговий лохотрон. Але потім побачила ще й телевізійну рекламу, де йшлося про те, що, дійсно, мій мобільний оператор проводить таку акцію. Підтвердження цього знайшлося й на сайті оператора. То чому б і не спробувати пограти, якщо «зайві» гроші на рахунку є?
Отже, слідуючи інструкціям, що містяться в отриманому повідомленні, надсилаю смс на вказаний у ньому номер. Ця, перша, смс-ка – безкоштовна. За кілька секунд надходить підтвердження реєстрації у акції і пропозиція накопичувати бали, відповідаючи на запитання вікторини. До речі, вказана й ціна наступних смс – 7,5 грн. Я собі думаю: «Що ж, витрачу трохи грошей, але ж потім отримаю набагато більше – цілий автомобіль!». Отже, починаю грати. Запитання вікторини легкі й подекуди навіть безглузді, на кшталт «Кого називають «Золотою рибкою»?». Варіанти відповідей: 1. Яна Клочкова, 2. Вєрка Сердючка. Номер правильної відповіді необхідно надіслати на певний номер і отримати чергові бали.
Узагалі-то спочатку я думала, що достатньо однієї смс, а тоді вже серед учасників, які їх надіслали, просто розіграють автомобіль, як у лотерею. Адже абонентів у цього оператора – мільйони. Якщо навіть третина чи й чверть «скинеться» по 7,5 грн. щодня, на автомобіль вистачить, ще й залишиться. Але повідомлення із запитаннями продовжували надходити. За кожну правильну відповідь нараховувалися нові бали. Азарт підтримувався тим, що в кожному черговому повідомлнні балів обіцяли все більше, пропонували якісь бонуси, запевняли, що я вже майже стала власником авто. Стало зрозуміло, що для перемоги потрібно якнайбільше балів. Але ж скільки? Безглузді запитання спочатку смішили, а потім почали дратувати. Коли, зрештою, у мене запитали, якого кольору буде автомобіль, що розігрується сьогодні, а потрачено було вже кілька десятків гривень, я задумалась, чи варто продовжувати гру. Нетривалі пошуки в інтернеті переконали, що таки не варто. І ось чому.
Багато людей, які обговорюють цю акцію на форумах, вважають її справжнісіньким лохотроном, адже вже «повлітали» на тисячі гривень. Найбільше постраждали ті, в кого грали діти або старенькі. Наприклад, в однієї жінки син-школяр вирішив зробити мамі подарунок у вигляді автомобіля й навідправляв смс-ок на дві тисячі гривень. Подібна історія трапилася з мамою-пенсіонеркою іншого абонента. Багато людей грали самі, а потім із подивом і обуренням дивилися на рахунки за мобільний зв’язок, де фігурували цифри з двома-трьома нулями.
Причин тут дві. По-перше, власна неуважність: багато хто, не дочитавши перші повідомлення до кінця, думав, що смс мають стандартну для їхнього пакету послуг вартість – наприклад, 35 копійок. Тому й грали, вважаючи, що витрачають не так уже й багато. По-друге, у певних пакетах є можливість отримувати послуги в кредит. Отже, сподіваючись обмежитися сумою, що є на рахунку, залазили у чималенькі борги перед оператором. Щоправда, деякі учасники обговорень вважають, що такі кредити оператор надавав не в межах звичайних послуг, а саме для відправлення смс на номер гри.
Утім, чи можна це вважати лохотроном у чистому вигляді? Якщо припустити, що оператор, розпочинаючи акцію, розраховував саме на легковажність і неуважність абонентів, то, мабуть, можна. Та, звісно, ніхто в таких намірах не зізнається. Тим більше, що на сайті оператора розміщений великий документ, у якому прописані усі деталі проведення акції до найдрібніших, права й обов’язки організаторів та учасників, умови отримання виграшів тощо. І якби я прочитала цей документ до того, як відправляти першу смс-ку, ніколи б не взяла участі у грі.
Для себе я знайшла дві причини цього. Перша – те, що бали накопичуються від самого початку гри. Отже, ті, хто почав грати раніше й надіслав більше смс, мають більше шансів стати переможцем. Зважаючи на те, що грають тисячі людей, а акція триває майже три місяці, для того, щоб виграти, треба витратити справді великі гроші, особливо, якщо вступив у гру пізніше. У мене стільки немає. Друга причина – якщо навіть виграєш головний приз, отримати його досить проблематично. Адже він обкладається податком, який треба сплатити відразу, а вже потім забрати автомобіль. Податок на такі подарунки складає десь третину їхньої вартості. І де взяти понад 50 тисяч гривень, щоб нарешті стати власником омріяного «Форда», - питання серйозне. До речі, в інтернеті можна знайти і скарги тих, хто, витративши купу грошей, таки став переможцем, але, через брак тих самих грошей, забрати виграш не може.
Утім, на сайті можна побачити й фото щасливих власників новеньких «Фордів» і прізвища тих, хто виграв інші призи. Що ж, якщо людина твердо вирішила для себе, що їй вигідно витратити кілька тисяч гривень на смс, а потім ще 50 тисяч на податки, і таки отримати автомобіль, це її вибір. Хоча, звісно, будь-яка гра, навіть найчесніша, завжди пов’язана з ризиком програшу. А тим лохам, що, як і я, починають грати, не розібравшися, куди й навіщо встряють, можу лише порадити попередньо вивчити правила гри. А ще краще – не шукати «халяви», а задовольнятися тим, що маєш, або можеш чесно заробити.

Автор: Ганна Другова, www.studclub.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 грудня 2010, 16:26 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації