Вхід | Реєстрація

Рекордсмен-мандрівник Фредерік Фінн облетів увесь світ, а оселився в Комсомольську

Рекордсмен-мандрівник Фредерік Фінн облетів увесь світ, а оселився в Комсомольську
Британець стверджує, що не може без борщу, приготовленого його дружиною Аллою на їхній кухні в Комсомольську.
Нещодавно журнал «Forbes» у черговий раз підтвердив досягнення двічі рекордсмена Книги рекордів Гіннеса. 70-річний британець Фредерік Фінн є безперечним лідером із польотів серед пасажирів. Він подолав повітрям 22 мільйони кілометрів, відвідавши 139 країн світу. Але є в мандрівника й інші успіхи, які не потраплять у жодну книгу рекордів. Цієї осені здійснилась заповітна мрія британця — Фред нарешті подав посвідку на проживання в Україні, щоб постійно знаходитися поруч зі своєю молодою дружиною.

Скромниця-дружина не хоче слави
Людині, яку впізнають майже в кожному аеропорту світу, руки якому потискають мільйонери, королі й зірки шоу-бізнесу, удалося загубитися в маленькому містечку Комсомольську Полтавської області. Фред живе тут уже майже п’ять років. Але ні місцеві журналісти, ні закордонні громади не підозрюють, що в місті оселилася унікальна людина. Сусіди по п’ятиповерхівці були впевнені, що він «італієць якийсь». А про його рекорди — ні сном, ні духом.
Застати вдома Фреда кореспондентові  теж не вдалося. Справжній мандрівник!
— Він уже охолов до поїздок. Просто довше, ніж три місяці, поки що не може перебувати в Україні. От і доводиться іноді літати на батьківщину, — повідомляє симпатична господарка квартири. — Із Фредом я вам інтерв’ю по скайпу влаштую й перекладу все, тільки про мене не пишіть.
Аллу зрозуміти можна. Комсомольськ — містечко маленьке, новини розлітаються миттєво, і кожен їх трактує по-своєму. Але навіть Фред не стримався й повідомив британській пресі про красуню-дружину з України. Тому рано чи пізно слава й до дружини рекордсмена прийде. Тим більше, що сам британець раз у раз повертається до теми прекрасної дружини. Мабуть, зараз для нього це більш вагоме досягнення, ніж польоти навколо Землі.

Пілоти билися об заклад, чи летітиме їхній «вічний пасажир»
Графство Суррей, місто Клейгейт. Фред посміхається в екран і підносить ноутбук до вікна, щоб продемонструвати, скільки снігу в них там навалило. На стіні в кімнаті висить опудало великої рибини, пійманої в Майамі, а в руках — чотирикілограмовий приз від Книги рекордів Гіннеса. Але ці атрибути вічного мандрівника можна порівняти з  його розповідями.
— Я ніколи не мріяв стати пілотом і навіть космонавтом. Просто в компанії, де почав трудитися, мене, як наймолодшого, постійно ганяли у відрядження. Я консультував людей по всьому світу з приводу ліцензування продукції. І пішло-поїхало...
Перший раз перетнув Атлантику в 18 років. Летів довго, 18 годин, із трьома дозаправленнями в повітрі. Це я до того, що з появою надзвукових літаків «Конкорд» шлях із Лондона до Нью-Йорка скоротився до 3—4 годин. Одного разу я навіть за 2,59 години долетів, — жваво розповідає Фінн.
Фредеріку доводилося по 3—4 рази на тиждень сідати в літак. А іноді навіть за день він умудрявся оформити документи по обидва боки Атлантичного океану.
— Фред дуже любить літати на одному й тому ж самому місці в літаку — 9-а, — розповідає дружина. — Саме із цього місця стюардеси починають роздавати напої. А пілоти настільки звикли до Фреда, що навіть сперечалися, чи летітиме сьогодні їхній «вічний пасажир». Через роки він став VIP-клієнтом і навіть може весь політ знаходитися в кабіні пілота. А коли його улюблений «Конкорд» у 2003 році здійснював свій останній політ, Фред вів пряму трансляцію з борту літака по місцевому телебаченню.

Із терористами на борту
— Польоти зовсім перестали мене стомлювати, борт літака — другий мій дім, — приєднується до бесіди британець. — Я більше втомлююся, добираючись до аеропорту заторами.
— А як же аварійні ситуації? Невже з такою кількістю польотів (на одному тільки «Конкорді» майже 700 разів) удалося їх уникнути?
— Щоб потрапити до страшної статистики авіатрагедій, потрібно літати 82 роки поспіль по 24 години на добу, — запевняє співрозмовник. — Хоча я кілька разів потрапляв у безглузді ситуації на борту. Одного разу на 20 хвилин спізнився на літак. Звичайно, він полетів без мене. Але пізніше я зовсім не шкодував про це. Сталося так, що на моєму улюбленому місці 9-а сиділа жінка-інвалід на візку. Вона, імовірно, була трохи не в собі й застромила ніж у спину пасажирові, який сидів попереду. На його місці міг бути я. Уявляєте?
У 1978 році Фред Фінн ледве не став заручником двох терористів. Їхній літак підлітав до Гамбурга (Німеччина). Аеропорт оточили війська з важкою технікою й не давали здійснити посадку літаку.
— На борту з нами були два терористи. І поки їх не взяли — не звільнили всіх пасажирів. У результаті я повернувся додому не о 19.00, а о 2-ій годині ночі. Дружина не вірила моїм розповідям про терористів, поки наступного дня не дізналася про подію з новин. Може, тому ми й розлучилися.
Кращі країни — Кенія та Україна
— Ви відвідали 139 країн світу. Є ще такі місця на Землі, де хотілося б побувати?
— Навіть не знаю. Колись мріяв проїхати потягом від Москви до Владивостока. Також ще жодного разу не був у Грузії. Зате в Кенію можу їздити постійно.
— Чому?
— Це моя улюблена країна. Я в ній був 600 разів! У Кенії в мене залишився будинок, друзі й навіть свійська тварина — жирафа Жемміма. У цій країні є все: чудові люди, дивовижні пейзажі, тропічні пляжі Індійського океану, згаслі вулкани. А щорічна міграція тварин відбувається у таких масштабах, що її можна побачити навіть із космосу!
Сейшельські острови теж дуже люблю за їхню чудову красу, незайману природу й нескінченні білосніжні пляжі. На Сейшелах смачна кухня. Аматорам екзотичних страв я б порадив спробувати каррі із фруктового кажана!
— А як же Україна?
— Коли я в 1991 році вперше приїхав сюди на зйомки документального фільму, зрозумів, що Україна може бути приваблива для європейців. А проїхавши всю Україну від Львова до Криму, закохався в неї! Я став патріотом цієї дивовижної країни, намагаюся якнайбільше розповісти про неї в кожному своєму інтерв’ю. Навіть збираюся відкрити тут власне турагентство.
Але головне достоїнство України — це люди. Гостинні, відкриті, щиросердечні, працьовиті. Дуже важливо, що українці шанують і зберігають сімейні цінності, у Європі таке зустрінеш уже не часто. Ще під час першої поїздки я тільки мріяти міг, щоб моєю дружиною стала українка. Повірте, мені є з ким порівнювати. Я знав англійок, американок, італійок. Але моя Алла — найкраща. Я познайомився з нею через Інтернет. І коли ми святкували весілля, дуже гарне, але скромне, тут, у Комсомольську, ішов проливний дощ. За вашими прикметами — це на щастя. І я дійсно щасливий з нею.
 — Що Алла вам готує?
— Я дуже люблю українську кухню, напевно, тому, що все готується зі свіжих продуктів. А стейки з української свинини — найсмачніші в Європі. Кожні вихідні я їм борщ, вареники. Якось намагався приготувати борщ у Великобританії, але не вийшло. Його повинні варити тільки українські жінки.

Подорожі зробили мільйонером
Польоти навіть стали приносити прибуток Фредеріку. Зараз більшість авіакомпаній готові платити гроші за консультацію рекордсмена. Фред рекламує автомобілі, дорожні сумки, а також допомагає створювати нові авіалінії.
— В основному раджу правильно побудувати обслуговування пасажирів першого класу. Завдяки мені їм тепер роблять масаж на борту, манікюр. Забезпечив їх великими подушками, спеціальними наборами для пасажирів, пов’язками для очей і кремами. А ще VIP-клієнти можуть замовити лімузин до трапа, — розповідає Фред.
Як знавця світу, його зобов’язали влаштовувати відпочинок королівської родини й організовувати дипломатичні зустрічі. Наприклад, він організовував поїздку Михайла Горбачова до Великобританії. Добре знайомий із багатьма відомими музикантами й акторами, у тому числі Полом Макартні, Джонні Кешем, Рінго Старром.


Автор: Олеся Кучеренко, «Комсомольська правда в Україні», спеціально для www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 грудня 2010, 13:02 | komsomolsk | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації