Вхід | Реєстрація

В єдності — сила громади

Ця стаття пишеться 25 листопада. Три дні тому Україна відзначала «телевізійне» свято — День Свободи. П’ять років тому відбулася помаранчева революція. З цієї нагоди і свято запровадили. Але воно, поки що залишається «телевізійним». Відчуття свободи поки що не увійшло в душі і серця людей. І цьому є пояснення. Адже українці, в тому числі і жителі Кобеляцького району спромоглися лише на один крок по створенню громадського суспільства, по утвердженню своїх громадянських прав і свобод. Раз вийшли на Майдан і подумали, що це все, справу зроблено. Що держава почне працювати виключно на людей, що політичні партії згуртують українців, зроблять все для них.
Наївні ж ви, наївні, шановні земляки. Держава захищає інтереси держави. Нібито й народу, але якогось неконкретного, великої безликої маси. Партії ж створюються виключно для того, щоб прийти до влади і впроваджувати в життя політику однієї політичної сили. А в умовах України — лідера і його спонсорів‑олігархів.
І наївно було сподіватися, що одразу після помаранчевої революції чиновники перестануть брати хабарі і вимагати «відкати» від підприємців, котрі працюють із бюджетними коштами, що «даішники» стануть чесними і непідкупними, що контролюючі служби не «пресуватимуть» підприємців. Наївно було думати, що політики перестануть брехати і змагатись виключно в тому, хто більше і красивіше наобіцяє.
Так не буває. І брехатимуть, і братимуть хабарі, і «пресуватимуть». Робитимуть це доти, доки ми самі їм це дозволятимемо. Потрібно раз і назавжди усвідомити, що корупція, несправедливість є у всьому світі. Лише в одних країнах цих негативних явищ менше, а в інших — в таких, як Україна та держави Африки — набагато більше. Задумайтесь, чому так відбувається? Нібито ж і люди скрізь однакові, лише говорять на різних мовах. І там, і там є державні інститути, партії, вибори і так далі. І така неймовірна різниця в рівні життя, в рівні корумпованості.
Є одна важлива відмінність. Про цю відмінність не говорять по телевізору, не пишуть в газетах. Її свідомо замовчують. Ця відмінність в тому, що в країнах Європи існує таке поняття, як громадянське суспільство. Коротше кажучи — це сукупність незалежних засобів масової інформації, вільних профспілок та громадських організацій. Саме вони викривають брехню політиків та корумпованість чиновників, саме вони, а не партії, створені олігархами, борються за права трудящого люду, не дають знищити екологію, контролюють владу.
З цього переліку в Україні є лише незалежні ЗМІ. І то — відносно незалежні. Адже всі телеканали і більшість газет фінансуються або олігархами, або владою. Зрештою, в Україні олігархи — це влада. Між тим, в тій же Європі величезну силу мають профспілки, які й підвищення зарплати вимагають, і на рівень оподаткування впливають. А де вони в Україні? Ви знаєте в Кобеляцькому районі хоча б одну дієву профспілку? Не будемо називати цим словом організації, які роздають «своїм» путівки та вручають грамоти під час професійних свят. А де в нас дієві громадські організації. Так, вони є, але крім товариства захисту прав споживачів та ветеранських організацій, ніхто не діє. Та й ветерани, нехай не ображаються ці шановані люди, повністю залежать від влади. Дасть та чи інша рада грошей — буде організація. А не дасть…
Отже, лише розбудова громадянського суспільства, а не дії того чи іншого Уряду, Президента чи Прем’єра виведуть нашу державу із глибокої системної кризи, посприяють розвитку демократії. Саме для цього місяць тому в Кобеляках була створена громадська організація під назвою «Кобеляцька районна громадська організація «сила Громади». Її засновниками стали 12 жителів району. В основному, це фермери та приватні підприємці. До організації може вступити кожен, незалежно від статі, віросповідання та політичних поглядів. Серед членів «сили Громади» є і «бютівці» і «нашоукраїнці» і соціалісти. Та все ж більшість — безпартійні. Членство в якійсь партії абсолютно не обов’язкове. Але ніхто не вимагатиме й виходу з лав тієї чи іншої політичної сили. Адже «сила Громади» прагне об’єднати, а не розділити жителів Кобеляцького району. Об’єднати навколо спільних для всіх інтересів — захисту майнових і немайнових прав та свобод членів організації та представників територіальних громад району. Так, нещодавно до «Сили Громади» за допомогою звернулись жителі Комендантівської сільради. Вони не є членами громадської організації, але вони є жителями району. І вони потребували допомоги. І допомога була надана. І була отримана, нехай невеличка, але перемога в конфлікті з представниками великого бізнесу. Між тим, районна влада, створивши комісію по цьому факту, поки що мовчить. І мовчатиме, доки відповіді від неї не вимагатиме громада.
Ні, ми не входимо в глуху опозицію до влади. Завдання громадських організацій — їй допомагати, співпрацювати, консультувати. Але й вимагати та контролювати. Більше того, «Сила Громади» не приховує, що й сама йтиме у владу. Йтиме для того, щоб кобеляцька влада, була по-справжньому кобеляцькою — патріотичною і високопрофесійною. І, підконтрольною своїм землякам.
Та все ж, головне завдання громадської організації, яке буде актуальним завжди — захист інтересів простих громадян. Вже в грудні запрацює громадська приймальня «сили Громади». Ми допомагатимемо людям захищати їх економічні, юридичні, екологічні та інші інтереси. Допомагатимемо зберігати рідну землю від зайд, які незаконно забудовують наші береги, руйнують наші дороги, допомагатимемо підприємцям, до яких один за одним йдуть «колядувальники» з державних установ з вимогою-проханням «дай».
Пам’ятайте — поодинці вас примусять і «нагнуть». В гурті — ви сила, «Сила Громади». А, у «сили Громади» немає спонсорів, немає вищого керівництва в Полтаві чи Києві. Ми звітуємо лише перед кобеляцькою громадою. І, створені, саме для неї.

Автор: Рада КРГО «Сила Громади»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 листопада 2009, 11:24 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації