Вхід | Реєстрація

Назад, у СРСР!

До 2015 р. заплановано відновити освітлення міста, як за радянських часів. В епоху соціалізму нічний Кременчук сяяв ліхтарями, сьогодні жевріє. У місті працюють лише половина тих світлоточок, що існували у радянські часи. Але за 5 років мерія планує повернутися до світлого періоду СРСР. На відновлення роботи ліхтарів потрібно понад 5 млн грн.
20 років тому прогулянки нічним містом були безпечними. Бо ліхтарі світилися на кожному розі й упродовж усієї ночі. Було їх у Кременчуці аж 11 тис., а після розвалу Союзу не залишилося жодного – мережі освітлення розікрали на металобрухт. Кілька років Кременчук жив у суцільній темряві, аж поки місто не почало потроху вибиратися з чорної діри безробіття і безгрошів’я. Мережі відновлюють, однак до радянських стандартів ще далеко: з 11 тис. існуючих колись світлоточок сьогодні працюють лише 6 тис.
А от Полтава вже забула про темні часи перебудови. Упродовж останніх 3-х років освітлення обласного центру відновлено повністю. Про це зазначає директор кременчуцького комунального підприємства «Міськсвітло» Віктор Шкурат, донедавна  – начальник обласного УЖКГ. Ось вже місяць, як Віктор Шкурат обіймає нову посаду і має плани щодо зовнішнього освітлення міста. Тим паче, що на це є підтримка міської влади: у грудні минулого року депутати міськради ухвалили програму освітлення вулиць на 2011-2015 рр.
У 2011-му на капітальний ремонт мереж передбачено спрямувати 1,114 млн грн й освітити території шкіл та дитсадків, Третьої, Четвертої та П’ятої міськлікарень, дитячої лікарні, а також вул. Переяславську, Маяковського, Молодіжну, Карнаухова, Сумську, Бутиріна тощо. Щоправда, у бюджеті на капремонти закладено лише 400 тис. грн, решту обіцяють додати згодом, якщо бюджет буде перевиконаний. Наявні 400 тис. грн «Міськсвітло» готується використати на першочергові об’єкти – на освітлення пров. Тецівського, вул. Молодіжної, Сумської, Ткаченка.
— Капітальний ремонт мереж заплановано проводити з одночасною заміною старих ламп на енергозберігаючі. Сьогодні у вуличних ліхтарях використовують лампи старого зразка на 300 Вт, у рік робота однієї коштує близько 400 грн, окрім того, їх потрібно міняти 4-5 разів на рік. Нові натрієві лампи мають потужність 150 Вт, освітлюють не гірше, а економніші майже вдвічі, – зазначає директор КП «Міськсвітло» Віктор Шкурат.
У зимовий час освітлення міста (всю ніч) обходиться бюджету в 110 тис. грн. У 2011 р., згідно з програмою утримання та поточного ремонту мереж зовнішнього освітлення, передбачено виділити 5 млн грн. У бюджеті ж закладено лише половину. Решта – згодом.
У січні, як і в попередні 3 місяці, Кременчук освітлюватиметься всю ніч. На оплату роботи ліхтарів цього місяця з бюджету виділено 110 тис. грн.

«Необхідно освітити прибудинкові території»
Петро Столяр, депутат міської ради, член постійної комісії з питань ЖКГ (фракція партії «Рідне місто»):
— До переліку додаткових послуг та робіт, які покладаються мерією на керуючі компанії (капітальний ремонт покрівель, вивезення опалого листя тощо), я вважаю, треба внести й освітлення прибудинкових територій. Проблема наразі дуже актуальна. Затверджена нещодавно на сесії міськради програма розвитку зовнішнього освітлення міста передбачає освітлення лише головних вулиць. Всередині ж житлових кварталів – темрява. Керуючі компанії, у кращому випадку, вкручують лампочку біля входу до під’їзду. І все. Як результат – травматизм мешканців і сприятливі умови для зростання рівня злочинності.
Вважаю, що перед підписанням угод з управителями необхідно обговорити питання освітлення прибудинкових територій на засіданні депутатської комісії з питань ЖКГ.

Іноземні інвестиції нам не вигідні
Вкладанням коштів в освітлення Кременчука нещодавно цікавились угорці. Пропонували енергозберігаючі лампи, нові світильники, інвестиції упродовж 10-ти років. Спільної мови з угорцями місто не знайшло. «Інвестори запропонували надто дорогі технології, наші вітчизняні набагато дешевші й якість не гірша. Якщо ж погодитися на варіант угорців, то розраховуватися з ними доведеться років 100», – каже директор КП «Міськсвітло» Віктор Шкурат.

Чий ліхтар біля під’їзду?
Ліхтар – громадський, а дбати про те, щоб він справно світив і люди не спотикалися біля під’їздів, мають керуючі компанії. Бо мешканці за це їм платять.
— Ліхтарі біля під’їздів житлових будинків повинні обслуговувати керуючі компанії. У складі екс-витрат, які сплачують мешканці, є стаття «Освітлення місць загального користування», тобто сходових клітин та входів до під’їздів. Отже, мешканці мають повне право вимагати від управителів, аби роботу ліхтарів було відновлено. Звісно, керуючі компанії в такому не зацікавлені, бо це додаткові витрати,  – коментує директор КП «Міськсвітло» Віктор Шкурат.

Гроші треба заробляти!
«Міськсвітло» – підприємство комунальне й отримує гроші з бюджету: на зарплату, утримання мереж освітлення, оплату елект­роенергії. Однак «Міськсвітло» може й заробляти гроші – на таких платних послугах, як облаштування мереж зовнішнього освітлення на приватних об’єктах, використання техніки підприємства, збирання ртутьовмісних ламп, знесення дерев, розміщення реклами на електроопорах. Утім, донедавна процес заробляння грошей був кволим. Аж поки за справу не взявся новий директор Віктор Шкурат.
— Я не вмію просто сидіти, склавши руки, і не заробляти гроші, – каже комунальник з чималим стажем. – Кошти потрібні на закупівлю інструмента, техніки, тієї ж автівки, що возитиме відпрацьовані ртутні лампи до Полтави. Думаю, що ми зможемо збільшити фінансові ресурси.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 січня 2011, 17:47 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації