Вхід | Реєстрація

Скільки коштує гуманність?

Скільки коштує гуманність?
Великий притулок, спецобладнання для відлову, кінологи та ветеринари у штаті та, головне, гроші на стерилізацію безпритульних тварин. За таких умов у Кременчуці виконуватиметься закон про гуманне поводження з тваринами: їх не знищуватимуть, як тепер. Кошторис доброти складають наразі в мерії.
У І-му кварталі 2011 р. місцева влада планує ухвалити Положення про регуляцію чисельності безпритульних тварин у місті. «Регулювати» можна двома способами – відловлювати, вбивати і відправляти на худобомогильник, як це практикують сьогодні, або відловлювати, стерилізувати і відпускати на волю, як це робиться у цивілізованих країнах.
На захист собак-безхатченків стала ініціативна група громадян, звичайних жінок, які опікуються безпритульними бідолахами, підгодовують, лікують та знаходять для них господарів. Жінки обурені знищенням тварин і зазначають, що таким шляхом їхню кількість не зменшити, навпаки, на місце одного вбитого собаки мігрують 5 інших, диких й агресивних. На думку активістів, стерилізація в 6 разів ефективніша за відстріл. Власне, зважаючи на обурення громадськості, а також на пропозицію депутатів від фракції партії «Рідне місто», мерія і розпочала розробку положення.

Можемо, але не хочемо

Наразі фахівці УЖКГ збирають пропозиції щодо поводження з безпритульними собаками. Профільне підприємство з відлову тварин КП «Спецсервіс-Кременчук» свої думки і розрахунки з цього приводу виклало на кількох аркушах. Утім, чітко підраховані лише суми, потрібні для відстрілу безхатченків та будівництва нового худобомогильника, бо старий уже заповнений. А от пункт щодо стерилізації собак прописаний зовсім скромно, нерозбірливо. Жінки-активістки цим фактом занепокоєні, бо кому ж, як не спеціалістам, пропонувати заходи і кошторис стерилізації.
— Розробляти стратегію мають працівники мерії та депутати, а наша справа – виконувати, – у свою чергу зазначає директор КП «Спецсервіс-Кременчук» Юрій Халявський. – Сьогодні багато говорять про гуманний метод, але ніхто не каже, як це зробити на практиці.
Утім, Юрій Халявський зізнається, що досвід стерилізації тварин в Украї­ні його підприємство таки вивчало і дійшло невтішного висновку. Як людина він – за те, що все живе має право на життя, а як чиновник – слухняний виконавець.

Собаче життя коштує дорожче, ніж смерть
Минулого тижня на «Спецсервісі» разом з ініціативною групою громадян побував депутат міської ради, голова фракції партії «Рідне місто» Юрій Гриценко, аби з’ясувати потреби підприємства, зокрема й для стерилізації тварин. За словами директора КП Юрія Халявського, необхідно розширити притулок, як мінімум, на 150 собак, передбачити теплі вольєри для утримання тварин після стерилізації, провести водогін.
Але головне – це кошти. За підрахунками, одна операція зі стерилізації коштує близько 150-200 грн, умертвіння тварини обходиться в 100 грн. Фахівці-кінологи наголошують, що стерилізація хоч і дорожчий, проте, безперечно, ефективніший метод, якщо дійсно за мету ставиться регуляція чисельності безпритульних тварин у місті.
Тим часом, доки розробляється положення, у міському бюджеті цього року закладено 200 тис. грн на проектування і початок будівництва нового худобомогильника.

Перепис домашніх тварин триває
Фахівці КП «Спецсервіс-Кременчук», котрі реєструють домашніх тварин, уже майже завершили обхід кременчуцьких багатоповерхівок. У результаті  – понад 1300 собак отримали паспорти, а їхні господарі – рахунки на суму в 17 грн (податок на тварину). На черзі – перепис собачого населення приватного сектора. Відомо, що наразі 40 господарів відмовилися від реєст­рації своїх вихованців. За словами директора КП «Спецсервіс-Кременчук» Ю. Халявського, на свідомість таких хазяїв впливатиме міліція. За відмову від реєстрації покарають штрафом.

Утриманці притулку
У притулку КП «Спецсервіс-Кременчук» зараз 13 вольєрів, вони не опалюються і тварини живуть фактично на вулиці. Щоправда, у притулку дуже чисто і годують непогано, однак на більшість бідолах, що сюди потрапляють, за 7 днів, якщо не знайдеться господар, чекає умертвіння. Упродовж січня 2011 р. на вулицях було відловлено 170 собак, з притулку забрали лише десятьох. Раз у квартал КП «Спецсервіс-Кременчук» дає оголошення в газети про те, що за тваринами люди можуть звертатися до притулку. До речі, телефон підприємства: 2-13-61.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2011, 11:20 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації