Вхід | Реєстрація

У Полтаві пожежні драбини дістають лише 10 поверху

У Полтаві пожежні драбини дістають лише 10 поверху
У Полтаві рятувальники мають змогу дістатись до джерела займання за допомогою драбини лише до 10 поверху, як повідомила Світлана Рибалко, помічник начальника УМНС у Полтавській області. Далі у нагоді – пожежний рукав і запасні сходи.
Сьогодні, 8 квітня, пожежній драбині виповнюється 245 років, якщо вести відлік із дня її запатентування. Уперше вона була запатентована в США 1766 року. За допомогою цього винаходу людство може гасити пожежі, рятувати з вогню потерпілих із багатоповерхівок.
– У будинки, в яких 10 і більше поверхів, рятувальники проникають із 9 – 10 поверху через зовнішні протипожежні сходи чи вікна, тягнуть пожежний шланг для гасіння, – каже прес-офіцер Рибалко. – Це робиться за допомогою автомобіля з пожежним колінчастим підіймачем, висота цього  підіймача – 30 метрів.
Усього висотних (підвищеної поверховості – 10 і більше поверхів) будинків у Полтаві 17, ще 13 таких є в Кременчуці і 2 в Комсомольську.
– Пожеж у таких багатоповерхівках ще, слава Богу, не траплялось, – уточнює Світлана Петрівна. – Рятувальники лише проводили в таких будівлях планові навчання по гасінню пожеж та евакуації мешканців.
Усі згадані багатоповерхівки обладнані зовнішніми  протипожежними сходами. Потрапити на них може кожен мешканець при потребі. За тим, щоб ці «незадимлені сходи» – інша назва цього запасного виходу – були в порядку, не захаращені та не зрізані на метал ділками, – слідкують ЖЕДи і фахівці Держпожнагляду.
– Планова перевірка ДПН (підрозділ в структурі МНС), проводиться раз на 5 років, позапланові можуть бути і щороку, – каже Світлана Рибалко.
Гелікоптерів у підпорядкуванні обласної служби МНС немає. Цю техніку задіюють лише на лісові пожежі з сусідньої Київської області чи за домовленістю з компаніями, які володіють літальними апаратами на Полтавщині.

Довідка
Необхідність пожежних драбин виникла з появою багатоповерхових будинків, коли рятувати людей на верхніх поверхах стало проблематично.
Перша драбина сягала висоти трохи менше 10 метрів.
А та, яка вперше з’явилась у Росії вже була 27-метровою.
Рекорд висоти сучасної драбини був встановлений у 2000 році – один із пожежних автопідйомників марки F88HLA має висоту 88 метрів.
Драбини в пожежній практиці поділяються на два види – для вогнеборців і для погорільців.

Автор: Ніна КОРОЛЬ, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 квітня 2011, 17:38 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації