Вхід | Реєстрація

Римський священник благословив миргородську майстриню на вишивання ікон

Римський священник благословив миргородську майстриню на вишивання ікон
У Полтавському художньому музеї ім. Ярошенка (Галерея мистецтв) готується до відкриття виставка відомої вишивальниці з Миргорода Ніни Фоменко.
Ніна Фоменко - автор двох персональних виставок вишивки, які експонувалися у Миргородському краєзнавчому музеї та учасник виставки вишитих Ікон отця доктора Дмитра Блажейовського у Полтавській обласній бібліотеці їм. І.П.Котляревського в жовтні 2008-го.
Майстриня славиться саме тим, що вишиває ікони за розробками відомого греко-католицького священника Дмитра Блажейовського. Свою першу вишивану ікону "Різдво Богородиці" вишила у 1999 році за розробкою римського священника. Майстриня стверджує, що з того часу не  уявляє свого життя без вишивки.
З 1999 по 2001 роки Ніна Фоменко вишила ще 8 ікон, а потім у неї закінчилися розробки Блажейовського і вона зв'язалась із Львівським музеєм релігійної вишивки, у якому експонуються понад сто робіт вишитих відомим вишивальником. З допомогою директора цього музею майстриня змогла ще й налагодити зв'язок із самим священиком, який живе у Римі.  І ось вже майже 10 років вони підтримують дружні стосунки.
У подарунок від отця Ніна Фоменко отримала дві збірки розробок, над якими вона й працює.
Крім цього, сам автор відомих вишитих ікон Блажейовський благословив майстриню на улюблену справу і вона й надалі продовжує вишивати ікони за його розробками.
Дмитро Блажейовський (21 серпня 1910 року народження) - український греко-католицький священик, історик, митець (автор вишиваних ікон). Навчався у Польщі, потім його запросили до Риму на семінарське навчання. 1946-1973 - священик у різних греко-католицьких парафіях у США. У 1973-му - повернувся до Риму, де зайнявся науковою діяльністю та вишиванням ікон.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2011, 12:32 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації