Вхід | Реєстрація

В полтавських голуб’ятнях всі голуби – зрадники

В полтавських голуб’ятнях всі голуби – зрадники
Голубина вірність – міф, голуби зраджують голубкам. А голубки кидають дітлахів напризволяще, коли їх покидає самець.
Здавна вважається, що голуби – птахи, що символізують вірність.
Наприклад, у літературі можна зустріти, що символом чистоти, ніжності й подружньої вірності є білі птахи – голуби і лебеді.
Білі голуби вважалися улюбленими птахами богині кохання Венери.
Вірність у голубів – ідеалізація. Це стверджує Микола Семененко з Полтави, голубівник із майже 60-річним стажем.
– Голубка висиджує пташенят, а голуб у цей час може знайти собі іншу голубку і гуляти з нею, — каже 64-річний чоловік.
Пара по черзі сидить в гнізді. Хтось із пари голубів летить їсти, інший змінює партнера. Висиджують потомство два тижні. Самка завжди несе лише два яйця.
Та буває, як і в людей, що голуб одночасно має дві голубки, при цьому скрізь встигає. Він носить самкам їжу, сидить за обох на яєчках.
Ще одну деталь про ставлення голубів одне до одного та до потомства розповів полтавець.
– Коли голуб гине чи десь дінеться, голубка кидає годувати пташенят, – констатує чоловік. – Малюки приречені на загибель, якщо ще не харчуються самостійно.
А от голуб може буквально поставити своїх дітей на ноги.
Він і без голубки чудово виконує роль батька, носить їжу малюкам. Коли вони в змозі самостійно добувати харчі і  вбираються в пір’я – свою роль батька птах виконав.

Перших породистих виміняв на вкрадену курку
Микола Михайлович  почав займатися голубами ще з самого дитинства. Років у сім – вісім сільський хлопчина вже мав пару породистих голубків. Правда, вони з’явились у нього таким чином, що потім перепало від матері, але ж він уже мав красенів-павичів!
Хлопець так спокусився на голубів, що взяв без відома батьків найбільшу курку з дому, буквально вкрав.
– Їздив я на велосипеді в сусіднє село за 15 кілометрів по хліб і там в однієї бабусі вгледів тих голубів і «захворів» ними, – згадує пенсіонер. – Не купивши навіть хліба додому, де чекали на нього дві сестри та батько з мамою, я поїхав додому. Адже вже домовився з власницею породистих птахів, що вона поміняє на курку, причому на гарну курку. Батьків удома не було, молодших сестер спровадив пасти гусей, а сам давай ловити курку.
Пан Микола каже, що хоч був малий віком, та зметикував, що треба взяти вату та марлю, щоб забрати і яєчка, на яких сидить голубка.
На рамі (бо ще не діставав до педалей) малий Микола приїхав у село до бабці. Вибрав найкращу пару білих павичів. У пазуху взяв яєчка,  сховавши їх у вату і прив’язавши за допомогою марлі до себе, щоб не захололи. А птахів посадив у кошик і так довіз додому.
До того в хлопчика були голуби, але не породисті, так звані «простяки».

Прийшли додому зі зв’язаними крильцями
Інший любитель цих птахів, Микола Семененко, оволодів секретами голубівників також у досить юному віці.
– Якось після дощу пішов я у поле косити траву, гляну, а там голуб, далі ще, і так побачив кілька десятків, –  пригадує чоловік. – Вони, імовірно, потрапили під дощ і не змогли летіти, чекали, поки обсохнуть. Тож я їх привласнив. Щоб не втекли тимчасово, зв’язав крильця. Вони прижились у мене, але потім десь ділись. А потім зустрічаю  я односельця, який тримав голубів. От він і розповів мені, що два тижні не було його голубів дома, а потім прийшли зі зв’язаними крильцями, бо літати не могли. Я зрозумів, як голуби хочуть додому.

Негласне правило: «Якщо чужі голуби оселились у вас, то хазяїн за них дає викуп»

У голубів, як і в більшості людей, самець обирає самку і першим залицяється до неї, саме голуб веде голубку додому. Безпарний самець заграє до голубки і приводить її у свою зграю, так збільшується зграя.
Перед  дощем голуби втрачають орієнтацію, бо знаходяться вище хмари, їм важко знайти домівку. Тож птахи можуть прибитись до тієї зграї, яка поряд зі своєю голуб’ятнею. Тоді можуть оселитись у нового господаря. А колишній хазяїн дає викуп, щоб отримати своїх  голубів назад.

Сучасні повір’я, пов’язані з голубами
Нині часто молодята у день весілля випускають голубів з клітки. За тим, як поводяться голуби, наречені вгадують долю.
У Полтаві таке шоу влаштовують поблизу Більої альтанки. Голубівник, який тут стоїть заради заробітку, випускає пару птахів (за гроші, звичайно – 25 гривень). Пара й гості спостерігають за польотом птахів, є навіть прикмета, в яку вірять забобонні полтавці: якщо голуби триматимуться в небі у парі, то й ці молодята житимуть разом. А коли голуб та голубка розлетяться в різні боки – молоде подружжя розійдеться.

Автор: Ніна КОРОЛЬ, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 червня 2011, 09:12 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації