Вхід | Реєстрація

Память про війну єднає

Память про війну єднає

28-го вересня в парку Миру пройшов урочистий захід «Пам'ять про війну єднає». Він став одною з головних заходів масштабного проекту з однойменною назвою, яка реалізується в Автозаводському районі Кременчука протягом останніх трьох років.

Задля збереження пам’яті про війну та вивчення історії визволення міста в рамках цього проекту вісім шкіл району вивчали бойовий шлях тих 8-ми військових частин, яким за визволення Кременчука було присвоєно почесне найменування «Кременчуцьких». Протягом травня-вересня цього року юні пошуковці разом зі своїми педагогами відвідали міста в Росії, де були сформовані ці військові частини, зустрічалися там з ветеранами, обмінювалися досвідом пошукової роботи, та запросили російських друзів на 440-річчя Кременчука. Вони привезли з місць формування військових частин російську землю з тим, щоби поєднати її з українською землею.

На ювілей до Кременчука завітали 16 гостей із чотирьох регіонів Росії, де проходило формування військових частин: з Москви, з м.Ногінська  Московської області, з м.Пєтушки Володимирівської області, та з м.Острогожськ Воронезської області. Серед них представники ветеранських організацій та місцевих державних адміністрацій.

На Алеї Слави Меморіального комплексу парку Мира кілька сотень кременчужан, які зібралися на урочистий мітинг пам’яті воїнів-переможців, прослухали голос Левітана з повідомлення Інформбюро про визволення Кременчука та відзначення військових частин, які брали участь в його штурмі. Потім з поздоровленням та словами пошани до ветеранів виступили мер міста Олег Бабаєв, голова Автозаводського районної ради Володимир Коваленко, аташе політичного відділу посольства Російської Федерації в Україні Роберт Литвищенко, заступник голови адміністрації міста Острогожськ Світлана Хатунцева.

Кульмінацією свята стала церемонія поєднання землі, привезеної із Росії, з кременчуцькою землею, яка густо полита солдатською кров’ю. Члени шкільних пошукових загонів із копіями Бойових прапорів тих військових частин, бойовий шлях яких вони вивчають, почергово виносили гільзи із російською землею, привезеною з місць формування цих частин, і висипали її на курган Слави Меморіалу. Гостям із Росії урочисто вручали капсули з землею, взятою на кременчуцьких братських могилах.

Дівчата в українських національних костюмах піднесли запалені свічки до меморіальних дошок. Хвилина мовчання. Військовий салют у пам'ять про загиблих визволителях. Після завершення урочистої церемонії до Меморіалу поклали квіти.

Ветерани війни та гості із Росії з задоволенням оглянули експонати Музею військової техніки під відкритим небом у парку Мира, подивилися дефіле військового оркестру 107-го Кременчуцького реактивного артилерійського полку, та разом сфотографувалися на пам'ять.

Нагадаємо, що в рамках проекту Автозаводської районної ради «Пам'ять про війну єднає» пошукові загони кременчуцьких шкіл досліджують історію та бойовий шлях військових частин та з’єднань:

- гімназії №5 - 308–го  Гвардійського  Кременчуцького мінометного полку, який був сформований у жовтні 1942 року в місті Москва

- спеціалізованої школи-інтернату - 219-ої Кременчуцької танкової бригади, яка була сформована у липні 1942 року в місті Пєтушки Володимирської області

- школи №24 - 1902–го Кременчуцького самохідного артилерійського полку, який був сформований у липні 1943 року в місті Острогожськ Воронезької області 

- колегіуму №25 - 469-го Кременчуцького мінометного полку, який був сформований у 1943 році поблизу місті Уфа

- школи №28 - 214-ої  Кременчуцької стрілецької дивізії, яка була сформована в грудні 1941 року в місті Уфа

- школи №12 - 97-ої Гвардійської Полтавської стрілецької дивізії, яка була сформована в серпні 1941 року в Ставропольському краї Російської Федерації.

- школи №8 - 6-ої Гвардійської Кременчуцької  повітряно-десантної дивізії, яка була сформована в грудні 1942 року в місті Ногінськ Московської області.

 - школи №27 - 233-ої Кременчуцької стрілецької дивізії, яка була сформована у травні 1942 року в місті Подольськ Московської області 


Автор: Віктор Крук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2011, 16:52 | Кременчук | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації