Вхід | Реєстрація

У суботу, відразу після Святої Покрови, Лохвицю знову відвідали Чорні Запорожці

У суботу, відразу після Святої Покрови, Лохвицю знову відвідали Чорні Запорожці
Чорні Запорожці  - це легендарне формування часів визвольних змагань, було створено 27 червня 1919 року згідно з наказом Головного отамана військ УНР, нашого славного земляка Симона Васильовича Петлюри й очолене іншим уродженцем полтавської землі полковником Петром Гавриловичем Дяченком, який побачив світ 30 січня 1895 року у селі Березова Лука Гадяцького району.
Кінний полк Чорних Запорожців був основною ударною силою Запорізької дивізії отамана Андрія Гулого-Гуленка, а згодом „влився” в 3-тю Залізну дивізію генерала Удовиченка.
Принагідно зазначу, що легендарний полк Чорних Запорожців під командуванням Петра Дяченка, був чи не єдиним військовим формування часів перших визвольних змагань, яке не знало поразок, самого пана полковника Петра називали бойовим орлом української кінноти, а на чорному прапорі з’єднання, де були зображені череп та дві кістки-гомілки,  - були написані такі вимовно-героїчні й під сучасну пору доволі актуальні слова: „Україна або смерть”.
Від 1921 року, після відступу на територію Польщі, полк перебував у таборах для інтернованих (м.ін. у Пикуличах біля Перемишля). У 1924 році, після звільнення з таборів, полк припинив своє існування. Але слава й гордість нашої військово-державницької  минувшини не пропала. У княжому місті Перемишлі (тепер - Польща) місцевими українцями було створено громадсько-патріотичне об’єднання та Фонд „Чорні Запорожці” (сотник Роман Боровик, поручник Олександер Стець), яке і є спадкоємцями нев’янучої слави 1-го кінного полку Запорізької дивізії.
У суботу, 15 жовтня 2011 року Чорні Запорожці з Перемишлю знову відвідали Лохвицю, зокрема, Інститут Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського, який я наразі очолюю.
Приємно відзначити, що короткі відвідини Чорними Запорожцями нашої Лохвиці вже стають традиційними, доволі прикметно, що цього разу такий їхній візит майже співпав зі святкуванням на Святу Покрову Дня Українського Козацтва та Свята Української Повстанської Армії.
Олександр Панченко, адвокат, директор Інституту Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського,  м.Лохвиця   

П.С. На збірній світлині коло Пам’ятного Знаку «Борцям за Волю України» при центральній вулиці Лохвиці: директор Інституту Українського Вільного Козацтва  імені Антона Кущинського  д-р Олександр Панченко, сотник Чорних Запорожців  Роман Боровик (обидва – в центрі знимки), ліворуч від них - поручник Чорних Запорожців Олександер Стець та пан Антон Стець

Автор: Олександр Панченко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 жовтня 2011, 12:50 | Лохвиця |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації