Вхід | Реєстрація

Уряд хоче розпитувати сусідів про ваші доходи

З 1 грудня уряд поширить на всю Україну експеримент з використання непрямих методів оцінки доходів громадян, що претендують на соціальну допомогу, який зараз реалізується в трьох областях. Поки це не призведе до обмеження виплат, але коли норма буде узаконена, громадяни, які отримують неофіційний дохід, будуть позбавлені державної підтримки. Експерти підтримують ідею Кабміну, але впевнені, що застосування непрямих методів потрібно почати з чиновників.
Уряд переглядає підхід до надання державної соціальної допомоги. Віце-прем'єр-міністр соцполітики Сергій Тігіпко на розширеному засіданні уряду пояснив, що з 1 грудня на всю країну буде поширений експеримент по непрямій оцінці доходів громадян, що претендують на соцдопомогу. Цей метод застосовується з квітня в трьох областях - Волинській, Кіровоградській та Чернігівській.
Згідно із законодавством, мати-одиначка або жінка, яка виховує дитину до трьох років, може претендувати на гарантований рівень захисту в 30% від прожиткового мінімуму (ПМ) або отримувати всю суму в розмірі ПМ, коли рівень доходу на одного члена сім'ї не перевищує 50% мінімуму . Експеримент передбачає оцінку доходів і витрат з тим, щоб "індивідуально оцінити достаток кожної матері".
Проведення експерименту і плановану легалізацію можливості застосовувати непрямі методи пан Тігіпко пояснив тим, що всього 23% соцдопомоги отримують дійсно бідні громадяни, решта - люди з нормальним або високим доходом. І якщо інспектори при оцінці офіційних доходів громадян, які звертаються за пільгою, виявляли небідних людей тільки в 4% випадків, то експеримент дозволив підняти цей рівень до 50% за рахунок заповнення людьми спеціальних анкет і подальшого опитування їхніх сусідів про наявність неврахованих доходів, витрат, рухомого і нерухомого майна.
Крім допомоги матерям, до рівня офіційного доходу також прив'язані субсидії і допомога малозабезпеченим сім'ям.
У рамках експерименту проходить вивчення матеріально-побутових умов сім'ї. І наявність транспортного засобу, сучасного велосипеда, скутера, кондиціонера, посудомийної машини або ремонту житла з використанням дорогих матеріалів в майбутньому може стати приводом у відмові на надання пільги. Інспектори розпитують у сусідів про квартиранта і співмешканця людей, які подали заявку на соцдопомогу, про наявність у них породистих домашніх тварин, отриманні грошових переказів з-за кордону, веденні ними підприємницької діяльності.
Глава парламентського комітету з питань соцполітики і праці Василь Хара (Партія регіонів) не виключає, що мати-одиначка, якій допомагають батьки, може бути позбавлена ??держпідтримки. "У цілому підхід до непрямих методів оцінки я підтримую, але у нас будь-яку ідею можуть перекрутити", - додає пан Хара.
Експерти вважають, що введення непрямого методу оцінки скоротить кількість пільговиків, які необґрунтовано отримують виплати. Хоча провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко вважає, що для матерів-одиначок обмежувати допомога не варто, адже немає виборчого підходу у виплатах при народженні дитини. Застосування непрямих методів потрібно починати не з простих громадян, а з чиновників (цю норму не включили до Податкового кодексу). "Коли вони знімуть з себе всі пільги, будуть платити всі податки, тоді і населення сприйме це адекватно", - говорить завідуюча відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна.

Автор: www.kommersant.ua/doc/1809450


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 листопада 2011, 12:45 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації