Вхід | Реєстрація

Рятувальники проводять роз’яснювальну роботу серед громадян в лісових масивах

Рятувальники проводять роз’яснювальну роботу серед громадян в лісових масивах
Протягом вихідних працівники Управління МНС України ініціювали проведення рейдів по лісовим масивах області. Вони проводилися спільно із працівниками лісового господарства. Основне завдання подібних патрулювань - роз’яснення громадянам на скільки небезпечно в даний час розводити багаття в хвойних лісах. У більшості випадків лісова пожежа виникає через необережність людей: непогашеного вогнища, кинутого недопалка тощо. Громадяни забувають про обережність та нехтують правилами та застереженнями, не розуміючи, які наслідки несуть за собою їх дії та не відчувають свою відповідальність за скоєне.
- Цей рік можна відзначити складною пожежною обстановкою, що виникла внаслідок відсутності протягом двох місяців значних опадів та наявності на території лісів та навколо великої кількості сухої рослинності, - говорить провідний інженер з охорони та захисту лісу ДП «Новосанжарське лісове господарство» Леонід Гавриш. - Це несе за собою велику вірогідність виникнення лісових пожеж, крім того погіршилась ситуація в зв’язку з відкриттям сезону полювання. Значно збільшилась кількість відвідувань громадянами лісів, особливо у вихідні дні. Мисливці зупиняються відпочивати, розводять вогнища щоб приготувати їжу і дуже часто трапляється, що після себе не гасять вогонь. Також деякі громадяни спалюють стерню поблизу хвойних насаджень, що в свою чергу підвищує можливість того, що вогонь перекинеться на ліс. Тому ми спільно з працівниками МНС проводимо рейди по лісовим масивам, під час яких роз’яснюємо громадянам правила пожежної безпеки та розповідаємо як потрібно себе поводити в лісі, щоб не спричинити лиха.
Слід бути особливо обережним при поводженні з вогнем: очищати місце призначене для вогнища від сухої трави, гілля і іншого лісового сміття. Не розкладати вогнище біля звисаючих крон дерев, в хвойних молодняках, серед сухого очерету, а також не залишати вогнище без нагляду, адже багато пожеж виникає через викид жаринок, які негайно необхідно гасити, заливаючи водою, засипаючи піском, затоптуючи взуттям, в крайньому випадку - одягом.
Служба МНС закликає громадян бути свідомими щодо збереження «зелених легенів» нашої області. Будьте вкрай обережними під час відпочинку поблизу лісових масивів і ні в якому разі не розводьте та не залишайте без нагляду багаття. Дотримуйтесь правил поведінки у лісі!
При виявленні пожежі - не в падайте в паніку, не метушіться та не приймайте поспішних, необдуманих рішень. Якщо ви побачили хмари диму над лісом негайно телефонуйте за номером «101».
До прибуття пожежно-рятувальних підрозділів можна гасити тільки низові пожежі, збиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою чи засипаючи ґрунтом та заточуючи ногами. До полум’я заввишки 1,5 - 2 метри наближатися не можна! Чекайте на рятувальників чи працівників лісного господарства. Головне, щоб ви самі не стали причиною лісової пожежі. Категорично забороняється підпалювати ліс з метою подачі сигналу порятунку. Ні в якому разі не дозволяється використовувати сигнальні ракети та піротехнічні вироби біля лісових масивів.
Не залишайтесь байдужим до природного багатства!

Автор: УМНС у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 листопада 2011, 15:57 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації