Вхід | Реєстрація

Павленка занепокоїло, що в інтернатах побільшало дітей із повних сімей

Павленка занепокоїло, що в інтернатах побільшало дітей із повних сімей

«В Полтавській області один із найвищих показників в Україні по вихованню дітей в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, тобто по реалізації права дитини на виховання в сім’ї». Про це сьогодні під час прес-конференції в Новинах Полтавщини повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

 

На Полтавщині 12% сиріт охоплені сімейними формами виховання

«309 дітей сьогодні виховуються в прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу. Це близько 12% серед всіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це значно вище, ніж в середньому по Україні (9,2%).

Є достатньо позитивні результати в області оздоровчої кампанії минулого року і є дуже правильна стратегія і завдання, поставлені на оздоровчу кампанію цього року. Сподіваюся, що всі ті завдання, поставлені головою облдержадміністрації щодо якості, безпечності оздоровлення та кількості дітей, які зможуть бути охоплені як оздоровленням так і відпочинком, будуть максимально можливі.

Найголовніше, що в області виконано доручення Президента про створення багатопрофільного, багатофункціонального медико-реабілітаційного соціального центру для дітей. Як приклад називали  «Смарагдове містечко» в Донецькій області, але в дечому оздоровчий центр в Полтавській області більш сучасний, бо створений більш пізніше з урахуванням нових технологій».


Мета візиту - зосередитись на проблемних питаннях і знайти шляхи їх вирішення

«Сама нарада, яка сьогодні відбувалася, не мала на меті говорити про позитив і досягнення.  Завдання наради, як і плану мого перебування в Полтавській області,  - це зосередитись в першу чергу на проблемних питаннях і знайти шляхи їх вирішення. Моє завдання в рамках сьогоднішнього дня, максимально чесно поспілкуватися по кожній проблемі, не займатися самообманом, замилюванням очей, похвалами, а зайнятися пошуком часто складних, непопулярних і невидимих рішень щодо вирішення проблем чи захисту конкретних прав дитини. Тому я і акцентував увагу на найбільш серйозних проблемах в частині найуразливіших категорій дітей, де,на мою думку, в межах Полтавської області відбуваються порушення прав дитини або не в повній мірі виконується діюче законодавство».

 

Направлення дитини в державний інтернатний заклад - це порушення права дитини

«В області велика кількість дітей, не дивлячись на велику кількість сімейних форм виховання, які направляються на виховання в державні інтернатні заклади. Моя особиста позиція така, що направлення дитини в державний інтернатний заклад - це порушення права дитини на виховання в сім'ї. Тим більше, що у більшості випадків не виконана перша вимога закону -вжити всіх необхідних заходів. Часто формально керівники районів підходять до своїх обов'язків, як органу опіки і піклування.
Окрім цього, я звернув увагу на скорочення в області національного усиновлення».

В області втричі зросла кількість дітей із повних сімей, направлених в інтернати

«Викликає занепокоєння неприродне зростання кількості дітей, які мають батьків, але були направлені на виховання в інтернатні заклади. В Полтавській області в цьому році втричі зросла кількість дітей із сімей, які мають тата і маму, проте направлені на виховання в інтернатний заклад. Чому так різко зросла кількість батьків, які відмовилися від свого права виховувати дітей вдома і делегували це право державному інтернатному закладу. Жодних природних катаклізмів, які б могли до цього привести немає. Я сподіваюся, що за результатами наради буде ухвалене відповідне доручення голови Полтавської облдержадміністрації і протягом місяця буде здійснений детальний аналіз кожної справи, чому так сталося. Чому органи опіки і піклування, чому місцеві, міські, районні органи влади замість того, щоб допомогти сім'ї, створити умови вдома, на місці, в громаді, розвиватися, вчитися, віддали її за 50-100 км від дому.
Сподіваюсь, що за місяць, я отримаю об'єктивну відповідь».

 

Лише 20% сімей, позбавлених батьківських прав, супроводжували соціальним супроводом

« В області об'єктивна оцінка ситуації, тут не має приховування цифр і фактів. Об'єктивний аналіз був зроблений по кожній справі позбавлення батьківських прав. За 9 місяців цього року в області позбавлено батьківських прав батьків із 111 сімей. Аналіз, який було зроблено вперше за 20 років незалежності , показав, що лише в 20% випадків про ці сім'ї знали і вони були забезпечені соціальним супроводом. Про інші 80% сімей дізналися органи влади лише тоді, коли реагували на критичну ситуацію, коли життя  і здоров'я дитини було в реальній загрозі і були вжиті заходи, але вже по позбавленню батьківських прав.
При правильній профілактичній роботі і соціальному супроводі, соціальній підтримці і допомозі, в половині випадків такі сім'ї можна зберегти для дитини, а не реагувати вже на наслідок.
Однією з причин є дуже низький рівень укомплектування центрів соціальних служб сім'ї, дітей та молоді, як відповідальних за реалізацію цієї політики. Коли соціальний центр укомплектований на 37%, то він фізично нездатний дати адекватну відповідь, адекватну допомогу сім'ї, яка перебуває в складних життєвих обставинах. Це норма закону, яка зобов'язує органи державної влади надавати допомогу сім'ям,  які опинилися в складних життєвих обставинах».

 

На Полтавщині на 21% зросла дитяча злочинність

«Показник зростання дитячої злочинності в Полтавській області є вищим ніж в середньому по  Україні. За 10 місяців дітьми скоєно 556 злочинів, що на 92 більше ніж минулого року. Відбулося зростання на рівні 21%. При цьому збільшилась також і кількість дітей, які скоїли злочини, на 18%.
Занепокоєння викликає, а це значить, що є недостатня робота, кількість злочинів, скоєних учнями шкіл (зросли на 79%) і учнями ПТУ (на 140%).
Тут відбувся певний провал в політиці, втрата уваги до цього напрямку.
Мені приємно, що є розуміння до цієї проблематики голови облдержадміністрації.
Не кількісні показники визначають стан захисту дітей в області, а якісні та задоволення виконання законодавства щодо кожної дитини, до її скарг і до її проблем».


Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 грудня 2011, 15:45 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації