Вхід | Реєстрація

Довіра зобов’язує

У СТОВ імені Чапаєва, що в Чорнухинському районі, сільськогосподарський рік закінчився приблизно в середині листопада. Своєчасно зібрали пізні культури, посіяли понад 600 гектарів озимини, підготували поля під посіви ярини.
Загалом цього року зібрали непоганий урожай, розповідає директор господарства Віталій Ляшенко.
Частину зерна продали, тож є певні обігові кошти, іншу частину видали людям у рахунок виплат за оренду земельних паїв, є збіжжя й для поточних потреб.
У сільгосптоваристві понад 400 пайовиків, із якими ще й нині проводяться розрахунки. Близько 50% належного селянам виплачують коштами, решту – послугами й сільгосппродукцією. Практично кожному видали по 500 кг зерна за нижчими від ринкових цінами, також пропонують мед, олію, іншу продукцію.
У цьому році господарство не брало банківських кредитів, своєчасно розрахувалося й за кредити попередніх років, тож нині нікому нічого не винні. Хіба що кілька фірм надали товарні кредити посівним матеріалом, але за них можна буде розрахуватися з майбутнього урожаю.
Окрім рільництва, в СТОВ ім. Чапаєва займаються й тваринництвом, утримують велику рогату худобу, свинопоголів'я, є й пасіка. Кормів для худоби заготовили вдосталь, приміщення для утримання сільськогосподарських тварин теж відремонтували.
Значні кошти щорічно виділяє господарство для соціальної сфери тих населених пунктів, де орендує землі, допомагає сільгосппродуктами місцевій школі та дитсадку, сільському Будинку культури. Не залишається осторонь проведення культурно-мистецьких заходів, спортивних змагань, не забувають тут і про ветеранів.
Однак у господарстві не все так спокійно, як може здаватися на перший погляд. Адже є чимало охочих взяти "під своє крило" землі СТОВ ім. Чапаєва. У поточному році якраз закінчився термін договорів оренди на землю, тож численні "благодійники" приїздили агітувати селян здати їхні наділи іншим господарям. "Однак люди прийшли продовжити дію договорів у контору СТОВ, – каже Віталій Ляшенко. – Таким чином знову довірили господарювати на їхній землі нашому агроформуванню. Будемо прагнути виправдати високу довіру".

Автор: Людмила ДАЦЕНКО, “Зоря Полтавщини”


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 грудня 2009, 11:23 | Чорнухи | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації