Вхід | Реєстрація

Ворожка «обчистила» кишені двох полтавок майже на 15 тис. грн.

Полтавці славляться своєю доброзичливістю та гостинністю. Саме ці якості приваблюють гостей з різних куточків України і зарубіжжя. На жаль, їдуть до нас аферисти-гастролери нерідко для того, щоб скористатися доброзичливістю полтавців для власного збагачення. Героїнею цієї історії стала 49-річна циганка, яка приїхала до Полтави з міста Горлівка Донецької області. Досконало володіючи методами видурювання грошей і цінностей за допомогою ворожіння та психологічних трюків, вона хотіла «розвести» полтавців на кругленьку суму.
У шахрайки це непогано виходило, проте обдурити полтавських правоохоронців вона не змогла. Першу свою жертву, 35-річну Марину, «ворожка» зустріла в мікрорайоні «Половки». Прискіпливо дивлячись в очі, вона заявила жінці, що в її сім’ї «скоро буде гроб», тобто незабаром хтось із близьких людей помре. Однак, цьому можна запобігти шляхом молитви та «прохання Бога про відвернення лиха». Шахрайка говорила до Марини ще хвилину-другу і весь цей час уважно дивилася їй в очі. Про що саме розповідала нова знайома, обманута жінка згодом так і не змогла достеменно пригадати, однак добре пам’ятає, що закінчився цей монолог пропозицією надати певну суму грошей як плату за «вичитування молитви».
Полтавка, перебуваючи (на її думку) під гіпнотичним впливом, пішла разом з «ворожкою» додому та віддала їй гроші, які на той момент були в помешканні – майже 9 тисяч гривень. Після цього, вони разом попрямували у двір будинку, де шахрайка повідомила, що для ворожіння їй потрібні також прикраси, які є на жінці. Марина слухняно виконала і це прохання. Шахрайка сказала, що після відчитування молитов поверне їй гроші і дорогоцінності, і що їй ще потрібні курячі яйця. За ними полтавка відразу ж пішла на базар, який знаходився неподалік, а коли повернулася – «ворожки» і слід охолов. Отямившись, жінка зрозуміла, що її ошукали і звернулась до міліції.
Якщо першу свою жертву шахрайка тримала в полі свого зору, як «удав кролика», то з наступною діяла тонко і ненав’язливо. У 40-річної Віталіни була ціла доба, щоб відмовитися від послуг шахрайки, однак вона цього так і не зробила – натомість практично сама віддала їй у руки все, що мала. Шахрайка примітила її на зупинці громадського транспорту «5-та школа». Завівши розмову, «ворожка» запропонувала погадати по руці. На долоні «ворожка» «прочитала» багато такого, що й справді було в житті полтавки і, залишивши номер свого телефону, спокійно пішла у своїх справах.
Наступного дня Віталіна сама зателефонувала і запропонувала новій знайомій зустрітися на роботі. Під час зустрічі вона розповіла шахрайці про особисті проблеми. На її скарги остання, як і в багатьох інших випадках, мала заготовлені ліки – ворожіння. Однак, за це «магічне дійство» потрібно було заплатити, і жінка з легкістю віддала їй золотий ланцюжок, який висів на шиї. Давши обіцянку, що незабаром особисте життя налагодиться, «добродійка» розпрощалася з Віталіною.
На цьому можна було б і поставити крапку в цій історії, однак, «ворожка» звикла працювати «по-максимуму». Вона вирішила «розкрутити» полтавку на більш кругленьку суму. Наступного дня вона зателефонувала Віталіні та повідомила, що вирішити її сімейні проблеми, як виявилося, не так уже і просто, тому для ворожіння потрібні золоті речі. Під час зустрічі, яка відбулася у Павленківському парку, налякана жінка передала шахрайці вироби із золота на загальну суму у 5,5 тисяч гривень. Та запевнила жінку, що прикраси потрібні тільки для ворожіння і після процедури вона обов’язково їх поверне. Однак, після зустрічі полтавка не побачила більше ані «ворожки», ані своїх прикрас, ані розв’язання особистих проблем.
Коли у Київському райвідділі міліції, куди звернулись обидві потерпілі, проаналізували отриману інформацію, то зробили висновок, що мають справу із досвідченою шахрайкою. Розуміючи, що вона може з легкістю обманути ще не одну жінку, і не лише в нашому місті, оперативники активно взялися за її розшук. «Як ми і передбачали, - говорить начальник сектору карного розшуку Київського РВ майор міліції Сергій Приходько, - відразу після вчинення цих злочинів, жінка ромської національності покинула наше місто. Психологія вчинення подібних шахрайств свідчить про те, що вона повинна була з часом повернутися для продовження своєї діяльності. Так і сталося – за декілька тижнів «ворожка» знову з’явилася у Полтаві. Проте наші працівники не дозволили аферистці ошукати полтавців – наступного ж дня, одразу після приїзду її затримали».
На даний час шахрайка перебуває під вартою. Ошукані жінки, під час впізнання чітко вказали на неї, як на особу, яка заволоділа їхнім майном. Після цього вона зізналась правоохоронцям «у своїх гріхах» та повідомила, що ворожити для вирішення проблем ошуканих нею полтавок і не збиралась. Та легкість, з якою «гастролерка» обманювала жінок, наводить на думку, що вона це робила не вперше. Наразі міліціонери перевіряють її причетність до подібних злочинів як у Полтаві, так і в інших містах України. Відносно «ворожки» вже порушено кримінальну справу за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Випадки подібних шахрайств у нашому місті, нажаль, непоодинокі, тому мешканцям потрібно знати, як можна вберегти себе і свої гроші від таких «цілителів» та ворожок. Як стверджують фахівці, для цього є лише один надійних спосіб – при зустрічі із гадалками, й іншими «цілительками» ні в якому разі не вступати з ними у розмову.
Подібні шахрайки часто працюють групами! І варто заговорити чи відповісти на запитання однієї із них – відразу «підключаться» інші. Тому, як би не чіплялись із запитаннями, проханнями, скаргами, залякуваннями типу «на тобі порча та прокляття, чорна хвороба, погано тобі буде» - не звертайте уваги і проходьте мимо. Якщо Ви стали жертвою подібних шахраїв – негайно повідомте міліцію. Що раніше правоохоронці отримають інформацію, буде більший шанс затримати злочинців по «гарячих слідах» і повернути Вам гроші.

Автор: Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 грудня 2009, 11:23 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації