Вхід | Реєстрація

Лісокультурне виробництво 2012 на Полтавщині

Лісокультурне виробництво 2012 на Полтавщині

Для поступового збільшення лісистості області лісівники щорічно висаджують по 1300 гектарів нових захисних насаджень.

Полтавська область по праву вважається житницею країни, і виходячи з цього, неможливо перебільшити значення лісів для регіону. Завдячуючи участі лісів та полезахисних смуг в структурі агроландшафтів, формуються стабільні агроекосистеми, що нівелюють негативні кліматичні фактори, та дають можливість підвищувати на 15-27% врожайність основних сільськогосподарських культур.

Тому і сьогодні розвиток захисного лісорозведення, цілеспрямована консервація малопродуктивних земель залишається єдиним шляхом досягнення двох взаємодоповнюючих цілей – поступового збільшення лісистості регіону до оптимального рівня та збереження природної родючості полтавської землі. Оскільки, лісистість майже 40 % адміністративних районів області нижче 5%, а Глобинський, Семенівський та Машівський райони мають відповідно лісистість   лише 2,0, 2,2 ,2,8%.

Лісогосподарські підприємства області продовжують реалізовувати в життя завдання регіональної програми «Ліси Полтавщини до 2015 року», як  складової Державної програми «Ліси України», в частині забезпечення обсягів відтворення лісу, шляхом лісовідновлення і захисного лісорозведення.

Лише за останні п’ять років лісівниками Полтавщини створено 10,6 тис. гектарів лісових насаджень, у тому числі нових лісів шляхом заліснення невгідь на площі 6,5 тис. гектарів, що становить 61 % від загального обсягу садіння лісу. Протягом останніх років в області щорічно  насаджується 1300 гектарів нових захисних насаджень. Це одні з найбільших обсягів садіння нових лісів у зоні Полісся і Лісостепу.

Навесні поточного року обсяги відтворення лісу на Полтавщині складуть 1980 гектарів, у тому числі шляхом садіння лісу на площі 1900 га, із них нових захисних насаджень на площі 1110 га ( 56% від загального обсягу садіння лісу).

Вагомі успіхи Полтавщини на ниві захисного лісорозведення – це насамперед результат тісної співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та Державного агентства лісових ресурсів України, що забезпечила ефективний механізм спільного фінансування цих робіт та отримання земельних ділянок під заліснення. Область одна з перших у державі забезпечила залучення коштів, що надходять до місцевих бюджетів у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва та коштів екологічного фонду на цілі лісорозведення.

Роботи із садіння нових захисних насаджень будуть проводитися по 50 сільським та районним селищним радам у 22 районах області, що дасть змогу жителям сільської місцевості при бажанні долучитися до садіння нових лісів на Полтавщині.

Нині в області функціонує 18 постійних лісових розсадників загальною площею 100 гектарів (майже половина з яких створена за останні шість років під вирощування хвойних порід), облаштованих сучасними системами крапельного зрошування та дощування. До речі, восени минулого року ввели в дію новий лісовий розсадник площею 2,0 га у Приміському лісництві Лубенського лісгоспу.

Щорічний обсяг вирощування стандартного садивного матеріалу складає у межах 14,0 млн. штук в асортименті 32 породи.

За останні три роки введено в дію 14 теплиць загальною площею 5,0 тис. м2 під  вирощування в контрольованому середовищі сіянців берези, вільхи чорної, які надзвичайно важко вирощувати у відкритому ґрунті.

Перевага при створенні захисних насаджень надається садивному матеріалу вирощеному у відкритому ґрунті, тобто адаптованому до умов лісокультурної площі.

У минулому році велика увага приділена розвитку декоративного садівництва: розширено асортимент та обсяги маточників різних форм та видів декоративних рослин, нарощено обсяг вирощування декоративних рослин у відкритому ґрунті та горшках.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 січня 2012, 09:53 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації