Вхід | Реєстрація

Історія без України

Остання новина, яка підірвала Інтернет, стосується міністра освіти Дмитра Табачника та його чергових спроб таки прикінчити українську мову в Україні. Видання «Дзеркало тижня» розповсюдило інформацію про те, що за проектами нових навчальних планів у 5–9 класах зменшиться кількість годин української мови та літератури. А такий предмет як «Історія України» може взагалі зникнути зі шкільної програми. Натомість учням запропонують вивчати об’єднану історію — всесвітню та українську.
Декого такі дії з боку міністра освіти, можливо, і дивують. Але цілком даремно. У діях Дмитра Табачника простежується чітка і логічна послідовність. Не треба багатьох пафосних слів, щоб описати значення мови та історії для кожного народу. Мова — це головний визначник, а історія — головний об’єднуючий фактор для нації. Цих двох основ українців і хочуть позбавити. При чому, не надто ховаючись. Найбільше дивує навіть не це, а інертна позиція самих українців. Чи у нас забирають те, що нам не дуже і потрібне?!
Якщо покласти руку на серце, слід визнати: у більшості сучасних українців кульгають знання як з рідної мови, так і з історії. Причина цьому одна — недобрий спадок Радянського Союзу, у якому багато українців спілкувались виключно російською і вчили «іншу» історію України — правильну з точки зору ідеології. У тій історії були «хороші» персонажі — Ленін, Хрущов чи Щербицький; і були «погані» — Петлюра, Махно, Бандера. Ту історію міцно і надійно вбивали у голови кількох поколінь. І її сприймали як справжню. Тепер, коли лише в останні десятиліття нам показують реальну історію України, не викривлену комуністичними ідеологами, ми… просто не хочемо у неї вірити. «Ну як це так — комуністи погані, а бандерівці хороші?! Вони ж проти своїх воювали!». При цьому почитати про те, хто ж такі були ці бандерівці, проти кого і чому вони воювали, у багатьох просто не доходять руки. Вони просто не вірять, не читаючи.
Лишалася маленька надія, що хоч нові покоління, народжені вже у незалежній Україні, нарешті зможуть подивитися на історію своєї країни без ширм та викривлень. Але з таким міністром освіти ця надія може дуже швидко померти. І, хто знає, може, вже у найближчому майбутньому, поки ми будемо перейматись нашими щоденними клопотами, наших дітей перестануть учити української мови та історії. При цьому пояснення придумають, як завжди, просте і логічне. Щось типу: «Українську не треба вчити у школі. Кому треба — і так її знають». Або: «Історія України непотрібна, бо ніякої України раніше не було».
І що станеться, якщо таке трапиться? Ми обуримось? Вийдемо на акцію протесту? Змусимо владу нарешті подумати про національні інтереси? Навряд. Нас це не дуже обходитиме — ми ж зароблятимемо гроші і думатимемо про світле майбутнє наших дітей. От тільки у цьому майбутньому при такому розвитку подій може не бути не лише шкільного предмету, але й самої України.


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 лютого 2012, 08:52 | Полтавщина | Редакційна


1. Любов / 24 лютого 2012, 14:35
Не знаю як вам, а нам у школі розповідали нову, іншу історію України. Я вже навчалася в незалежній країні. Вчителі говорили, що Червона армія забирала в українського селянина останнє, нібито солдати всіляко знущалися з українського народу не одне десятиліття... Може з такими переконаннями я б і виросла. Але десь у 6-7 класі я вперше подивилася фільм "Свадьба в Малиновке". Під час перегляду радянської кінострічки в мене на очах були сльози. Невже ці відважні "наші" були поганими? Невже в реальності "Попандопало" - хороший? Вова, я погоджуюся з твоїми поглядами відносно важливості вивчення української мови та історії. Але не варто трактувати наше минуле з погляду теперішнього. Ти особисто знав Петлюру? Ти впевнений, що Махно кращий за Хрущова? Звичайно ж радянські фільми та книги переповнені однобокою нісенітницею. Але не слід впадати в крайнощі, вихваляючи анархістів та емігрантів ;) Хай живе об'єктивність та право на існування кількох теорій минулого, звісно ж, якщо недостатньо фактів.

Змінено 24.02.2012, 14:36
2. кобелячанин / 24 лютого 2012, 21:40
1. Любов пише:
«Але не слід впадати в крайнощі, вихваляючи анархістів та емігрантів ;)»

Любочко а де ти побачила вихваляння?
3. Бувалий / 24 лютого 2012, 23:18
3. koriolan пише:
«Видання «Дзеркало тижня», история Украины и настоящая статья Паршевлюка - прекрасная иллюстрация басни И.Крылова "Обезьяна и зеркало".»

Давненько Вас тут не було. Аж скучили за Вашими пасквілями. У Крилова є ще байка "Слон і Моська". Так от. Ви як та шавка обгавкували і продовжуєте обгавкувати всіх тих, хто має відмінну від Вашої думку щодо українців як нації. Невже Ви самі без роду-племені? Якщо так, тоді увляю, як Вам зараз. А караван все-таки іде. І ніякі табачники разом з Вами його вже НЕ ЗУПИНЯТЬ!
4. Любов / 24 лютого 2012, 23:58
1. Любов пише:
«Звичайно ж радянські фільми та книги переповнені однобокою нісенітницею. Але не слід впадати в крайнощі, вихваляючи анархістів та емігрантів ;) Хай живе об'єктивність та право на існування кількох теорій минулого, звісно ж, якщо недостатньо фактів. »

4. кобелячанин пише:
«Любочко а де ти побачила вихваляння? »

Вириваєш із контексту. Я говорила про книги. Про те, які б вони мали бути в ідеалі. Перефразую. Не варто перегинати палку і говорити, що хтось хороший, а хтось поганий. По суті.
5. Любов / 25 лютого 2012, 00:07
Для прикладу пропоную поглянути на те, як тлумачать вбивство Петлюри російська та українська вікіпедії.

Убийство Петлюры:
"Петлюра был убит 25 мая 1926 года в Париже С. Шварцбардом. Согласно некоторым источникам, убийца был анархистом, лично знакомым с Нестором Махно, с которым накануне убийства Петлюры он попытался поделиться своими планами. Согласно воспоминаниям самого Махно, тот попробовал отговорить Шварцбарда от убийства и даже предупредить Петлюру, но тщетно. Позже Нестор Махно согласился выступить на суде по делу Шварцбарда и свидетельствовать в пользу Петлюры, отрицая, в частности, антисемитизм украинского лидера.
Сам Шварцбард в своих первых признаниях французской полиции говорил, что слышал о жестоких погромах от единоверцев, которых встретил в 1917 году по дороге из Петербурга в Одессу. Об этом свидетельствуют публикации во французской прессе того времени: в газетах «Еко де Пари», «Пари-Миди» и других. Aдвокат Шварцбарда, Анри Торрес выдвинул иную версию защиты: про 15 родственников Шварцбарда, включая родителей, убитых на Украине петлюровцами во время еврейских погромов (об этом также пишет Еврейская энциклопедия[13]). Торрес обосновывал личную ответственность Симона Петлюры за погромы украинских евреев тем фактом, что Петлюра как глава государства нес ответственность за все проиходящее на контролируемой им территории.[
Соратники и близкие Петлюры представили на процессе более 200 документов, свидетельствовавших, что Петлюра не только не поощрял антисемитизм, но и жёстко пресекал его проявления в своей армии. Однако они не были приняты во внимание, так как адвокат Торрес показал, что большинство их были составлены постфактум, после изгнания петлюровцев с Украины и ни один не был подписан Петлюрой лично.
Французским судом присяжных Шварцбард был полностью оправдан."
6. Любов / 25 лютого 2012, 00:19
Вбивство:
"Симон Петлюра був убитий 25 травня 1926 р. анархістом С.-Ш. Шварцбардом, вважають[3], що він був агентом НКВС, а помста є лише приводом. Сам Шварцбард у перших свідченнях французькій поліції розповідав, ніби лише чув про погроми від одновірців, коли в 1917 році їздив спільно з французькою військовою місією з Петрограду до Одеси. Про це, зокрема, свідчать публікації тогочасної французької преси: «Еко де Парі», «Парі-Міді» та інших.
Слідство і обвинувачення не висунули жодних переконливих доказів особистої причетності Петлюри до погромів. Жоден факт не підтвердив антисемітських нахилів Петлюри, не вказав на його будь-яку причетність до організації погромів.
На процесі було представлено понад 200 документів, які свідчили про намагання Петлюри та його уряду зупинити погроми. Однак вони не були взяті до уваги. Не вплинуло на рішення суду і те, що на сесії суду 20 жовтня зачитувалась 20 сторінкова заява Елії Добковського, який особисто знав убивцю Петлюри, до прокурора. У цій заяві пан Добковський твердив, що особою пана Петлюри активно цікавився дехто Володін, який є агентом ГПУ, розпоряджався значними сумами грошей і що він сам признався Добковському, що безпосередньо допомагав цьому вбивству.
Українські джерела, і зокрема книга А. Яковліва «Паризька трагедія», надає чимало свідчень проти московського агента Міхаїла Володіна...
Поза тим слідство, яке тривало понад 16 місяців, виправдало вбивцю. Адвокат Шварцбарда, комуніст в молоді роки Анрі Торес, зумів уникнути детального обговорення організації вбивства. Натомість, за попереднього слідства, він спільно з майбутнім засновником Ліги проти антисемітизму Бернаром Лекашем, подався до Москви (а не до України) шукати свідчень на підтвердження петлюрівських погромів.
З цього суперечливого процесу народилася впливова нині Ліга боротьби проти антисемітизму та расизму (LICRA). Міф про душогуба-Петлюру є одною з складових того підсвідомого негативного іміджу, який досі шкодить Україні на французькій землі..."
7. Любов / 25 лютого 2012, 00:21
Кому цікаво почитайте більше самі, хоча сумніваюсь, що хоча б хтось прочитає ці абзаци повністю))
8. koriolan / 25 лютого 2012, 10:15
В дополнение к словам Любви.
Воспоминания А.Вертинского об убийстве петлюры:
«Убил его маленький тщедушный портной или часовщик не то из Винницы, не то из Бердичева — некий Шварцбард. Встретил на улице, узнал и убил. Судили его с присяжными. Надежд на оправдание, конечно, не было никаких, потому что французский суд оправдывает только за убийство по любви или из ревности. Однако на суде появилось много добровольных свидетелей этого маленького человека, которые развернули перед судьями такую картину зверств атамана в Украине, что французские судьи заколебались. Кто только не прошел перед глазами судей! Тут были люди, у которых Петлюра расстрелял отцов, матерей, изнасиловал дочерей, бросал в огонь младенцев.
Последней свидетельницей была женщина
— Вы спрашиваете меня, что сделал мне этот человек, — заливаясь слезами, сказала она
— Вот!.. — она разорвала на себе блузку, и французские судьи увидели — обе ее груди были отрезаны.
Шварцбард был оправдан».
(Александр Вертинский «Дорогой длинною...» Москва, издательство «Правда», 1990 г., с. 227.)
9. koriolan / 25 лютого 2012, 10:40
Ответ Бывалому:
Вы или пьяны или действительно Балбес. Читайте внимательно "Слона и Моську". Шавка там обособленный персонаж, довольно здравомыслящий. Но дело не в этом.
Басня удивительно точно определяет современное положение Украины. Только персонажи немного смещены.
Моська - конечно же, наша Незалежна. А ее слепцы-поводыри - мы все их хорошо знаем - уверенно ведут песика к дефолту, а потом к исторической яме. В шестой шеренге национал-утописты Паршевлюки, прочие люки, и сонм Балбесов в обозе, мечтающих построить пароходство на Ворскле с мечтательным названием "Рiдна мова".
Я украинец. И "Лiсову пiсню" знаю почти наизусть. Но я знаю также, что очень скоро шустрая Моська на краю ямы услышит знакомое: "Млеко, яйка, курка давай".
Вот тогда она повернет дурную башку на облаенный восток и на чистом русском попросит помощи, как делала уже не раз.
Иначе ее шкуркой обтянут сидение эуропейского байка.

10. Любов / 25 лютого 2012, 11:39
On May 25, 1926, while walking on rue Racine, near from Saint-Michel, Petliura was approached by Sholom Schwartzbard. Schwartzbard asked him in Ukrainian, "Are you Mr. Petliura?" Petliura did not answer but raised his walking cane. Then, as Schwartzbard claimed in court, he pulled out a gun and shot him five times.[22] Some state two more shots were fired after Petliura was lying on the ground. That is how Schwartzbard described the incident:
"When I saw him fall I knew he had received five bullets. Then I emptied my revolver. The crowd had scattered. A policeman came up quietly and said: 'Is that enough?' I answered: 'Yes.' He said: 'Then give me your revolver.' I gave him the revolver, saying: 'I have killed a great assassin.' "When the policeman told me Petliura was dead I could not hide my Joy. I leaped forward and threw my arms about his neck."
Посилання на en.wikipedia.org - в англійській вікіпедії написано дві версії. Так як і повинно бути якщо немає доказів.
11. кобелячанин / 25 лютого 2012, 11:56
11. koriolan пише:
«Ответ Бывалому: »

Прочитавши відповідь мені здається що «koriolan» хвора, ображена долею людина.
12. Бувалий / 25 лютого 2012, 12:59
13. кобелячанин пише:
«Прочитавши відповідь мені здається що «koriolan» хвора, ображена долею людина.»

Це і Вам здалося? Не хотів відповідати на його маячню, бо тільки хворий на словесну діарею може верзти все підряд, випорожняючись своїми російсько-імперськими переконаннями. Це діагноз. Та бог з ним. Печально те, що такі як він, зараз знову стали промивати людям мізки з міністерських крісел.
13. KING / 25 лютого 2012, 18:45
14. Бувалий пише:
«Печально те, що такі як він, зараз знову стали промивати людям мізки з міністерських крісел. »

Так а в Міністрествах одні старі пердуни і сидять, яких при СРСР до влади не впустили. Що говорити, коли у нас із президента та прем’єра пісок сиплеться?

11. koriolan пише:
«В шестой шеренге национал-утописты Паршевлюки, прочие люки, и сонм Балбесов в обозе, мечтающих построить пароходство на Ворскле с мечтательным названием "Рiдна мова". »

А ще є всененависники, які самі нічого не роблять, зате обгажують всіх хто має якусь мету. Вони весь час мріють про хазяїна, який надіне ошийник, пне під сраку, але вирішить все за тебе і прийде рай - тобто все та ж відсутність мети. Цих людей просто бісить те, що хтось чимось займається, мріє збудувати пароплавство на Ворсклі, мріє про утопію.
14. koriolan / 25 лютого 2012, 18:47
Кобелячанину и Бувалову-Балбесу:
Отвечу по Жванецкому - не дождетесь.
Почитайте все-таки "Обезьяну и зеркало". Басня о вас.
15. koriolan / 25 лютого 2012, 19:11
Конгу:
Мы строили и будем строить звездолеты и атомные подводные лодки. А вы - пароходство на малёвнычей, но горобцюпоколинной Ворскле. Каждому свое. Удач.
16. Микола Гузченко / 26 лютого 2012, 11:08
17. koriolan пише:
«Мы строили и будем строить звездолеты и атомные подводные лодки.»

Даруйте, а хто це "мы"? І хто це "ви"?
До речі, шось у вас нік якимись буржуазними буковками написаний. Це нічого?
17. KING / 26 лютого 2012, 12:02
18. Микола Гузченко пише:
«Даруйте, а хто це "мы"? І хто це "ви"? »

Ну якщо він про звєздольоти то мабуть має на увазі Україну. Бо, як відомо, Україна досі залишається в статусі космічної держави, бо активно клепає космічні махіни і входить в шістку(!) держав, які мають повний цикл виробництва космічної техніки.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації