Вхід | Реєстрація

Навесні через неконтрольоване спалювання сухої рослинності в області сталося понад 60 пожеж

Спалюючи минулорічну траву, опале листя, сухі гілки та інше сміття,  люди часто забувають, що за умов сухої та вітряної погоди вогонь швидко виходить з-під контролю і здатен наробити лиха. Наслідки таких пожеж зазвичай невтішні: спалені гектари трави, пошкоджені лісові насадження, знищені вогнем господарчі будівлі. Іноді жертвами таких пожеж стають і самі ініціатори підпалу.
З початку березня в області виникло понад 60 пожеж, причиною яких стало спалювання сухої трави. Лише 2 квітня пожежні підрозділи виїжджали 10 разів на гасіння подібних пожеж. Так, протягом того дня в області вигоріло понад 22 га сухої трави, згорів дерев’яний сарай та пошкоджено господарчий блок у с. Піщане Кременчуцького району.
Як показує практика, небезпечно випалювати суху траву не лише поряд з житловими будинками та іншими спорудами, але й на відкритих ділянках, які межують з лісовими насадженнями.
Вже з початку березня внаслідок пожеж у лісових масивах Козельщинського та Кременчуцького районів згоріла лісова підстилка на загальній площі більше 0,2 га.
Горіння сухої трави поблизу автошляхів може стати причиною дорожньо-транспортних пригод, адже при горінні утворюється димова завіса.
Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання електроліній. А це призведе до відключення електропостачання населених пунктів.
На  шкоді від випалювання сухої трави наголошують і екологи. Фахівці стверджують, що у результаті пожеж знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря. Також збіднюється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу.
Значна кількість диму від випалювання сухої рослинності та її залишків впливає і на стан здоров’я людей, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.
Тож управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації закликає мешканців області припинити безконтрольне випалювання сухої рослинності.
Пам’ятайте, що нехтування правилами пожежної безпеки тягне за собою адміністративну відповідальність. Згідно з Адміністративним кодексом України за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається  штраф в сумі від 170 до  340 грн, а на посадових осіб - від 850 до 1190 гривень.


Автор: Управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 квітня 2012, 11:55 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації